Fasádní pláště, Komerční prezentace, Snižování energetické náročnosti budov

Zateplení fasád budov z hlediska požární bezpečnosti

Pro zajištění komfortního bydlení je nutné, aby obvodový plášť splňoval požadavky tepelné i akustické pohody a zároveň zajišťoval požární bezpečnost. Používání nehořlavých izolací je klíčové při zateplování fasád výškových budov i bytových domů. Jejich přednosti však ocení i majitelé rodinných domů.

Požární bezpečnost budov
Volba správného zateplení fasády budovy patří ke stěžejním rozhodnutím při stavbě nebo rekonstrukci domu. Zateplení musí být navrženo a provedeno tak, aby v případě požáru byla po stanovenou dobu zachována nosnost konstrukce a byl omezen vznik a šíření ohně i kouře. Revize normy ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb provedena v roce 2016 podstatným způsobem změnila požadavky na zateplování budov.

Zateplení výškových budov
Výškové budovy s požární výškou nad 22,5 m se zateplují certifikovaným zateplovacím systémem výhradně s nehořlavou izolací, která má třídu reakce na oheň A1 nebo A2. Celá fasáda výškové budovy musí tedy být povinně zateplena minerální nehořlavou vlnou.

Zateplení budov s požární výškou od 12 do 22,5 m
U budov s požární výškou od 12 do 22,5 m norma předepisuje používání protipožárních pruhů minimální šířky 900 mm, které musí být provedeny z nehořlavých izolací třídy reakce na oheň A1 nebo A2. Tyto protipožární pruhy, které tvoří protipožární bariéru, je nutné aplikovat nad každým podlažím, včetně nejvyššího podlaží. Norma rovněž uvádí požadavky na různé specifické detaily, kde musí být použita nehořlavá minerální vlna.

Ideální řešení pro zateplení fasády domu – zateplování nehořlavou kamennou vlnou ROCKWOOLZateplení budovy dle požární výšky: jednopodlažní budova, do 12 m včetně, od 12 do 22,5 m včetně, 22,5 m a víceZateplení budovy dle požární výšky: jednopodlažní budova, do 12 m včetně, od 12 do 22,5 m včetně, 22,5 m a více

V praxi jsou často kombinovány dva rozdílné izolační materiály s rozdílnými vlastnostmi a rozměry. Střídání odlišných izolací v podobě nehořlavých protipožárních pruhů s jiným druhem izolace v ploše fasády může zkomplikovat samotnou realizaci zateplení.

Legislativa umožňuje nahradit protipožární pruhy nebo založení ETIC S systémem, který splní požadavky zkoušky dle ČSN ISO 13785-1. Existuje však i další řešení, které je z hlediska projektování a realizace nejbezpečnější, nejméně problémové a nejjednodušší – celou budovu celoplošně zateplit nehořlavou izolací s třídou reakce na oheň A1 nebo A2.

Nehořlavé izolace z kamenné vlny ROCKWOOL jsou ideálním řešením pro zateplení celé fasády budovy. Lze tak například využít fasádní desky pro kontaktní zateplení ROCKWOOL FRONTROCK S.

Zateplení budov s požární výškou do 12 m
U nižších bytových domů musí být nad soklem provedeno zateplení nehořlavou izolací v podobě průběžného protipožárního pruhu minimální výšky 900 mm.

Zateplení rodinných domů
I když požární norma zateplování fasád rodinných domů nehořlavou izolací nepožaduje, její použití přináší mnoho dalších výhod. Minerální kamenná vlna zároveň vytváří akustickou a tepelnou pohodu v domě, šetří náklady na vytápění i chlazení. Je prodyšná a vytváří zdravé klima v domě.

Ideálním řešením je zateplovat nehořlavou kamennou vlnou Kamenná vlna ROCKWOOL je klasifikována v nejvyšší třídě reakce na oheň A1, tedy nehoří. Vlákna kamenné vlny odolávají teplotám až do 1000 °C, nepřispívají k jeho rozvoji a šíření, nezpůsobují vznik hořících kapek ani částic. Proto je vhodná pro zateplování výškových budov a bytových domů, kde je nutné dodržovat požadavky z hlediska požární bezpečnosti staveb. Kamenná vlna zvyšuje požární odolnost konstrukcí a je základem systémů protipožární ochrany staveb.

Poznámka: Alternativní bariéry jsou možné, pokud se jejich funkčnost prokáže fasádní požární zkouškou ČSN ISO 13785-1 nebo -2.

Na obr. jsou doporučené nehořlavé izolace ROCKWOOL.

Desky FRONTROCK SUPERDesky FRONTROCK PLUSDesky FRONTROCK S

podle podkladů společnosti ROCKWOOL

Doporucení ROCKWOOL: Zateplete celý dum nehořlavou kamennou vlnou!
Zajištění požární bezpečnosti v budovách by mělo být prioritou. Řešením je zateplovat nehořlavou kamennou vlnou ROCKWOOL, která je klasifikována v nejvyšší třídě reakce na oheň A1. Nehoří, výborně odolává teplotám při požáru, nepřispívá k jeho rozvoji a šíření, nezpůsobuje vznik hořících kapek ani částic. Kamenná vlna zvyšuje požární odolnost konstrukcí a je základem systému protipožární ochrany staveb.

Kontaktní fasádní systém ROCKWOOL