Články, Legislativa

Bazén u kupované stavby: radost nebo starost?

Není tak jednoznačné, že bazén u rodinného domu přinese svému majiteli vždy jen radost a to zejména v případě, kdy potenciální vlastník není schopen posoudit stav takové vodní nádrže a nikdo z prodávajících či realitní kancelář mu nedokáže předat dostatečné informace o stavu, zejména technických vlastností, takového objektu.

Češi jsou v rámci Evropy považováni za jedny z největších milovníků vody a koupání. Každému srdce zaplesá, pokud je mu při výběru nemovitosti nabídnuta přidaná hodnota stavby v podobě bazénu. 

Nastražená past
Podle velikosti a typu bazénu by měl kupující nemovitosti obdržet buď stavební povolení s předepsanou projektovou dokumentací k danému zařízení včetně specifikace jejího provedení a současně doklad o povolení k užívání, nebo pokud se jedná o typový výrobek dodávaný jako celek, měl by tento být doložen certifikací o shodě s příslušnými normami a základním technickým popisem.

Bazén může být lákavým bonusem, ale stejně tak i velkou pastí pro budoucího majitele objektu. Vzhledem k množství typů technologií, stavebních řešení a možností vad takových zařízení, je pro laika téměř nemožné posoudit stav a užitné vlastnosti bazénu ve vztahu k tomu, co mu voda v horkých letních měsících může přinést. 

Prezentace při prodeji mnohé prozradí. Pokud při prohlídce nemovitosti prezentuje prodávající krásný, čistý a funkční bazén, je veliká šance, že si vodu během léta užijete. Pokud však už při prodeji kupující shlíží do vypuštěné nádrže a poslouchá cosi o dočasné nefunkčnosti, jelikož předchozí majitel neměl na koupání čas nebo nebyl v objektu dlouhou dobu přítomen, je potřeba být ve střehu. Bazénová technologie, stejně jako každá jiná, potřebuje pravidelnou údržbu a pokud není delší dobu v provozu, může vykazovat poměrně širokou řadu vad a poruch a to neuvádíme například samotné poškození bazénové vany, která je při svém návrhu řešena jako nádrž pro stálé zatížení vodou. Prázdná bazénová vana může být poškozena například tlakem podzemní vody nebo jinými zemními tlaky, které působí na nenapuštěnou nádrž, a zde může dojít až k trvalému a nevratnému porušení těsnosti. Vyboulená dna, stěny nepřímých tvarů, které byly kdysi rovné, utrhaná světla či porušené koncové prvky jsou vnějšími ukazateli nedobrého stavu. Větším problémem bude ale nejspíše porušená těsnost bazénových rozvodů. 

Bazén u kupované stavby: radost nebo starost?

Posoudit odborníkem
Jednoznačným doporučením je, v případě nákupu domu s bazénem, zjištění stavu techniky za pomocí odborné firmy, která je schopna prověřit stav zařízení a případně vyčíslit finanční náklady pro uvedení zařízení do optimálního stavu. Úkolem takového posouzení stavu zařízení je jistě odzkoušení kompletního technologického vybavení bazénu. Motory čerpadel, filtry, chemické hospodářství, osvětlení, ale také těsnost bazénové vany, rozvodů či elektroinstalace budou jistě stěžejními prvky, které by měly majitele z hlediska budoucího provozu zajímat. Vzhledem k rozmanitosti možného vybavení se tato prohlídka může rozšířit na zakrývací rolety a jejich motory, vzduchová dmychadla a čerpadla různých atrakcí v bazénu, protiproudy nebo třeba skokanská prkna.

Kapitolou zcela speciální jsou potom bazény vnitřní určené k celoročnímu provozu. Tato zařízení by měla být řešena vzhledem k jejich zatížení jako zařízení vyšší kvality a požadavky jsou v takových stavbách kladeny nejen na bazénovou technologii jako takovou, ale i na přidružené technologie. Takovými jsou bezesporu vzduchotechnika objektu zajišťující správnou vzduchovou výměnu v prostorách bazénu nebo alespoň odvlhčovače zabraňující nežádoucím vlivům vlhkosti a jejímu pronikání do samotné konstrukce objektu domu. 

Vířivky a whirlpooly
Prakticky do totožné skupiny, co se týče budoucích potenciálních problémů, spadají vířivky a whirlpooly, které se v posledních deseti letech stávají daleko častěji nadstandardním vybavením luxusnějších bydlení. Tato zařízení jsou však z hlediska techniky možná ještě náročnější než samotné bazény, jelikož jejich sofistikovanost může být pro budoucího uživatele doslova pastí a to hlavně u prefabrikovaných setů, kde je často prakticky nemožné poškozené součástky měnit, jelikož výrobce je nedohledatelný a zařízení je poskládáno z velice nestandardních komponentů. 

Bazén u kupované stavby: radost nebo starost?

Zaměřit se na detaily
Pokud uvažujete o nákupu objektu s bazénem, který by měl dělat jen a jen radost, doporučujeme následující postup. Kontaktovat odbornou bazénovou společnost, zkonzultovat s ní základní informace o zařízení a dohodnout si servisní prohlídku vedoucí ke zjištění stavu bazénu jako celku. Taková firma by poté měla na místo dorazit a prohlédnout všechny jednotlivé komponenty technologie. Pokud je jí to umožněno, je vhodné proměřit všechny motory, zkontrolovat elektroinstalaci a vizuálně prohlédnout viditelné rozvody potrubí. Jestli je bazén napuštěný, je možné vyzkoušet filtraci, propláchnout filtry samotné, posoudit tlaky v potrubí a zjistit, zda bazén funguje tak, jak má. Pokud je vana prázdná je možné provést tlakové zkoušky těsnosti potrubí, projít povrch vany a prohlédnout její případné vady. 

„Odborná firma by měla při takové prohlídce poskytnout budoucímu majiteli informace a technické řešení technologie, popis fungování takového celku a například rizika či nevýhody nebo naopak výhody použité technologie. Výsledkem každé takové prohlídky by měla být zpráva, jež popisuje skutečný stav zařízení, vykazované vady a doporučení nápravy chyb, které byly během prohlídky odhaleny. Součástí může být také cenová nabídka na opravu či nápravu nalezených vad a neměl by chybět i seznam rizik, která nebylo možné během servisní prohlídky odhalit, například nemožnosti sledovat únik vody ze systému,“ říká Ing. Jaromír Kafka, výkonný ředitel společnosti Sportakcent, která se od roku 1991 významně podílí na moderní podobě bazénářství v České republice. „Opravdu zkušená firma pak může zprávu ze servisní prohlídky doplnit o předpokládané náklady na provoz bazénu, vztahující se na měsíc nebo na koupací sezónu, odhad nákladů na energie, chemikálie nebo četnost doporučených servisních zásahů,“ dodává Jaromír Kafka.

Bazén u kupované stavby: radost nebo starost?

Doživotní investice
Opravdovým komfortem by pak pro budoucího majitele byla zpráva obsahující i možnost zajištění kompletních služeb spojených s provozem takového zařízení například formou paušálních plateb, kdy si budoucí vlastník soukromé plovárny bude zcela jist, na kolik jej taková radost ročně přijde, a na základě toho si může udělat vlastní a zcela jasný obrázek, zda má o takovou součást mnohdy doživotní investice opravdu zájem, jelikož bazén u domu není jen příjemná, osvěžující a estetická záležitost.

Ruku v ruce s příjemným užíváním bazénu je samozřejmě potřeba jeho údržby a pravidelná práce spojená s nemalými náklady. V každém případě nedoporučujeme, aby zájemce o takovou nemovitost slepě neviděl pouze možné výhody a aby neodhadoval stav zařízení bez předchozích zkušeností. Může se tak dostat do situace, kdy v rámci rekonstrukce nakoupeného objektu bude nově nabytý poklad zasypávat a na jeho místě bude tvořit například pergolu na letní grilování. Zkrátka pokud dnešní možnosti dovolují obrátit se na odborníky a ujistit se, že je vše v pořádku, proč to neudělat, protože co může být příjemnější, než nebýt nepříjemně překvapen.

JIŘÍ KILINGER