Články, Fasádní pláště, Legislativa, Snižování energetické náročnosti budov

ČSN 73 0810:2016 – novinky v oblasti požární bezpečnosti ETICS

Od 1. srpna 2016 platí nové znění ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb – Společná ustanovení. Norma zásadním způsobem mění protipožární požadavky na zateplení budov – zjednodušuje je a zpřesňuje, ale ve svém důsledku i zpřísňuje. Hlavní novinky, které tento předpis přináší v oblasti zateplení staveb, představíme v tomto článku.

ETICS na ETICS
Vzhledem k přirozenému vývoji technologií a zpřísňování tepelně-technických požadavků se stává aplikace zateplení na zateplení čím dál běžnější. Nové znění normy tento stav zohledňuje a upřesňuje pravidla.

Pokud je nutno starý ETICS odstranit a nahradit, platí požadavky jako pro nové zateplení. Instaluje-li se nový ETICS na původní zateplovací systém, existuje několik možností řešení, avšak vždy je třeba kotvit nový systém do původního podkladu, tedy stěny. 

– Je-li izolant původního ETICS nehořlavý, pak nejjednodušší a technologicky nejsnazší použít takový izolant i pro nový ETICS. 
– Nový ETICS lze instalovat podle pravidel pro nové zateplení s dodržením všech podmínek. Je to řešení na straně bezpečnosti, avšak podmínkám musí vyhovět i původní ETICS, např. ohledně umístění požárních pruhů.
– Lze instalovat nový ETICS, který bude mít třídu reakce na oheň B s vnější celistvou vrstvou nehořlavého materiálu tloušťky alespoň 25 mm a tato nehořlavá vrstva musí krýt ostatní části ETICS ze všech stran. Je tedy potřeba dbát na řešení detailů, např. ostění a nadpraží. Nový systém musí splňovat požadavky středně i velkorozměrové zkoušky (viz níže). 

Obr. 1. Zásady řešení zateplení dle požární výšky objektu podle ČSN 73 0810:2016

Podobné požadavky platí i pro situaci, kdy je objekt zateplen, ale změnou provozu vznikne požadavek na zateplení pouze nehořlavým tepelným izolantem (např. zřízení shromažďovacích prostory dle ČSN 73 0831, větší nemocnice, ústavu sociální péče podle ČSN 73 0835 nebo skladů řešených podle ČSN 73 0845.

Výškové úrovně
Norma nově sjednocuje požadavky na dodatečné zateplení stávajících objektů s požadavky na zateplení novostaveb. Zároveň se sjednocují výškové úrovně rozhodující pro volbu zateplení. Původní rozdílné požadavky pro dodatečné zateplení a novostavby se nově sjednocují, a to v členění na čtyři kategorie:
– specifické budovy jednopodlažní,
– budovy s požární výškou do 12,0 m (včetně),
– budovy s požární výškou od 12,0 do 22,5 m (včetně),
– budovy vyšší.

Nově již není výšková poloha požárního úseku (podlaží) rozhodující pro volbu hořlavého/nehořlavého izolačního materiálu nebo jejich kombinaci. Pro všechna podlaží řešeného objektu platí shodné požadavky.

Obr. 2, 3 Vzorek zateplení s tepelnou izolací Isover TWINNER v průběhu a po ukončení velkorozměrové zkoušky dle ISO 13785-2 (3 MW, 30 minut). Zateplení fasády zůstává celistvé a nešíří ani extrémní požár. V průběhu zkoušky nedošlo k žádnému odpadávání ani odkapávání částic zateplení.Obr. 2, 3 Vzorek zateplení s tepelnou izolací Isover TWINNER v průběhu a po ukončení velkorozměrové zkoušky dle ISO 13785-2 (3 MW, 30 minut). Zateplení fasády zůstává celistvé a nešíří ani extrémní požár. V průběhu zkoušky nedošlo k žádnému odpadávání ani odkapávání částic zateplení.

Objekty jednopodlažní, specifické (h = 0,0 m, 1 PÚ)
U jednopodlažních objektů nejsou na ETICS jako na ucelený systém kladeny žádné požadavky, kromě povinnosti použít tepelný izolant s třídou reakce na oheň alespoň E. Avšak tato zjednodušená možnost není použitelná na všechny jednopodlažní budovy. Lze ji uplatnit pouze u jednopodlažních objektů, které tvoří jeden požární úsek a u nichž je požární odolnost konstrukcí hodnocena podle položky 12 tabulky 12 ČSN 73 0802, respektive položky 13 tabulky 10 ČSN 73 0804. S ohledem na poznámku čl. 4.2.1 ČSN 73 0833 nelze tuto možnost využít např. u jednopodlažních rodinných domů.

Další podmínkou je, že celá fasáda je zcela požárně otevřená plocha, tedy s velkými odstupovými vzdálenostmi, kromě případů, kdy jsou splněny požadavky na obvodové stěny. U necertifikovaného ETICS tento požadavek nelze splnit.

Objekty s požární výškou 0,0 ≤ h ≤ 12,0 m
Již od jednopodlažních objektů (mimo ty spadající do kategorie výše) je nutno použít certifikovaný ETICS s přesně danými komponenty odpovídajícími technologickému předpisu výrobce. Požadované vlastnosti:
– ETICS je kontaktně spojen se zateplovanou konstrukcí 
– tepelný izolant má třídu reakce na oheň nejhůře E;
– ETICS jako celek má třídu reakce na oheň nejhůře B;
– index šíření plamene is = 0,0 mm/min;
– založení ETICS splňuje dále uvedené požadavky normy; tento požadavek lze nahradit systémem, který splní požadavky středněrozměrové zkoušky podle ČSN ISO 13785-1. toto ustanovení se netýká rodinných domů. Jiné požadavky nejsou stanoveny, lze tedy říci, že při splnění všech technických a technologických předpisů lze objekty s požární výškou do 12,0 m téměř kompletně zateplit izolantem třídy reakce na oheň E (např. samozhášivým pěnovým polystyrenem), a to včetně průchodů, průjezdů, balkónů apod.

Objekty s požární výškou 12,0 < h ≤ 22,5 m
Stejně jako u nižších objektů i zde je potřeba instalovat certifikovaný ETICS s danými požadavky, k tomu se ovšem přidávají další opatření, která mají za úkol snížit nebo eliminovat riziko rozšíření požáru po fasádě:
– založení ETICS splňuje dále uvedené požadavky normy;
– jednotlivá podlaží jsou oddělena požárním pruhem (s tepelným izolantem třídy reakce na oheň A1 nebo A2) výšky alespoň 0,9 m, který nebude začínat výše než 0,4 m nad nadpražím otvorů daného podlaží. Požární pruh je nutno instalovat po celém obvodě objektu na rozhraní všech podlaží bez ohledu na to, zda jde o užitná podlaží, bez ohledu na podlažnost požárních úseků a bez ohledu na to, zda se na fasádě nacházejí požárně otevřené plochy. Požární pruh se tedy objeví i nad posledním podlažím (u atiky), na střešních objektech strojoven nebo mezi jednotlivými podlažími vícepodlažního požárního úseku (např. mezonetu).
– jsou splněny požadavky na další specifické detaily, např. pro řešení zateplení řadových domů, zateplení fasády bez požárně otevřených ploch, zateplení podhledových částí horizontálních konstrukcí, zateplení okolo vyústění technologických zařízení, zateplení okolo bleskosvodu, zateplení chráněných únikových cest a zateplení vnějších únikových cest. 

Obr. 4: Příklad zjednodušení zateplení pomocí systému TWINNER – není třeba vytvářet požární pásy

Založení ETICS a základní vodorovné požární pruhy lze nahradit systémem, který splní požadavky středněrozměrové zkoušky podle ČSN ISO 13785-1. Splnění požadavků na specifické detaily lze nahradit systémem, který má vnější vrstvu tloušťky alespoň 25 mm a třídu reakce na oheň nejhůře A2 a který splní požadavky středněrozměrové i velkorozměrové zkoušky.

Zkouška středního rozměru dle ČSN ISO 13785-1 simuluje vnitřní požár působící přímo na svislé fasádní výrobky. Vzorek má půdorys písmene L a výšku 2,4 m. Hlavní rameno je dlouhé 1,2 m, vedlejší 0,6 m. Výkon hořáku je 100 kW (plně rozvinutý požár bytu může mít výkon až 5 MW), Zdrojem tepla je pískový plynový hořák, zkouška trvá 30 minut. Česká národní příloha určuje jediné kritérium úspěšnosti zkoušky: nedojde k rozšíření plamene (po povrchu nebo vnitřkem tepelné izolace) přes úroveň 0,5 m od hrany vzorku. 

Zkouška velkého rozměru dle ISO 13785-2 simuluje situaci, kdy požár vzniklý v interiéru začne skrz okenní otvor působit na fasádu objektu. Vzorek má půdorys písmene L a výšku 5,7 m, délku hlavního ramene 3,0 m a délku vedlejšího ramene 1,2 m. Hlavní rameno obsahuje „okenní“ otvor (2,0×1,2 m) do zkušební komory se zdrojem tepla. Používá se plynový hořák o výkonu 3 MW, případně dřevěná hranice (celková hmotnost cca 400 kg) nebo vana s hořlavou kapalinou (60 litrů heptanu). Zkouška trvá 30 minut.

Protože tato zkouška nebyla doposud implementována do systému českých norem, chyběla i hodnoticí kritéria. Nová ČSN 73 0810 stanovuje, že zkoušený vzorek vyhoví, pokud během zkoušky nedojde k porušení celistvosti nehořlavé krycí vrstvy a zároveň nedojde ke vzplanutí tepelněizolačního materiálu.

Impulzem a podkladem pro zavedení možnosti využít výsledků velkorozměrových zkoušek v normě byly testy provedené firmou Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Isover v roce 2012. Firma provedla požární zkoušky celého zateplovacího systému s izolačními deskami TWINNER, kombinujícími minerální izolaci s EPS, dle ISO 13785-1 a ISO 13785-2. Velkorozměrová zkouška dle ISO 13785-2 s výkonem hořáku 3 MW byla vůbec první této velikosti realizovaná v ČR. Přestože byl k dispozici jen jediný test (zkouška je velmi nákladná), bylo rozhodnuto o pozvání vybrané odborné veřejnosti, konkrétně členů TNK 27, kteří pravidla požární bezpečnosti pro ČR nastavují. Extrémní požární zkouška dle ISO 13785-2, kdy oheň vycházející ze spalovací komory simulující bytovou jednotku šlehá do výše pěti metrů, dopadla výborně a osvědčila se jako průkazná pro potřeby hodnocení systému ETICS pro účely nové normy.

Obr. 5: Zateplení bytového domu v Liberci (Isover TWINNER)Obr. 6: Zateplení pasivního rodinného domu (Isover TWINNER)

Objekty s požární výškou h > 22,5 m
Na vysoké objekty s požární výškou nad 22,5 m je nutno instalovat certifikovaný ETICS s danými požadavky (kontaktně spojený, index šíření plamene po povrchu is = 0,0 mm/min) a nehořlavým tepelným izolantem (třída reakce na oheň nejhůře A2). Výjimku z tohoto pravidlu tvoří tzv. ostřikové zóny.

Aplikace certifikovaného ETICS
Nová norma umožňuje využití certifikovaného ETICS s prokázanými požárně-technickými vlastnostmi bez ohledu na třídu reakce na oheň tepelného izolantu v požárních pásech a v požárně nebezpečném prostoru, což umožní vynechat požární pásy z nehořlavého tepelného izolantu.

Místa, kde je nutné aplikovat nehořlavý tepelný izolant, nyní nezávisejí na pozici vodorovných a svislých požárních pásů podle norem ČSN 73 0802 nebo ČSN 73 0804. Také lze použít ETICS s tepelným izolantem třídy reakce na oheň E v požárně nebezpečném prostoru (PNP) jiného požárního úseku stejného objektu. Pokud na fasádu s ETICS zasahuje PNP jiného objektu, pak i nadále platí např. čl. 10.2.2 ČSN 73 0802, tedy že tato fasáda musí mít povrchovou úpravu třídy reakce na oheň nejhůře A2 tloušťky alespoň 20 mm a index šíření plamene po povrchu nulový (is = 0,0 mm/min).

Založení ETICS – soklová oblast 
Při založení ETICS je nutno dodržet několik zásad (netýká se specifických jednopodlažních objektů). 
– Je-li tepelný izolant založen pod terénem a pokračuje v nezměněné tloušťce do vyšších podlaží, nemusí se instalovat zakládací lišta nad terénem. Pak je do výšky 1,0 m nad terénem požadavek pouze na třídu reakce na oheň izolantu E, teprve od výšky 1,0 m je nutné aplikovat odzkoušený ETICS s požadavky podle výšky objektu.
– Je-li tepelný izolant je založen pod terénem a nad terénem se jeho tloušťka zvyšuje, může tento převis napomáhat lokální akumulaci teploty. Pokud je změna tloušťky řešena jako systémové uskočení dle technologického předpisu (s dvojitou perlinkou, rohovým profilem apod.), nejde o porušení celistvosti krycí vrstvy a není třeba zřizovat požární pruh. Do výšky 1,0 m nad terénem je požadavek pouze na třídu reakce na oheň izolantu E, od výšky 1,0 m je nutné aplikovat odzkoušený ETICS s požadavky podle výšky objektu.
– Je-li tepelný izolant založen pod terénem, nad terénem se tloušťka tepelného izolantu zvyšuje a uskočení je řešeno jako nové založení s použitím zakládací lišty a zakládací lišta (plastová nebo hliníková) je ze spodní strany exponovaná, tedy bez krycí vrstvy, vytváří se tak slabé místo, kudy může požár proniknout do tepelněizolační vrstvy. Toto riziko je potřeba eliminovat zřízením požárního pruhu s tepelným izolantem třídy reakce na oheň nejhůře A2 o výšce 0,9 m. Požární pruh nemusí být umístěn přímo u zakládací lišty, nicméně je nutno jej instalovat nejvýše 1,0 m nad terénem. Na tepelný izolant pod požárním pruhem je požadavek pouze na třídu reakce na oheň izolantu E, nad požárním pruhem je potřeba užít odzkoušený ETICS s požadavky podle výšky objektu. 
– Je-li tepelný izolant je založen nad terénem pomocí zakládací lišty, která vytváří slabé místo, je potřeba je eliminovat zřízením požárního pruhu s tepelným izolantem třídy reakce na oheň nejhůře A2 o výšce 0,9 m, nebo jiným detailem se zkouškou dle ISO 13785-1. Nad požárním pruhem je potřeba užít odzkoušený ETICS s požadavky podle výšky objektu.

Založení ve svahu
Oproti původnímu znění normy, v níž nenasákavý tepelný izolant mohl zasahovat nejvýše 0,3 m nad terén, je nyní tento limit zvýšen až na 1,0 m. Při založení ve svahu, kde by se svah k požárnímu pruhu přiblížil na vzdálenost menší než 0,6 m, mohou desky požárního pruhu uskakovat a nejzazší roh soklového tepelného izolantu, na nějž je kladen pouze požadavek na třídu reakce na oheň E, může vystupovat až 1,5 m nad terén. Avšak pokud dochází k uskakování desek tepelného izolantu, pak je nutné zajistit, aby i svislý průmět požárního pruhu byl minimálně 0,9 m, nebo byl dodržen jiný detail se zkouškou dle ISO 13785-1.

Založení v ostřikové zóně vyšších podlaží
U vodorovných konstrukcí ve vyšších podlažích (balkóny, lodžie, terasy apod.) stejně jako u terénu hrozí degradace běžného tepelného izolantu vlivem klimatických jevů. V místě napojení vodorovné a svislé konstrukce může být až do výše 0,4 m nad úroveň vodorovné konstrukce použit nenasákavý tepelný izolant třídy reakce na oheň nejhůře E. Tato úleva platí pro všechny objekty bez ohledu na jejich požární výšku (tedy i pro objekty nad 22,5 m, které jinak musí být zatepleny nehořlavým tepelným izolantem).

Nové znění ČSN 73 0810:2016 znamená v praxi značné změny. Sjednocení některých ustanovení a pravidel by však ve svém důsledku mělo vést k přehlednější situaci pro projektanty. Ti mají možnost rozhodnout se, zda budou využívat kombinaci hořlavých izolačních materiálů s požárními pásy, využije systému z kompletně nehořlavého materiálu nebo zda použijí systém ověřený příslušnými požárními zkouškami. 

ONDŘEJ MIKA, PAVEL RYDLO
foto archiv firmy Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s. divize Isover

Literatura:
1) ČSN 73 0810. Požární bezpečnost staveb – Společná ustanovení. Praha: ÚNMZ, 2016.
2) HEJTMÁNEK, Petr a Marek POKORNÝ. Požární hledisko kontaktních zateplovacích systémů dle ČSN 73 0810:2016 [online, cit. 9/2016]. Dostupné z http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/14515-pozarni-hledisko-kontaktnich-zateplovacich-systemu-dle-csn-73-0810-2016

Ondřej Mika (*1975) je redaktorem Materiálů pro stavbu.

Ing. Pavel Rydlo (*1967) pracuje jako manažer technické podpory společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Isover. Vystudoval ČVUT v Praze, je autorizovaným inženýrem v oboru pozemní stavby. Od roku 1996 se aktivně zabývá vývojem a aplikacemi tepelných izolací a systémů pro stavebnictví.