Články, Legislativa, Snižování energetické náročnosti budov

Kvalitativní třída A pro ETICS

Zateplování budov je jedna z hlavních cest k dosažení úspor energie. Na trhu je k dispozici velké množství výrobků pro zateplování objektů a pro investora a mnohdy ani pro projektanta není úplně jednoduché se v nich a v jejich kvalitě zorientovat. Cech pro zateplování budov proto zavedl pro výrobce ETICS dobrovolnou certifikaci pro konkrétní ucelené zateplovací systémy – třídu A. U ETICS s osvědčením třídy A má investor i projektant větší jistotu v oblasti kvality a životnosti takovéhoto vybraného ETICS.

V rámci povinností vyplývajících ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, se Česká republika jako členská země EU zavázala k dosažení úspor energie v letech 2014–2020 ve výši 47,8 PJ. Vláda ČR se zde rozhodla využít možnosti splnění uvedeného závazku za pomoci tzv. politických alternativních opatření, a to zejména evropských operačních programů poskytujících investiční dotace, kde jako nosné jsou uvažovány především tyto:
– OPPIK – Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014–2020,
– OPŽP – Operační program Životní prostředí 2014–2020,
– NZÚ – Nová Zelená úsporám 2014–2020,
– IROP – Integrovaný regionální operační program na období 2014–2020,
další programy, avšak s mnohem menším předpokládaným objemem podpor (Panel 2013+, Efekt aj.).

V rámci tohoto příspěvku ponechme nyní stranou takové skutečnosti, že tato podpora je v současnosti rozptýlena do celkem cca osmi programů podpor a k tomu na třech rezortech MMR, MŹP a MPO, dále otázku podfinancovanosti jednotlivých programů a také otázku, jaké skutečné přínosy v podobě úspor energie tyto programy přinesou (tj. např. i vliv opožděného spuštění programů v letech 2014 a 2015) a zda vůbec tedy bude Česká republika schopna dostát svému závazku úspor energie v uváděné výši 47,8 PJ.

ilustrační fotoilustrační foto

Na co je však v rámci tohoto příspěvku potřebné upozornit, je ta podstatná skutečnost, že ve všech těchto výše uvedených nosných programech vždy figurují investice do zateplování budov, potažmo tedy i do zateplování jejich obvodových stěnových konstrukcí. Z dostupných materiálů dále vyplývá, že zateplení budov, včetně zateplení jejich fasád je sice investičně náročné, ale má velmi vysoký potenciál a ukazuje se, že bez tohoto typu stavebních opatření na obalových konstrukcích budov v rámci jejich renovace asi nebude možné závazek České republiky, týkající se výše úspor, splnit. Kromě nezpochybnitelné skutečnosti zásadního přínosu zateplení v oblasti úspor energie, jsou zde ještě další pozitivní přínosy, jako jsou ochrana hlavních konstrukcí, zkvalitnění vnitřního prostředí v budovách, nárůst hodnoty budov spolu s jejich pozitivním estetickým působením na okolí, ale také podpora domácích firem, spolu s prokazatelným zvýšením zaměstnanosti.

Vlastní zateplení samotných vnějších obvodových stěn se v období posledních dvaceti let provádí především pomocí vnějších tepelněizolačních kontaktních systémů, označovaných dnes obvykle zkratkou ETICS.

Legislativa a vnější tepelněizolační kontaktní systémy (ETICS)
ETICS je ve smyslu stávající legislativy [1] stanoveným výrobkem, tzn. že patří mezi výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu a mohou být uvedeny na trh jen po splnění stanovených postupů. Ty v oblasti ETICS představují pro jejich výrobce zákonný proces ověřování a posuzování vlastností z úrovně nezávislých osob (tyto při uvádění na trh podle harmonizovaných podmínek postupují podle Řídicího pokynu ETAG 004 [2]), s následným konečným vydáním Prohlášení o vlastnostech nebo Prohlášení o shodě ze strany výrobce ETICS.

ETICS je potom dodáván na trh jako ucelený výrobek – sestava určená pro použití, tj. k vnějšímu zateplení, jak na nové, tak na stávající obvodové stěnové konstrukce. Jedná se o sestavu z průmyslově zhotovených výrobků, dodávaných výrobcem ETICS, zabudovávaných přímo na stavbě zhotovitelem stanoveným způsobem s povinně stanovenou specifikací, a to nejméně těchto součástí – lepicí hmoty, tepelněizolačního výrobku, mechanických kotvicích prostředků (nejčastěji talířových hmoždinek), pokud jsou stanoveny, stěrkové hmoty pro základní vrstvu, výztuže pro základní vrstvu a konečné povrchové úpravy.

Jinými slovy, ETICS dodávaný výrobcem na trh musí splňovat soubor určitých zákonných požadavků, které se vztahují nejen na jeho jednotlivé součásti (viz výše), ale i na ETICS, který je z těchto součástí sestaven, jako celek. Potom se jedná o výrobek vhodný k určenému použití s dalšími stanovenými požadavky na jeho správné navržení a použití.

Kalitativní třída A Cechu pro zateplování budov
Výrobci ETICS sdružení v Cechu pro zateplování budov trvale sledují vývoj a nejnovější trendy v oblasti parametrů ETICS a již delší dobu tato zjištění a skutečnosti, včetně svých vlastních zjištění, zahrnují do dobrovolných požadavků pro kvalitativní třídu A Cechu pro zateplování budov. Jejich splnění si potom pro konkrétní ETICS s konkrétním obchodním názvem nechávají ověřit. Soubor těchto požadavků je shrnut v příslušných technických pravidlech TP CZB. 

Splněním dalších, rozšířených požadavků pro ETICS chtějí výrobci ETICS zajistit uživateli větší jistotu v oblasti kvality a životnosti ETICS, což je ve výsledku výhodné i pro samotného výrobce z hlediska jeho renomé a vnímání značky. 

Kvalitativní třída A je určena pro ETICS s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS) nebo z minerální vaty (MW), neboť tyto typy tepelných izolací byly a jsou nejpoužívanějšími materiály ve skladbách ETICS. Požadavky kvalitativní třídy A Cechu pro zateplování budov pro ETICS jsou zaměřeny jednak na značení samotného ETICS a jeho součástí, na dokumentaci ETICS a jeho součástí a především na vlastnosti ETICS a jeho součástí.

Z oblasti požadavků na vlastnosti jsou to požadavky na vlastnosti lepicí hmoty, na vlastnosti tepelněizolačního výrobku (zde desek z pěnového polystyrenu a desek a lamel z minerální vlny), na vlastnosti hmoždinek, na vlastnosti výztuže (zde skleněné síťoviny) a dále potom na vlastnosti základní vrstvy ETICS, omítkového systému (tj. základní vrstvy včetně ukončující omítky), na vlastnosti samotné omítky, včetně požadavků na celý systém ETICS, které se zde týkají reakce na oheň a vzduchové neprůzvučnosti.

Požadavky na prvky ETICS pro dosažení kvalitativní třídy A
Z požadavků v rámci kvalitativní třídy A pro ETICS [6] je možno uvést především tyto:

Pro desky EPS
– přípustná tolerance šířky desky ±1 mm,
– maximální odchylka rovinnosti 3 mm na běžný metr,
– minimální třída reakce na oheň E,
– doložení faktoru difuzního odporu max. 70, a to měřením, nikoliv deklarací,
– nepřípustnost obsahu cizího regranulátu.

Pro desky MW
– přípustná tolerance délky desky ±10 mm,
– přípustná tolerance šířky desky ±4 mm,
– maximální odchylka rovinnosti 5 mm na běžný metr,
– minimální hodnota napětí v tlaku 20 kPa,
– pevnost ve smyku a modulu pružnosti ve smyku min. 20 kPa a min. 1000 kPa, jak pro ETICS výlučně lepené, tak pro ETICS s mechanickým kotvením hmoždinkami,
– minimální pevnost v tahu kolmo k rovině desky 10 kPa za suchých podmínek,
– minimální pevnost v tahu kolmo k rovině desky za vlhkých podmínek 50 % hodnoty stanovené za suchých podmínek.

Pro mechanicky kotvicí prvky – hmoždinky
– minimální hodnota velikosti talířku, tuhosti talířku, únosnosti talířku a bodového činitele prostupu tepla, včetně splnění požadavků zkoušky spolehlivosti montáže hmoždinky. 

Pro skleněnou síťovinu
– minimální pevnost v tahu i ve stavu po dodání. 

Pro základní vrstvu ETICS
– maximální hodnota nasákavosti po 24 hod. 0,5 kg/m²,
– maximální šířka trhlin 0,2 mm na líci a rubu základní vrstvy při protažení 2 %.

Pro omítkový systém ETICS, tj. pro základní vrstvu s nanesenou konečnou omítkou
– maximální hodnota nasákavosti po 24 hod. 0,5 kg/m²,
– maximální hodnota ekvivalentní difuzní tloušťky 0,7 m pro ETICS s deskami EPS a 0,5 m pro ETICS s deskami a lamelami MW.

Pro konečné omítky ETICS
– minimální tloušťka omítky 1,5 mm a minimální velikost zrna určujícího tloušťku omítky 1,5 mm.

Z hlediska stavební praxe představuje kvalitativní třída A Cechu pro zateplování budov kompletní soubor parametrů zaručující ze strany výrobců ETICS úroveň velmi kvalitního konečného výrobku. Svým pojetím kvalitativní třída A také umožňuje snadnou a technicky vyspělou deklaraci požadované úrovně.

Jde o srozumitelnou informaci snadno dostupnou pro projektanty, investory, stavební dozor, ale i laickou veřejnost. ETICS kvalitativní třídy A má vydáno osvědčení s jeho přesným obchodním názvem a přesně popsanou skladbou. Přehled vydaných a platných osvědčení vede a aktualizuje Cech pro zateplování budov na svých webových stránkách (www.czb.cz).

V konečném důsledku jen kvalitní zateplení, tj. i kvalitní ETICS jako výrobek, samozřejmě včetně jeho kvalitního návrhu a provedení, bude dosahovat požadované funkčnosti a životnosti a tím také generovat i požadované úspory energie.

V současnosti byla Cechem pro zateplování budov zpracována nová technická pravidla TP CZB 01-2015 týkající se kritérií pro kvalitativní třídu A pro ETICS [6], s předpokládanou účinností od ledna 2017.

PAVEL SVOBODA
ilustrační foto archiv autora

Literatura:
1) Zákon č.22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky ve znění pozdějších předpisů.
2) ETAG 004 Řídicí pokyn pro evropská technická schválení. Vnější kontaktní tepelněizolační systémy (ETICS) s omítkou. Revize 2013.
3) ČSN EN 13163 ed. 2 Tepelněizolační výrobky pro budovy – Průmyslově vyráběné výrobky z pěnového polystyrenu (EPS) – Specifikace, květen 2013.
4) ČSN 72 7221-2 Tepelněizolační výrobky pro použití ve stavebnictví – Část 2: Průmyslově vyráběné výrobky z pěnového polystyrenu (EPS), duben 2008.
5) ČSN EN 13162 ed. 2 Tepelněizolační výrobky pro budovy – Průmyslově vyráběné výrobky z minerální vlny (MW) – Specifikace, květen 2013.
6) TP CZB 01-2015 Technická pravidla. Kritéria pro kvalitativní třídy vnějších tepelněizolačních kontaktních systémů (ETICS), 11/2015.

Ing. Pavel Svoboda (*1955)
absolvoval Fakultu stavební VUT v Brně, Do r. 1993 pracoval v Technickém a zkušebním ústavu Bratislava, kde se zabýval tepelnětechnickými a energetickými vlastnostmi budov. V současnosti pracuje ve své stavební a expertní kanceláři v Olomouci. Je autorizovaným inženýrem v oboru pozemní stavby a energetické auditorství, energetickým specialistou a soudním znalcem se specializací na stavební tepelnou techniku, hodnocení úspor tepla, zateplování budov. Je členem představenstva Cechu pro zateplování budov. Podílí se také na přípravě norem v oblasti zateplování a tepelněizolačních materiálů.