Články, Legislativa

Nová česká technická norma pro použití asfaltových pásů

V červnu 2014 vyšla nová česká technická norma ČSN 73 0605-1 Hydroizolace staveb – Povlakové hydroizolace – Požadavky na použití asfaltových pásů. Účinnost normy je od 1. července 2014. Norma se vztahuje na prefabrikované asfaltové pásy pro hydroizolaci střech, spodní stavby a na asfaltové parozábrany pro použití v ČR. Navazuje na skupinu evropských výrobkových a zkušebních norem pro asfaltové pásy a definuje materiály pro výrobu, značení a především konkrétní technické parametry pásů podle místa jejich použití ve stavbě. Sloužit tak má projektantům, realizačním firmám, investorům, ale i dodavatelům pásů na český trh pro zorientování se ve standardu kvality asfaltových pásů doporučených pro použití v ČR.

Technické normy pro asfaltové pásy
Pro opodstatnění normy a pochopení jejího významu má smysl okomentovat současný stav technických norem a odborných předpisů pro asfaltové pásy, a to jak výrobků samotných, tak i pro jejich navrhování do staveb. 

Asfaltové hydroizolační pásy jsou vyráběny a na trh dodávány podle harmonizovaných evropských norem platných ve všech členských státech EU. V segmentu stavebních výrobků je to již zaběhnutý princip, podporující volný pohyb výrobků po jednotném evropském trhu, slouží tedy spíše obchodu.

Nová česká technická norma pro použití asfaltových pásů

Přínosem je, že asfaltové pásy kdekoli na evropském trhu si nesou informace o svých technických parametrech, zjištěné stejnými postupy. Výrobky jsou tedy mezi sebou porovnatelné a to je podstata evropské normalizace výrobků.

Nevýhoda je, že harmonizované normy jen zřídka ukládají splnění nějakých konkrétních technických kritérií, a když už, tak ta jsou velmi mírná a tím pádem splnitelná pro většinu dostupných výrobků. A to je i případ výrobkových norem pro asfaltové pásy. Konkrétně jde o ČSN EN 13707 pro pásy pro hydroizolace střech, ČSN EN 13969 pro hydroizolace spodní stavby a ČSN EN 13970 pro asfaltové parozábrany.

Podle souladu s uvedenými EN a označení výrobku CE tedy nejde obecně posuzovat kvalitu asfaltových pásů. Na významu tak opět získávají národní doplňky nebo bližší specifikace výrobků a jejich použití, které specifikují skutečné technické požadavky na výrobky a jejich zabudování do konstrukcí. Pro asfaltové pásy u nás norma ČSN 50 3601 Asfaltované a dechtované hydroizolačné pásy. Spoločné ustanovenia. Ta ale právě kvůli novým EN byla v r. 2007 zrušena. Přestože EN umožňují na národní úrovni vytvářet přílohy s národními požadavky nebo obdobné samostatné normy vztahující se ke konkrétnímu použití pásů v podmínkách konkrétního státu, v ČR se tak nestalo. Např. Německo, Rakousko nebo Slovinsko tak ale učinily a doplnily systém EN národními předpisy hned po vydání zmíněných harmonizovaných EN.

Na tomto místě je potřeba ještě zmínit skupinu norem ČSN 73 06XX pro navrhování hydroizolací staveb. Zejména pak normu ČSN P 73 0606:2000 Hydroizolace staveb – Povlakové hydroizolace – Základní ustanovení, která platí pro navrhování ochrany staveb proti nežádoucímu působení vody pomocí povlakových hydroizolací, tedy i asfaltových pásů. Jak tato norma, tak základní norma pro navrhování hydroizolací staveb ČSN P 73 0600 jsou komplexní dokumenty vhodné pro projekční činnost, bližší specifikace materiálů v nich ale chybí a zde má ambice v případě asfaltových pásů právě nová ČSN 73 0605-1. Zároveň již ale také uběhlo čtrnáct let od vydání uvedených ČSN, tak se do popředí dostávají i další odborné publikace zabývající se řešením hydroizolační koncepce staveb. Jednou z posledních a rozhodně stojících za povšimnutí je směrnice České hydroizolační společnosti ČHIS 01 Hydroizolační technika – Ochrana staveb a konstrukcí před nežádoucím působením vody a vlhkosti. Výhodou je, že je volně dostupná na www.hydroizolacnispolecnost.cz.

Tabulka: Vlastnosti vrchních asfaltových pásů pro hydroizolace střech doporučené ČSN 73 0605-1

Charakteristika

Zkušební metoda

Jednotka

Vícevrstvé systémy – vrchní vrstva

Požadavek

Tolerance

Zjevné vady

ČSN EN 1850-1

Bez zjevných vad

Přímost

ČSN EN 1848-1

Vyhovuje

Tloušťka

ČSN EN 1849-1

mm

≥ 4,2*

5 %, max. 0,2 mm

Vodotěsnost

ČSN EN 1928

kPa

≥ 100

Chování při vnějším požáru

ČSN EN 13501-5 + A1

Systémová zkouška

Reakce na oheň

ČSN EN 13501-1 + A1

Určit třídu

Největší tahová síla

– podélně

– příčně

ČSN EN 12311-1

N/50 mm

≥ 500/≥ 800 (P/G)

≥ 500/≥ 800 (P/G)

Největší protažení

– podélně

– příčně

ČSN EN 12311-1

%

≥ 30/≥ 2 (P/G)

≥ 30/≥ 2 (P/G)

Rozměrová stálost

ČSN EN 1107-1

%

≤ 0,3 (P)

Ohebnost při nízké teplotě

ČSN EN 1109

°C

≤ –5/≤ –15 (APP/SBS)

Ohebnost při nízké teplotě na spodní straně pásu (pro pásy s rozdílnou směsí nad a pod nosnou vložkou)

ČSN EN 1109

°C

≤ –5/≤ –15 (APP/SBS)

Odolnost vůči stékání při zvýšené teplotě

ČSN EN 1110

°C

≥ +120/≥ +90
(APP/SBS)

Množství asfaltové hmoty

ČSN 73 0605-1 Příloha D

g/m²

 ≥ 2500

Pozn.: 
* Je přípustná i nižší tloušťka, ale pouze za podmínky, že všechny další parametry stanovené v této tabulce, včetně množství asfaltové hmoty, budou zachovány. Toto poznámka je platná pouze pro modifikované pásy.
P – nosná vložka z polyesterového rouna nebo kombinace nosné vložky s převažujícím podílem polyesterového rouna
G – nosná vložka ze skelné tkaniny nebo kombinace nosné vložky s převažujícím podílem skelné tkaniny

Jak ČSN 73 0605-1 vznikala
V ČR uběhlo několik let platnosti pouze EN pro asfaltové pásy, kdy projektanti, realizační firmy ani investoři neměli žádnou pomůcku pro posouzení kvality dodávaných pásů. Existovala jen jedna možnost kontroly kvality, a to byla praktická zkušenost, bohužel někdy s hořkou příchutí. Zároveň renomovaní výrobci a dodavatelé asfaltových pásů udržující kvalitu svých výrobků byli biti, neměli oporu pro své výrobky v žádném obecně uznaném dokumentu.

Začátkem r. 2012 se místní výrobci a dodavatelé asfaltových pásů začali bavit o potřebě udržení standardu kvality asfaltových pásů používaných v ČR. Společná aktivita vyústila v aktivaci Svazu výrobců asfaltových pásů v ČR se šesti zakládajícími členy. Dnes má svaz sedm členů a reprezentuje velkou část trhu s pásy v ČR. Svaz relativně rychle připravil veřejně přístupný dokument Technické podmínky SVAP 01 – Asfaltové pásy pro použití v ČR – Požadavky, ve kterém stanovil obvyklé meze parametrů asfaltových pásů pro použití v ČR. Vyhovující výrobky označuje registrovanou značkou Garance kvality.

Později se podařilo tato kritéria nabídnout odborné veřejnosti formou návrhu české technické normy. Návrh normy byl připraven a projednáván Centrem technické normalizace Atelier DEK a po dvou letech byla norma v červnu 2014 vydána. Důležité je, že bez podstatných změn od původních TP SVAP 01. Ukázalo se, že původní záměry Svazu byly podpořeny a laťka byla nastavena tak, aby byla přijatelná pro všechny zúčastněné strany, a přitom se udržela technická kvalita zabudovávaných výrobků. I dnes lze tedy značku Garance kvality a dokument TP SVAP 01 vnímat v souladu s novou ČSN 73 0605-1.

KLÍČOVÁ MÍSTA NORMY 73 0605-1

Tloušťky asfaltových pásů
Tloušťka pásů pro konkrétní použití ve stavbě není EN stanovena. Navíc se vyjadřuje jako deklarovaná hodnota spolu s tolerancí, kterou určuje výrobce. Tolerance není omezena.

ČSN 73 0605-1 stanovuje tloušťky pásů podle místa použití a omezuje uváděné tolerance na meze, které opravdu odpovídají potřebným výrobním tolerancím. Např. pásy pro hydroizolaci spodní stavby mají mít tloušťku 4,0 mm s nejvyšší odchylkou 0,2 mm, tedy min. 3,8 mm. Norma takto stanovuje tloušťky pro všechny typy pásů. V tabulce je pak ukázka požadavků na vrchní pásy pro hydroizolace střechy podle ČSN 73 0605-1.

Typ základní asfaltové hmoty
ČSN 730 0605-1 rozlišuje vlastnosti základní asfaltové hmoty. Základní rozdělení je na asfalt modifikovaný plastomery (nejčastěji APP), elastomery (nejčastěji SBS) nebo základní asfaltová hmota z oxidovaného asfaltu (OX). Podle typu se stanovují konkrétní technické meze.

Pak např. požadavky na stékání při zvýšené teplotě, zkoušené podle EN 1110, jsou stanoveny na min. 70 °C pro pásy z oxidovaného asfaltu, 120 °C pro pásy z asfaltu modifikovaného plastomery a 90 °C pro pásy z asfaltu modifikovaného elastomery. Varianta pásu z oxidovaného asfaltu je navíc normou povolena jen pro pásy podkladní nebo mezivrstvy pro vícevrstvé systémy. Považuje se za kvalitativně horší variantu, preferovaná modifikace je SBS.

Množství základní asfaltové hmoty
Významný pokrok přinesla ČSN 73 0605-1 v doporučeném množství základní asfaltové hmoty. Asfalt, resp. horní a dolní asfaltová krycí vrstva nanesená na asfaltem impregnovanou nosnou vložku pásu, zajišťuje homogenní spojení přesahů pásů při pokládce natavením plamenem, přilnavost k podkladu, ohebnost a po zabudování pásu především jeho vodotěsnost. Vodotěsnost je vůbec stěžejní funkce asfaltového pásu zabudovaného do stavby.

Asfaltovou krycí vrstvu netvoří čistý asfalt, obsahuje při výrobě přidaná minerální plniva, která jsou v určité míře nezbytná, a další látky zušlechťující vlastnosti asfaltu (např. již zmíněné modifikátory). Asfaltová krycí hmota na hotovém výrobku musí být elastická a zároveň při běžné teplotě tvarově stabilní a to zajišťují právě plniva. Obsah plniv musí být ale stanoven v rozumné míře. Při přeplnění asfaltové hmoty plnivy se mění vlastnosti a životnost výrobku, problematické může být i jeho natavování nebo trvanlivost spojů.

Obsah plniv v pásu nejde bohužel na první pohled zjistit. Navíc EN tuto vlastnost vůbec neřeší, neobjevovala se tedy ani v technických listech výrobků. Důvodem je opět nenalezení podpory při tvorbě EN mezi evropskými výrobci. A proto již některé členské státy tento důležitý parametr rychle zavedly v národních specifikacích. 

ČSN 73 0605-1 tedy nově pro ČR uvádí doporučená množství základní asfaltové hmoty pro pásy podle místa použití. Hodnoty jsou vztaženy k doporučeným tloušťkám příslušných typů pásů. Norma přímo obsahuje také zkušební metodiku pro potřebnou zkoušku výrobků.

Pásy s krycí vrstvou z oxidovaného asfaltu
Samostatně jsou řešeny stále hojně rozšířené pásy s krycí vrstvou z oxidovaného asfaltu. Zaběhlé obchodní označení některých typů jako V60 S35 nebo G200 S40 je v ČR zmatečné. Tento systém označování je nesprávně převzat z Německa, kde je závazný a respektovaný. V ČR podobné značení dosud nemělo žádné mantinely a docházelo k různým interpretacím a zaměňování.

Vydáním ČSN 73 0605-1 jsou jasně zavedena pravidla pro označování v ČR zabudovávaných pásů z oxidovaného asfaltu s označením V60 S35 a G200 S40 a obdobných variant označení.

Vodotěsnost
Vodotěsnost asfaltových pásů je jedním z parametrů, kdy EN stanovuje i kritéria pro vyhovění zkoušce. Požadavky jsou ale mírné, vyhovují jim v zásadě všechny běžně vyráběné pásy. Skutečná kritéria vodotěsnosti by mohla být až o jeden řád vyšší. Pro pásy pro hydroizolaci střech je požadavek vyhovění zkoušce vodotěsnosti při vystavení tlaku 10 kPa, izolace proti zemní vlhkosti 2 kPa, izolace proti tlakové vodě 60 kPa (hodnoty odpovídají vodnímu sloupci 0,2 m až 6 m).

ČSN 73 0605-1 posouvá v některých případech kritérium na 100 kPa, tedy 10 m vodního sloupce. Běžné pásy tomuto kritériu s rezervou vyhoví.

Rozměrová stálost
Rozměrová stálost je parametr významný pro pásy se syntetickou nosnou vložkou (zpravidla z polyesteru) vystavené povětrnosti. Tedy pro vrchní pásy pro hydroizolaci střech. Nosná vložka z polyesterové rohože je při natavování pásu vystavena teplotnímu zatížení. Další expozice teplotou nastává v průběhu užívání. V případě čistě syntetické vložky hrozí smrštění nataveného pásu v podélném směru.

Náchylné na teplotní zatížení nejsou organické (skleněné) vložky nebo syntetické vložky vyztužené skleněnými vlákny. ČSN 73 0605-1 stanovuje kritérium rozměrové stálosti pro vrchní pásy pro hydroizolace střech na 0,3 % podle EN 1107-1.

Další technické parametry
ČSN 73 0605-1 stanovuje konkrétní požadavky i na další technické parametry pásů, jako jsou např. mechanické vlastnosti, ohebnost při nízké teplotě atd. Mnoho parametrů ale také zůstává bez konkrétních doporučení, protože nejsou pro použití významné. Již definované požadavky a jejich kombinace pro konkrétní typy pásů dostatečně definují dobré předpoklady výrobku pro použití ve stavbách. Specifické podmínky jsou kladeny na speciální pásy např. pro použití ve vegetačních střechách nebo jako parozábrany.

Klasifikace střešní skladby při vystavení vnějšímu požáru není v ČSN 73 0605-1 řešena, protože na výsledku zkoušky se podílí další vrstvy skladby střechy, jako jsou podklad, tepelná izolace, parozábrana, navíc vliv má i skon střechy. Tyto vlastnosti jsou ponechány v kompetenci normy pro navrhování střech ČSN 73 1901 z r. 2011, resp. souboru norem pro požární bezpečnost staveb ČSN 73 08XX.

Přílohy normy ČSN 73 0605-1
Norma má několik příloh. Příloha A přináší zásady pro návrh střech, aby na nich dlouhodobě nestála voda. Ale k tomuto tématu také informuje o běžně se vyskytujícím jevu na plochých střechách s povlaky z asfaltových pásů, na kterých i přes správné spádování zůstávají krátkodobé kaluže za přesahy pásů.

Příloha B se vyjadřuje k barvě hrubozrnného minerálního posypu vrchních pásů pro hydroizolace střech. 

Příloha C obsahuje již zmíněná doporučení na množství základní asfaltové hmoty a příloha D zkušební metodiku pro jeho stanovení.

Svaz výrobců asfaltových pásů v ČR plně podporuje používání ČSN 73 0605-1 a zároveň přináší na trh výrobky normě vyhovující. Výrobky vyhovující TP SVAP 01 a tím i nové ČSN 73 0605-1 jsou označeny registrovanou značkou Garance kvality. Seznam těchto výrobků a aktuální informace ze Svazu jsou dostupné na stránkách www.asfaltovepasy.cz.

ZDENĚK PLECHÁČ

Garance kvality

Ing. Zdeněk Plecháč (*1980)
je absolventem ústavu technologie stavebních hmot a dílců na FAST VUT v Brně. V současnosti je zaměstnán ve skupině DEK, a. s., jako technik. Je výkonným předsedou Svazu výrobců asfaltových pásů v ČR.