Články, Legislativa, Výplně otvorů

Nové normy v oblasti výplní otvorů v období 12/2014 až 12/2015

Normy uvedené v článku zahrnují všechny nové normy (nebo nové verze původních norem) a týkají se oken, dveří, obvodových plášťů a těsněných systémů zasklení včetně jejich komponentů (kování). Seznam nezahrnuje pouze zkušební normy. U každé ČSN je stručně uvedeno, čím se norma zabývá a pro koho je určena. České normy vydává Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Normy jsou zde k dispozici v tištěné formě a registrovaní uživatelé mají přístup k normám v elektronické formě – info viz https://csnonline.unmz.cz/.

ČSN EN 13022-1 Sklo ve stavebnictví – Zasklení s konstrukčním tmelem – Část 1: Výrobky ze skla pro systémy zasklení s konstrukčním tmelem pro podepřená a nepodepřená monolitická a vícenásobná zasklení (12/2014)
Norma specifikuje požadavky na vhodnost pro použití podepřených a nepodepřených výrobků ze skla v aplikacích zasklení s konstrukčním tmelem (SSG – Structural Sealant Glazing). Je považována za dodatek k požadavkům specifikovaným v příslušných normách pro výrobky ze skla s ohledem na ověření vhodnosti pro použití v systémech SSG. Zabývá se navrhováním a uvádí pokyny pro montáž. Norma se týká výhradně sodnovápenatokřemičitých skel. Plastová zasklení jsou z předmětu této evropské normy vyjmuta.

Určena pro: projektanty, výrobce zasklení, montážní firmy

ČSN EN 13022-2 Sklo ve stavebnictví – -Zasklení s konstrukčním tmelem – Část 2: Pravidla montáže (12/2014)
Zabývá se montáží a lepením prvků ze skla do rámu okna, dveří nebo konstrukce lehkého obvodového pláště, nebo přímo do stavby ve formě konstrukčního lepení prvku ze skla do rámové konstrukce nebo na rámovou konstrukci, nebo přímo do stavby. Zasklení s konstrukčním tmelem může být zabudováno do obvodového pláště buď svisle; nebo – do 7 ° od horizontální, tj. 83 ° od svislé roviny. Norma se zabývá pouze lepením ke skleněným povrchům, např. s povlakem nebo bez povlaku nebo smaltovaným, a kovovým povrchům, např. hliníku (eloxovanému nebo s povlakem), nerezové oceli.

Určena pro: výrobce zasklení, montážní firmy

Ilustrační foto vložené redakcí – hliníkový okenní systém pro pasivní dům (foto archiv firmy Schüco)Ilustrační foto vložené redakcí – tepelně izolovaný hliníkový dveřní systém (foto archiv firmy Schüco)

ČSN P 74 7250 Lehké obvodové pláště – Požadavky na zabudování (12/2014)
Určuje požadavky na navrhování, provádění a kontrolu zabudování lehkých obvodových plášťů a jeho součástí (včetně řešení spár, -kotvení…)

Určena pro: projektanty, výrobce obvodových plášťů, montážní firmy

ČSN EN 13126-5+A1 Stavební kování – Požadavky a zkušební metody pro okna a balkónové dveře – Část 5: Specifikace pro zařízení, která omezují otevírání oken (omezovače otevírání) (4/2015)
Specifikuje požadavky a zkušební metody pro trvanlivost, pevnost, bezpečnost a funkčnost zařízení, která omezují otevírání oken a balkónových dveří. Převzata v anglickém znění.

Určena pro: výrobce kování

ČSN EN 16034 Dveře, vrata a otevíravá okna – Norma výrobku, funkční vlastnosti – Charakteristiky požární odolnosti a/nebo kouřotěsnosti (5/2015)1)
Stanovuje na materiálu nezávislé bezpečnostní a funkční požadavky pro všechny požárně odolné a/nebo kouřotěsné výrobky určené k použití na požárních/kouřových úsecích a na únikových cestách:
– vrata, svinovací vrata nebo požárně odolné rolety – do prostorů určených osobám, ale i přepravě zboží včetně dopravních prostředků doprovázených nebo řízených osobami.
– dveře a/nebo otevíravá okna a/nebo revizní uzávěry, které jsou otočné nebo posuvné, jsou ovládány ručně nebo motoricky s možností otevírání a samozavírání včetně stavebního kování s/nebo bez těsnění (např. pro vlastnosti kouřotěsnosti, požární odolnosti, akustiky nebo ochrany proti klimatickým vlivům).

Norma zahrnuje pouze charakteristiky požární odolnosti a kouřotěsnosti, včetně schopnosti uvolnění a samozavírání, další charakteristiky výrobků jsou zahrnuty v příslušných harmonizovaných evropských normách výrobku:
1. EN 14351-1 (okna a dveře bez požární -odolnosti),
2. prEN 14351-2 (vnitřní dveře),
3. EN 16361 (motoricky ovládané dveře).

ČSN EN 16034 neplatí pro:
− okna s pevným křídlem, boční díly a/nebo nadpražní díly (nadsvětlíky) s pevným zasklením, které nejsou neoddělitelnou součástí (nejsou osazené v jednom obvodovém rámu) dveří nebo otevíravého okna;
− dveře, vyrobené ze součástí z několika zdrojů, za které nepřevzal odpovědnost jeden identifikovatelný výrobce nebo právnická osoba;
− speciální podmínky – pro prostředí s elektromagnetickým rušením, rádiové ovládací zařízení.

1) Vydána k harmonizaci; plánovaná harmonizace (a zároveň začátek tzv. přechodného období) od 1. 9. 2016, konec přechodného období 1. 9. 2019.

Poznámka: přechodné období… období platnosti posouzení shody výrobků (certifikace) buď dle národního systému (NV 163/2002 Sb., v platném znění), anebo dle evropské harmonizované normy; po ukončení přechodného období je platné posouzení shody pouze dle nové harmonizované normy.

Určena pro: výrobce požárně odolných a/nebo kouřotěsných oken, dveří, vrat – pro uvedení výrobku na trh; výrobce označuje výrobky značkou CE a vystavuje Prohlášení o vlastnostech

ČSN EN 1873 Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny – Plastové bodové střešní světlíky – Specifikace výrobku a zkušební metody (5/2015)2)
Stanovuje požadavky na bodové střešní světlíky vyrobené z plastů, bez nebo s podstavci vyrobenými z plastů, oceli, hliníku nebo dřeva, které výrobce dodává na trh společně jako jeden výrobek. Tyto střešní světlíky se používají za účelem denního osvětlení vnitřního prostoru. Norma se vztahuje na střešní světlíky s pravoúhlým nebo kruhovým půdorysem s rozpětím otvoru nebo průměrem nejvýše 2,5 m a délkou otvoru nejvýše 3,0 m, ve střechách se sklonem do 25 °.

Tato evropská norma platí pro:
– Střešní světlíky s nejméně jednou plastovou vrstvou průsvitné části (vnější), ostatní průsvitné části (pokud jsou) nemusí být z plastu. Norma platí pro bodové světlíky s podstavcem či bez podstavce.
Na zasklené světlíky bez plastové vrstvy se norma nevztahuje a pro posouzení shody se postupuje dle národních, nikoli evropských předpisů.

2) Vydána k harmonizaci; termín harmonizace dosud nestanoven; pro posouzení shody se postupuje dle předchozí harmonizované verze EN 1873 z r. 2005.

Určena pro: výrobce bodových plastových světlíků – pro uvedení výrobku na trh; výrobce označuje výrobky značkou CE a vystavuje Prohlášení o vlastnostech

ČSN 74 6101 Dřevěná okna – Základní ustanovení (9/2015)
Nahrazuje znění z r. 1990. Platí pro navrhování, výrobu, zkoušení, dodávání a skladování, montáž i údržbu dřevěných oken, balkónových dveří, nadsvětlíků k balkónovým dveřím a pevně zasklených bočních dílů k balkónovým dveřím (dále jen okna), jejichž hlavní nosnou funkci konstrukce plní dřevo. Také uvádí technické požadavky s ohledem na zkoušení a ověřování stálosti vlastností podle ČSN EN 14351-1+A1.

Určena pro: projektanty, výrobce dřevěných oken, montážní firmy

ČSN EN 12217 Dveře – Ovládací síly – Požadavky a klasifikace (10/2015)
Nahrazuje znění z r. 2003. Byla převzata v anglickém znění. Mění a upřesňuje původní znění normy, přidává klasifikační třídu 5. Předmětem normy jsou otočné nebo posuvné dveře s ručním ovládáním. Klasifikuje výsledné hodnoty (síla a kroutící moment) potřebné k otevření/zavření dveří, zapadnutí/uvolnění a zamknutí/odemknutí kování použitím klíče nebo kliky.

Určena pro: výrobce dveří

ČSN EN 13830 ed. 2 Lehké obvodové pláště – Norma výrobku (10/2015)3)
Nahrazuje znění z r. 2004. Byla převzata v anglickém znění. Rozšiřuje, upřesňuje a upravuje původní znění. Původní znění bude zrušeno k 31. 1. 2017. Do tohoto data je potřeba zajistit posouzení shody podle nové verze.

3) Vydána k harmonizaci; termín harmonizace dosud nestanoven; pro posouzení shody se postupuje dle předchozí harmonizované verze EN 1873 z r. 2003.

Určena pro: výrobce lehkých obvodových plášťů – pro uvedení výrobku na trh; výrobce označuje výrobky značkou CE a vystavuje Prohlášení o vlastnostech

ČSN P 74 7251 Skládané pláště, obklady a pláště z panelů – Požadavky na přesnost osazení, kvalitu a vzhled (10/2015)
Tato předběžná česká norma je určena k ověření. Případné připomínky k obsahu normy přijímá Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, odbor technické normalizace. Předběžná norma uvádí požadavky na zabudování do stavby, geometrickou přesnost a vzhled zabudovaných obvodových plášťů z panelů, zabudovaných skládaných obvodových plášťů a zabudovaných obkladů obvodových plášťů, které v ČSN dosud chyběly.

Podrobně se zabývá mnoha typy materiálů obkladů včetně kotvení, dále kompatibilitou použitých materiálů.

Určena pro: projektanty, výrobce skládaných plášťů, obkladů a plášťů z panelů, montážní firmy

ČSN EN 13561 Vnější clony a markýzy – Funkční a bezpečnostní požadavky (11/2015)4)
Tato evropská norma stanovuje funkční požadavky pro vnější clony a markýzy, zabývá se také významnými typy rizik při sestavování, dopravě, montáži, ovládání a údržbě clon.

Nahrazuje znění z r. 2009, které bude zrušeno k 28. 2. 2017. Do tohoto data je potřeba zajistit posouzení shody podle nové verze.

4) Vydána k harmonizaci; termín harmonizace dosud nestanoven; pro posouzení shody se postupuje dle předchozí harmonizované verze EN 13561+A1 z r. 2009.

Určena pro: výrobce stínicí techniky – pro uvedení výrobku na trh; výrobce označuje výrobky značkou CE a vystavuje Prohlášení o vlastnostech; dále pro projektanty, montážní firmy

ČSN EN 13659 Okenice a vnější žaluzie – Funkční a bezpečnostní požadavky (11/2015)5)
Tato evropská norma stanovuje funkční požadavky pro okenice a vnější žaluzie, které mají být namontovány na vnější straně stavební konstrukce. Zabývá se také významnými typy nebezpečí při sestavování, dopravě, montáži, ovládání a údržbě okenic a vnějších žaluzií.

Nahrazuje znění z r. 2009, které bude zrušeno k 28. 2. 2017. Do tohoto data je potřeba zajistit posouzení shody podle nové verze.

5) Vydána k harmonizaci; termín harmonizace dosud nestanoven; pro posouzení shody se postupuje dle předchozí harmonizované verze EN 13659+A1 z r. 2009.

Určena pro: výrobce stínicí techniky – pro uvedení výrobku na trh; výrobce označuje výrobky značkou CE a vystavuje Prohlášení o vlastnostech; dále pro projektanty, montážní firmy

RADKA SEDMIDUBSKÁ

Ing. Radka Sedmidubská (*1970) je absolventkou Stavební fakulty na ČVUT, obor pozemní stavby. Pracuje v Technickém a zkušebním ústavu stavebním Praha, s. p., pobočka Praha, kde se od roku 2005 specializuje na otvorové výplně a později i na stavební tepelnou techniku.