Články, Legislativa, Snižování energetické náročnosti budov

Technická pravidla pro zdvojení ETICS

Požadavky na snižování energetické náročnosti budov se vyznačují trvale rostoucími nároky. Od roku 2013 byl tento trend zesílen požadavky plynoucími z evropských směrnic. Ty vyústily v ČR do novely zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií a souvisejících předpisů. Nový stav si vynucuje zvyšování energetické účinnosti nejen u nově prováděných zateplení, ale také odpovídající opatření u zateplení již provedených.

V posledních dvaceti letech se zateplení vnějších stěn budov provádí především pomocí vnějších kontaktních tepelněizolačních systémů (ETICS). V počátcích jejich používání se běžně rea-lizovaly ETICS s tloušťkou tepelněizolační vrstvy 50 mm (tabulka). Ta v průběhu let postupně narůstala, a reflektovala tak potřebu vyšší účinnosti prováděného zateplení.

V případě již dříve provedených zateplení pomocí ETICS představuje zlepšení jejich energetické účinnosti logicky zesílení tepelněizolační vrstvy stávajících systémů.

Způsoby zesílení izolační vrstvy ETICS
Zesílení izolační vrstvy ETICS u již zateplených vnějších obvodových stěn je možné provést těmito základními způsoby:
– provedením nového ETICS na ETICS stávající, 
– provedením nového ETICS na ETICS stávající až po předchozí demontáži vnějšího souvrství stávajícího ETICS.

V obou uvedených případech se jedná o zdvojení ETICS. Dosažení lepší energetické účinnosti zateplení lze samozřejmě dosáhnout i nákladnějším způsobem – demontáží celého stávajícího ETICS a provedením nového ETICS na původní podkladní stěnovou konstrukci.

Způsob zesílení izolační vrstvy je závislý především na:
– druhu a stavu původní podkladní stěnové konstrukce (včetně její případné povrchové úpravy),
– způsobu a stavu lepicí hmoty upevňující stávající ETICS k původní stěnové konstrukci,
– druhu a stavu tepelněizolačního materiálu stávajícího ETICS,
– stavu a případně i druhu vnějšího souvrství stávajícího ETICS.

Pro zdvojení ETICS bez předchozího strhnutí vnějšího souvrství zpracoval Cech pro zateplování budov technická pravidla. Ta by měla být vydána v před stavební sezónou 2015. 

Pravidla jsou zaměřena na případy, kdy je stávající zateplení provedeno vnějším kontaktním tepelněizolačním systémem s omítkou a tepelněizolačním materiálem je EPS nebo MW s podélnou orientací vláken, přičemž jeho spojení s podkladem je zajištěno pomocí lepicí hmoty nebo lepicí hmoty a hmoždinek.

Pravidla řeší zesílení izolační vrstvy pomocí nového ETICS z EPS nebo z MW opatřeného omítkou, bez rozměrového omezení, spojovaného se stávajícím ETICS lepicí hmotou a s původním podkladem stávajícího ETICS mechanicky upevňovacími prostředky (hmoždinkami).

Tabulka: Realizované tloušťky tepelněizolačního materiálu ETICS v závislosti na době provedení

Roky

Rozmezí převažujících
tlouštěk 
tepelněizolačního materiálu
v ETICS [mm]

1993–2001

50–80

2002–2007

80–100

2008–2013

100–150

Kritéria a požadavky pro zdvojení 
Pravidla uvádějí nezbytný rozsah zjištění a posouzení parametrů stávajícího ETICS, včetně jejich upřesnění. Na výsledcích zjištění a posouzení a jejich porovnání s předepsanými požadavky pro jednotlivá kritéria závisejí rozhodnutí, zda je zdvojení ETICS vůbec možné navrhnout a provést.

Ze všech kritérií, které jsou předmětem předepsaného zjišťování a posouzení, je možné uvést především tato: 
– soudržnost vnějšího souvrství stávajícího ETICS a jeho přídržnost k tepelněizolačnímu materiálu,
– přídržnost lepicí hmoty jako součásti nového ETICS k povrchu stávajícího ETICS, 
– smyková únosnost stávajícího ETICS, 
– soudržnost původní podkladní stěnové konstrukce včetně případných povrchových úprav, např. omítek, nátěrů nebo nástřiků, 
– forma lepení desek tepelněizolačního mate-riálu stávajícího ETICS a plocha lepeného spoje, 
– minimální hodnota pevnosti v tahu kolmo k rovině desky tepelněizolačního materiálu stávajícího ETICS, 
– stupeň hořlavosti EPS desek stávajícího ETICS nebo jejich třída reakce na oheň.

Uvedená kritéria náleží k těm, u nichž je potřeba dodržet požadavky, která jsou na ně v pravidlech kladena. Jinak nelze zdvojení realizovat.

Součástí pravidel jsou také kritéria a jimi stanovené požadavky, které nevymezují možnost provádění, ale podmínky projektové činnosti a vlastní provádění. Zohledňují specifika zdvojování a jedná se např. o omezení maximální tloušťky tepelněizolačního materiálu zdvojeného ETICS, celkovou maximální hmotnost zdvojeného ETICS.

V pravidlech jsou také uvedena kritéria, pro která nejsou stanoveny požadavky a která se při zdvojení požadují jen přiměřeně zohlednit. Jedná se například o zohlednění existence trhlin vyvolaných nedostatky ve funkci vnějšího souvrství ETICS a ve funkci desek tepelně-izolačního materiálu nebo o zohlednění tloušťky případné povrchové úpravy původní stěnové konstrukce pro stanovení délky kotvení při zdvojení ETICS a pro tepelně–technické posouzení.

Smyková únosnost 
V technických pravidlech jsou uváděny odkazy na běžně používané zkušební metody. Ty však nedovolují zkoušet některé pevnostní charakteristiky upevnění stávajícího ETICS, jako je např. přídržnost lepicí hmoty k tepelněizolačnímu materiálu. Vzhledem k tomu, že při zdvojování jde o neopominutelné charakteristiky, musela být pro pravidla navržena a odzkoušena metoda pro hodnocení smykové únosnosti in situ.

Předepsané zkoušení smykové únosnosti in situ v pravidlech je založeno na stanovení odolnosti u části zabudovaného ETICS z EPS nebo MW s podélnou orientací vláken, rozměrově vymezené plochou jedné celé desky tepelněizolačního materiálu, vůči svislé síle působící na tuto desku.

Působení svislé síly se dosahuje rozpěrným zařízením s indikací síly vloženým mezi roznášecí a opěrný profil. Opěrný profil je připevněn kotvami do původní stěnové konstrukce. Kolem zkoušené desky tepelněizolačního materiálu se předem vytvoří ve stávajícím ETICS potřebný manipulační prostor (obr. 1).

Obr. 1: Schéma uspořádání zkušebního místa

Roznášecí profil přenáší vyvolané zatížení do horní plochy zkoušené desky tepelněizolačního materiálu. Při zkoušce je osazen tak, aby jeho zadní hrana lícovala se zadní plochou desky (nesmí dojít k opření roznášecího profilu o lepicí hmotu). Profil musí pokrýt minimálně celou horní plochu desky tepelněizolačního materiálu včetně vnějšího souvrství ETICS.

Při zkoušce se deska plynule předepsaným způsobem zatěžuje. Pokud nedojde po celou dobu vnášení zatěžovací síly ve stanovených hladinách k destrukci desky, k částečnému nebo úplnému uvolnění desky, výsledek zkoušky je „vyhovující“. Pokud dojde v kterémkoliv okamžiku vnášení určené zatěžovací síly k destrukci desky, k jejímu částečnému nebo úplnému uvolnění, zaznamená se dosažená síla a výsledek zkoušky je „nevyhovující“.

Závěr
V současné době se stále více dostává do popředí požadavek na zdvojování dříve provedených ETICS, které budou účinněji zajišťovat tepelnou ochranu budov. Při absenci souvisejících předpisů napomůže připravované vydání technických pravidel pro zdvojování ETICS vytvoření podmínek pro zajištění základních požadavků na stavby při uplatňování této technologie.

MILAN MACHATKA

Literatura:
1) Technická pravidla CZB – Zdvojení ETICS (konečný návrh, říjen 2014).

Ing. Milan Machatka, CSc., (*1947)
pracuje v oboru stavebních hmot více než 30 roků. Zaměřuje se především na problematiku povrchových úprav stavebních konstrukcí. Je předsedou představenstva Cechu pro zateplování budov.