Legislativa

WELL Building Standard – nová certifikace na českém trhu

WELL Building Standard (certifikace WELL) je nový certifikační nástroj, který umožňuje posuzovat kvalitu vnitřního prostředí zejména z pohledu budoucích uživatelů – měřit a hodnotit jednotlivá kritéria s cílem zlepšit jejich zdraví a spokojenost.

Původní myšlenka vznikla u pracovníků britské certifikace BREEAM, avšak nakonec ji v roce 2014 převzala a rozpracovala organizace International WELL Building Institute (IWBI) ve spolupráci s Green Business Certification Inc. (GBCI). IWBI, jejímž úkolem je administrace a vývoj certifikace WELL, má status dobročinné organizace a 51 % svých zisků věnuje charitativní činnosti.

well goldwell platinumwell silver

V Materiálech pro stavbu 7/2016 vyšel článek, zabývající se certifikací LEED for Com-mercial Interiors 2009 v3. Článek poskytl náhled do certifikací klientských vestaveb či jednotlivých společností. Jaký je tedy rozdíl mezi certifikacemi WELL a LEED for Commercial Interiors či ostatními certifikacemi LEED? Certifikace WELL je zaměřena čistě na zdraví a spokojenost uživatele, zatímco LEED sleduje zejména úspory energií a vody v rámci budovy a klientských vestaveb. Na zdraví uživatelů jsou v rámci certifikace LEED zaměřeny pouze některé kredity, například ty, které sledují obsah škodlivin v použitých materiálech, dostatečnou výměnu vzduchu či podporují pohyb optimálním umístěním budovy ve stanovené dochozí vzdálenosti od MHD či služeb apod. Certifikace WELL se úsporami energií nezabývá. Je zaměřena především na kvalitu parametrů vnitřního prostředí. Sleduje kvalitu vzduchu, vody, stravování, zdravý životní styl jak v práci, tak i mimo pracoviště. 

Proč by se ale měli developeři a vlastníci objektů zabývat tím, jestli jsou uživatelé jejich budov zdraví a chodí rádi do práce? Průzkumy ukazují, že lidé tráví ve vnitřním prostředí 90 % dne. Současně tvoří náklady na zaměstnance, na jejich mzdy a bonusy 90 % nákladů společnosti, zatímco náklady na energie tvoří pouze 1 % a náklady na nájem 9 % nákladů. Pokud mají lidé nedostatek pohybu, nemají čas a možnost se kvalitně stravovat, pijí nekvalitní vodu a tráví pracovní den ve studených neosobních prostorech, odrazí se to dříve či později na jejich produktivitě práce, zdraví a spokojenosti.

Certifikaci WELL lze aplikovat v několika typech budov: 
– nová nebo existující budova (pokud je 90 % plochy v užívání majitele budovy),
– nový nebo existující fit-out,
– Core & Shell projekty,
– v pilotním režimu obchody, rezidenční budovy, školy, restaurace – pro tyto typy budov certifikace WELL teprve vzniká, a mají proto odlišné podmínky certifikace od výše uvedených typů budov.

Certifikace je složena z požadavků sedmi kategorií: vzduch, voda, výživa, světlo, fitness, komfort a mysl. Podobně jako u certifikace LEED jsou požadavky rozděleny na povinné požadavky (Preconditions) a volitelné požadavky (Options). Na rozdíl od certifikace LEED musí být dokumentace a podklady v rámci Design Review nejen zkontrolovány v certifikačním nástroji WELL on-line přiděleným pracovníkem – WELL assessorem –, ale musí být provedeno ověření a měření přímo v budově. Tato fáze certifikace může být zahájena nejdříve jeden měsíc po kolaudaci při minimální obsazenosti budovy 50 %.

Měření zahrnují kvalitu vzduchu a vody, intenzitu osvětlení, tepelnou pohodu, hluk. Měření a kontrolu ostatních kreditů provádí WELL assessor, kterého vyzve certifikační tým po schválení předložené dokumentace v on-line nástroji, resp. jakmile je budova připravena. Zatím je možné pozvat WELL assessora pouze z USA, v ČR zatím tuto akreditaci nikdo nezískal. Jednou z podmínek jsou zkušenosti na jiných projektech, kompletní výbava měřicích přístrojů a podrobná znalost požadavků certifikace. Doporučuje se proto provést předběžná měření před pozváním WELL assessora, protože jeho příjezd hradí majitel budovy či certifikovaného prostoru a v případe neúspěšného měření a šetření je třeba jej pozvat a zaplatit znovu. WELL assessor provádí kontrolu jak odběrem vzorků a testováním, tak i vizuální či namátkovou kontrolou.

V případě schválení dokumentace a úspěšného šetření na místě vydá WELL assessor WELL Report a následně je vydán Certifikát WELL s příslušným počtem bodů. Tím však certifikace nekončí. Řadu kreditů a měření je třeba průběžně reportovat IWBI a po pěti letech je třeba projekt recertifikovat. Recertifikace musí být ohlášena minimálně tři roky od vydání certifikátu.

Certifikace WELL se tedy zabývá vytvářením optimálního pracovního prostředí. Autoři se zabývali úvahami, jaké faktory ovlivňují subjektivní pocit při výkonu pracovní činnosti a shrnuli tuto problematiku do tří základních skupin:
– Pracoviště – jeho mikroklimatické podmínky, osvětlení, hluk, vybavení pracoviště, uspořádání, barevné řešení, využití rostlin apod.
– Pracovní místo – ergonometrie nábytku, nastavení monitoru a souvisejících doplňků, osvětlení pracoviště, výhledy a denní světlo.
– Pracovní činnost – odpovědné organizování a plánování práce, formální i neformální vztahy na pracovišti.

K hodnocení certifikace WELL bylo vytvořeno 40 povinných předpokladů, tedy požadované minimum, a 60 volitelných kreditů, jejichž výběr závisí na možnostech daného projektu a následně určuje stupeň získané certifikace.

Pokud projekt splní všechny povinné předpoklady, dosáhne certifikátu WELL SILVER. Pokud navíc dosáhne 40 % volitelných kreditů, má certifikát WELL GOLD. Pro získání WELL PLATINUM je třeba docílit kromě 100 % povinných předpokladů také 80 % volitelných kreditů.

Jednotlivé typy certifikovaných budov mají různý počet povinných předpokladů a volitelných kreditů, kterých musí pro cílené úrovně certifikace dosáhnout. Například u budovy certifikované verzí Core & Shell je možné dosáhnout celkem 26 povinných předpokladů a 28 volitelných kreditů.

Povinné předpoklady a volitelné kredity se dokládají různými typy dokumentů, jako jsou výkresy, prohlášení odpovědných osob (architekta, vlastníka, projektanta), vytvořením a implementací Policy Document, tzn. závazného dokumentu pro provádění určitých činností, harmonogramy a popisy postupů činnosti v různých oblastech certifikace. S těmito dokumenty a s přípravou projektu k certifikaci pomáhá konzultant WELL, resp. WELL AP (akreditovaný odborník na WELL).

Registrační i certifikační poplatky jsou vyšší než poplatky za certifikaci LEED, protože je třeba počítat s návštěvou WELL assessora a s poplatky za recertifikaci. Proto se doporučuje provést před rozhodnutím, zda začít s certifikací WELL tzv. pre-assesment, což je předběžné posouzení projektu, zda má šance dosáhnout požadovaného stupně certifikace WELL.

Základních sedm kategorií certifikace WELL:
– 
Vzduch (29 kreditů) – kvalita vnitřního ovzduší; strategie pro prevenci a eliminaci znečištění vzduchu při provozu i výstavbě. Kontrola vlhkosti, vstupů do budovy, výběru materiálů s nulovým či nízkým obsahem škodlivin, způsobu úklidu.
– Voda (8 kreditů) – kvalita vody a zároveň zajištění její dostupnosti; strategie pro filtraci a čištění vody.
– Výživa (15 kreditů) – podpora přístupu k zdravému stravování v budově (týká se jak restaurací, kaváren, obchodů s potravinami, tak i automatů), upřednostnění potravin a jídel s nízkým obsahem kalorií a cukru a čerstvé stravy, výběr jídel pro alergiky, hygienická příprava jídel, omezení porcí, propagace zdravého stravování.
– Světlo (11 kreditů) – harmonie cirkadiálního rytmu (biorytmus popisující kolísání úrovně aktivity a bdělosti s 24hodinovou periodou), úroveň osvětlení s důrazem na přirozené denní světlo; umístění oken a možnost ovládání stínění.
– Fitness (8 kreditů) – zvýšení pohybové aktivity, ať už využití schodiště namísto výtahů, prostory na cvičení či aktivní nábytek, podpora fyzických aktivit finančním příspěvkem ze strany společnosti, šíření osvěty v oblasti zdravého sportu a pohybu.
– Komfort (11 kreditů) – eliminace rušivých elementů a přeslechů; produktivní a zároveň uklidňující prostředí; tepelná a akustická pohoda, automatické ovládání osvětlení a teploty, možnost využití ergonomického nábytku, možnost změny umístění pracoviště v souvislosti s různým nastavením vnitřní teploty. 
– Mysl (17 kreditů) – podpora mentálního a emocionálního zdraví již od fáze designu, zapojení celého managementu projektu od přípravné fáze až po realizaci, vzdělávání v oblasti wellness, podpora charity ze strany společnosti, využití zeleně, přírodních prvků a umění v projektu, adaptabilní prostředí dle potřeb jednotlivých pracovních skupin, placené volno pro ošetřování členů rodiny, úhrada zdravotního pojištění pro zaměstnance a jejich blízké příbuzné.

Některé z uvedených kreditů vycházejí z certifikace LEED či BREEAM. Budovy, které se certifikují nebo byly certifikovány jednou z těchto certifikací, budou moci pro dosažení certifikace WELL využít některých kreditů z těchto certifikací. Např. certifikace LEED i WELL se v řadě kreditů odkazují na technickou normu ASHRAE. V obou případech platí zákaz kouření v budově i v okruhu zhruba 8 m od otevíravých oken a nasávání, certifikace WELL rozšířila požadavek i na elektronické cigarety. Obě certifikace podporují využití MHD a cyklistiky namísto individuální dopravy auty a hodnotí dostupnost služeb v okolí projektu a zeleně v rámci pozemku. Kombinace certifikací LEED či BREEAM s certifikací WELL budou tedy v budoucnu nejspíš vyhledávaným způsobem certifikace.

Ve světě se zatím počet budov, které jsou certifikovány WELL dá počítat na pár desítek, zaregistrovaných budov je řádově několik stovek. V České republice je tato certifikace zcela v plenkách, zatím jsou dle dostupných informací zaregistrovány dvě budovy. Je již však několik WELL AP, kteří v Česku složili zkoušku a mohou pomoci při zpracování certifikace.

V tuto chvíli se může zdát, že pro developery a investory není certifikace WELL přínosná, že je naopak velice nákladná. Lze však předpokládat, že podobně jako certifikace ISO, certifikace LEED či BREEAM se i WELL stane běžnou praxí. Nájemci, kteří přicházejí ze zahraničí se zvýšenými nároky na podmínky pro zaměstnance, budou vyžadovat od majitelů budov podporu při certifikaci WELL. 

Žijeme v době, kdy racionální uvažování při posuzování investování do certifikací bude zřejmě muset částečně ustoupit požadavkům na podporu kvalitního životního prostředí a životního stylu. Vždyť v konečném důsledku přijetí na první pohled nákladných opatření na certifikaci přinese společnosti snížení nemocnosti, zvýšení výkonnosti, nižší fluktuaci, a tudíž snížení nákladů na nábor a zapracování nových zaměstnanců. Lze tedy očekávat, že budoucí nájemci budou vyhledávat přednostně nájem v budovách, které budou certifikovány a jejichž vlastníci podpoří i další certifikaci klientských vestaveb.

IVETA LAMACZOVÁ 

Iveta Lamaczová (*1964)
pracuje jako sustainability consultant ve firmě Arcadis Czech Republic, s. r. o. Specializuje se na certifikace LEED, tzv. construction credits (kredity, týkající se dodavatelů v průběhu a po dokončení výstavby) a certifikace LEED CI (Commercial Interiors). Je akreditovaným profesionálem LEED AP a WELL AP.