Články, Legislativa, Výplně otvorů

Zabudování oken a dveří má konečně svůj standard kvality

Diametrálně rozdílná úroveň navrhování a montáže oken včetně vnějších dveří v ČR je bezesporu dána fakty, že na jedné straně je zde velká poptávka zapříčiněná snahou šetřit, která byla doposud podporována různými dotačními programy, a na druhé straně chybí jakýkoliv český standard pro navrhování a montáže. Tento stav dokazuje nárůst reklamací a stížností na nekvalitní práci, kterou monitorujeme v Technickém a zkušebním ústavu stavební Praha, s. p. (TZÚS). Proto jsme s velkým povděkem přivítali vydání tolik očekávaného standardu TNI 74 6077 – Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování.
Tato technická normalizační informace určuje požadavky, jak mají být okna a vnější dveře navrhovány a zabudovány do stavby. Obecná doporučení lze použít i pro střešní okna. Česká republika bohužel v tomto směru zaostávala za kolegy ze Slovenska, kteří na základě podobných zkušeností s nekvalitní montáží oken a dveří přijali opatření v podobě technické normy STN 733134 Stavebné práce – Styk okenních konštrukcií a obvodového plašťa budovy – Požadavky na skúšanie již v lednu roku 2010.
TNI 74 6077 je rozdělena do čtyř základních kapitol:
● Požadavky na návrh,
● Požadavky na provedení,
● Oblasti použití materiálů,
● Kontrola při zabudování výrobků.
 
Každá z výše uvedených kapitol je neodmyslitelnou součástí správné a kvalitní montáže.
 
První kapitola se věnuje požadavkům na návrh a jednoznačně definuje, že návrh zabudování výrobku (tj. okna či dveří) do stavby musí být součástí projektové dokumentace, ze které mimo jiné vyplývá poloha výrobku ve stavebním otvoru, tvar, rozměry a tolerance, způsob upevnění, provedení připojovací spáry, provedení vnitřního a vnějšího ostění apod. Základním předpokladem kvalitního provedení je pak správné zaměření stavebního otvoru. TNI rovněž zmiňuje, že u budov, které patří mezi kulturní památky nebo jsou součástí památkových rezervací, je nutno postupovat individuálně. Dále se kapitola blíže věnuje problematice polohy, geometrie, umístění těsnění mezi rámem a obvodovou stěnou a kotvením včetně ukázky doporučených způsobů. Neméně významnou informací jsou tabulky tolerancí pro rozměry stavebních otvorů a tolerance odchylek výrobních rozměrů výrobků.
Další kapitola se věnuje tolik ožehavé problematice zabudování výrobku do stavby. TNI se jednoznačně zmiňuje, že realizace musí být v souladu s projektovou dokumentací, s řešením systémových detailů dodavatelů a materiálů a s montážními pokyny výrobce oken a vnějších dveří. Je zvláště nutné věnovat pozornost kompatibilitě materiálů, jako jsou upevňovací prostředky, nátěry, těsnicí profily, těsnicích pásy apod., protože to má významný vliv na funkčnost a užitné vlastnosti zabudovaných výrobků. Laicky řečeno, honba za nízkou cenou v podobě nedodržovaní doporučených materiálů a postupů vede k degradaci funkce výrobků a následným problémům v podobě netěsností, promrzání, destrukce a nefunkčnosti navrženého výrobku. V dalších částech TNI popisuje zásady správné montáže včetně názorných ilustrací.
Předposlední kapitola věnující se oblasti použití materiálů nám poskytuje informace o přípravě a použití těsnicích systémů a kotevních ploch. Zvláště zajímavé jsou tabulky 5, 6 a 7, které uvádějí oblasti použití těsnicích materiálů, minimální šířky vnější připojovací spáry pro těsnění komprimovanými páskami a přehled těsnicích systémů a jejich použití.
Závěrečná kapitola je nejkratší, to jí však neubírá na významu. Kontrola je základ každé kvalitní práce, a proto se doporučuje kontrola provedení, osazení, ukotvení, provedení připojovací spáry před jejím překrytím, funkce otevírání a vzhledu výrobku s ohledem na možné vady a poškození. O těchto kontrolách musí být vedeny záznamy a doporučuje se provést zápis ve formě předávacího protokolu.
Z výše uvedeného je zřejmé, že od tohoto okamžiku má investor či uživatel přesnou informaci o minimální úrovni poskytovaných služeb a měl by vědět, za co platí. Aby to měl jednodušší a nemusel čekat až na předání díla, může se o kvalitě montážní organizace přesvědčit tím, že ji požádá o předložení Osvědčení o odborné způsobilosti k návrhu a provádění zabudování oken a vnějších dveří do stavby dle TNI 74 6077, které jako jediný v ČR vydává Technický a zkušební ústav stavební Praha, s. p., viz http://www.tzus.cz/content/osvedcovani-tni.
Mezi první organizace, které vstoupily do procesu osvědčení, patří např. firmy THERM, spol. s r. o., a Trigema Building. Tyto společnosti musí v rámci auditu prokázat auditorům TZÚS, že mají zavedený a funkční systém kvality dle ČSN EN ISO 9001:2009 a že do svých realizačních procesů implementovaly požadavky TNI 74 6077.
SIMON PALUPČÍK
 
Literatura:
TNI 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, Praha, 2011.
 
Ing. Simon Palupčík (*1976)
je ředitelem úseku certifikace systémů řízení a vedoucím certifikačního orgánu pro certifikaci systémů managementu TZÚS Praha, s. p.