Legislativa, Výplně otvorů

Změny technických předpisů a norem v oboru otvorových výplní

Cílem příspěvku je informovat o změnách předpisů a norem v oboru otvorových výplní v uplynulém roce, tj. od října 2016, a o některých změnách v přípravě. Není záměrem přinést taxativní výčet revidovaných či nových předpisů, ale upozornění na nejdůležitější z nich a jejich dopady v praxi.

Příprava nového zákona o stavebních výrobcích
Z důvodu zpřehlednění legislativy v oblasti stavebních výrobků byl v říjnu 2016 usnesením vlády schválen věcný záměr nového zákona o stavebních výrobcích. Ministerstvu průmyslu a obchodu bylo uloženo do 31. 12. 2018 zpracovat návrh paragrafového znění zákona. Nový zákon by měl obsahovat nejen pravidla pro uvádění stavebních výrobků na trh, ale i pro zabudování do stavby. Postupy posuzování výrobků, které jsou v neharmonizované sféře (národním systému), tj. pro které zatím neexistují harmonizované normy, by se měly více přiblížit postupům pro výrobky v harmonizované oblasti. Prohlášení o shodě by i v národním systému mělo být nahrazeno Prohlášením o vlastnostech, které má vyšší vypovídací hodnotu. Pro jednotlivé skupiny výrobků by měly být postupně zpracovány tzv. technické listy specifikující požadavky na jednotlivé vlastnosti výrobků s ohledem na jejich zamýšlené použití. Tyto požadavky jsou v současné době roztroušeny v různých technických předpisech. Cílem nového zákona má být i zvýšení kontroly výrobků dodávaných přímo na stavbu, a to rozšířením kompetencí České obchodní inspekce i stavebního dozoru.

Normy platné versus normy neplatné, avšak harmonizované
Harmonizované normy jsou evropské normy vydávané pro jednotlivé skupiny výrobků za účelem jejich jednotného posuzování, ověřování vlastností a značení CE pro uvedení na trh, tedy prodej v rámci EU včetně České republiky. Harmonizací se rozumí vyhlášení normy v Úředním věstníku Evropské unie (viz http://ec.europa.eu). Seznam harmonizovaných norem včetně data platnosti jako harmonizované normy a data ukončení souběžné platnosti s národními předpisy (tzv. přechodné období) je přehledně uveden i na informačním portálu Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ke stavebním výrobkům (www.unmz.cz). V současné době dochází k revizi velkého počtu harmonizovaných norem. Samozřejmě jednak z důvodu doplnění nejnovějších vědeckých poznatků, avšak hlavně z důvodu jejich návaznosti na dříve platnou směrnici o stavebních výrobcích 89/106/EHS (CPD), která byla v minulých letech nahrazena Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 (CPR) s doplněním některých požadavků. Bohužel nezřídka dochází k situaci, kdy je původní harmonizovaná norma zrušena, nahrazena novou stejného označení, avšak odlišného data vydání. Přitom „nová“, platná norma ještě dlouhou dobu není vyhlášena jako harmonizovaná a norma „stará“, tedy původní, je fakticky již zrušena.

Typickým příkladem je ČSN EN 13830:2004 Lehké obvodové pláště – Norma výrobku zrušená k 31. 1. 2017, avšak stále harmonizovaná a ČSN EN 13830:2016 Lehké obvodové pláště – Norma výrobku, účinná od 1. 11. 2016, ale neharmonizovaná, a dále např. ČSN EN 1873:2006 Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny – Bodové plastové střešní světlíky – Specifikace výrobku a zkušební metody zrušená k 1. 9. 2016 (!), avšak harmonizovaná, a ČSN EN 1873+A:2016 Prefabrikované příslušenství pro střešní krytiny – Bodové plastové střešní světlíky – Specifikace výrobku a zkušební metody účinná od 1. 9. 2016 (!), ale dosud neharmonizovaná.

Posuzování a ověřování výrobků pro CE značení a prohlášení o vlastnostech může být prováděno pouze podle harmonizovaných (avšak v některých případech již neplatných) norem. Tato situace je pro výrobce mimořádně obtížná. Zvláště v případech, kdy se v původní a nové normě liší zkušební postupy, jako např. v EN 1873. Pokud výrobce nechá zcela logicky provést ověření vlastností zkouškami podle požadavků nové normy, nemůže výsledky těchto zkoušek využít pro CE značení a prohlášení o vlastnostech a tedy ani výrobek uvádět na trh. Nezbývá než investovat do zkoušek podle „zastaralých“ zkušebních postupů, jejichž výsledky jsou pak po harmonizací nové normy neplatné. Podle informace ÚNMZ nastává tato situace v případech, kdy některý členský stát EU podá proti harmonizaci nové normy z nějakého důvodu námitku.

ČSN EN 16034 pro požárně odolné dveře, okna, vrata
V listopadu 2016 byla vyhlášena harmonizovanou ČSN EN 16034 Dveře, vrata a otevíravá okna – Norma výrobku, funkční vlastnosti – Charakteristiky požární odolnosti a/nebo kouřotěsnosti, avšak v Úředním věstníku EU je uvedena s poznámkou: „Norma EN 16034:2014 se použije pouze společně buď s normou EN 13241:2003+A2:2016, nebo s normou EN 14351- 1:2006+A2:2016,“ viz obr. na str. 48. To znamená, že ČSN EN 16034 lze jako harmonizovanou aplikovat a CE značkou po ověření vlastností označovat zatím pouze požárně odolná vrata, okna, vnější dveře a okna střešní. Norma jako harmonizovaná zatím neplatí pro požárně odolné dveře vnitřní, kterých je mezi požárními uzávěry většina.

ČSN EN 16034 je svým způsobem specifická. Zahrnuje pouze charakteristiky požární odolnosti a kouřotěsnosti, vč. schopnosti uvolnění a samozavírání, další charakteristiky jsou zahrnuty v příslušných hEN: 
– ČSN EN 14351-1 (okna, vnější dveře, střešní okna),
– ČSN EN 13241-1 (vrata).

Pro požárně odolné dveře vnější a požárně odolná vrata je od 11/2019 ověření podle EN 16034 (společně s EN 13241 nebo EN 14351-1) a označení CE spolu s prohlášením o vlastnostech povinné. 

Vnitřní požárně odolné dveře bude možné podle EN 16034 ověřovat a CE značkou označovat až po vydání a harmonizaci příslušné evropské normy pro vnitřní dveře EN 14351-2. Termín vydání konečné verze EN 14351-2 je však stále odkládán. Podle posledních dostupných informací ze stálého výboru pro stavebnictví by mohla být harmonizována v posledním čtvrtletí 2018.

Problémem harmonizované EN 16034 je však zatím skutečnost, že nad rámec jejích požadavků je třeba pro zabudování do stavby požárního uzávěru (dveří, vrat, oken) v ČR dokládat navíc ve smyslu vyhlášky 202/1999 Sb. a požadavku ČSN 730810 i druh konstrukce DP1, DP2 nebo DP3. Do konce přechodného období, tj. do listopadu 2019 by nesoulad požadavků harmonizované ČSN EN 16034 a národní ČSN 730810 měl být vyřešen a vyhláška novelizována nebo -zrušena.

Pro výrobce je rozhodně výhodou, že pro „evropskou“ certifikaci požárních uzávěrů podle harmonizované ČSN EN 16034 lze využít výsledky dříve provedených (nákladných) zkoušek požární odolnosti. Jisté úskalí však může přinést připravovaná prEN 15269-1:2017 Rozšířená aplikace výsledků zkoušek požární odolnosti a/nebo kouřotěsnosti sestav dveří, uzávěrů a otevíravých oken včetně jejich prvků stavebního kování – Část 1: Všeobecné požadavky s dosud chybějící definicí „skupiny“ a „řady“ výrobků, pro kterou je možné deklarovat a klasifikovat pouze jednu, a to nejnižší společnou třídu požární odolnosti. Je-li požadováno, aby pro určitou část řady výrobků byla deklarována vyšší klasifikace, musí tato část řady mít samostatný protokol o rozšířené aplikaci výsledků zkoušek požární odolnosti a klasifikaci.

Nové normy od října 2016

ČSN EN 12608-1:2017 Profily z neměkčeného polyvinylchloridu (PVC-U) pro výrobu oken a dveří
V oboru plastových otvorových výplní je významné revidované vydání ČSN EN 12608-1:2017 Profily z neměkčeného polyvinylchloridu (PVC-U) pro výrobu oken a dveří – Klasifikace, požadavky a zkušební metody – Část 1: Povrchově neupravené profily z PVC-U se světlými povrchy. Norma je účinná od 1. 3. 2017 a nahrazuje původní ČSN EN 12608 z listopadu 2003). Nejedná se o harmonizovanou normu. Hlavní změny ve srovnání s předchozí verzí normy:
– změna struktury definic; přepracování definic vlastního regenerovaného (dříve regenerovatelného) materiálu (3.4.5) a cizího regenerovaného (dříve regenerovatelného) materiálu (3.4.6);
– doplnění nového materiálu (čistý materiál neodolný proti UV záření);
– přepracování tabulky 1, která definuje klasifikaci klimatických zón v Evropě (oprava chyby v EN 12608:2003);
– doplnění třídy NPD pro klasifikaci odolnosti hlavních profilů proti proražení pomocí padajícího závaží (tabulka 2);
– kompletní přepracování požadavků na materiály (čl. 5.1.), kterými se specifikuje rozdíl mezi čistým materiálem odolným proti UV záření (5.1.1), čistým materiálem neodolným proti UV záření (5.1.2) a regenerovanými, recyklovanými materiály a přírodními materiály neodolnými proti UV záření (5.1.3) s doplněním tabulky 4, která definuje použití povolená v závislosti na typu materiálu);
– přepracování zkoušky rázové houževnatosti Charpy hlavních profilů (5.8); zavedení závislosti na třídách tloušťky stěny;
– přepracování metod pro stanovení barevných souřadnic (6.5);
– doplnění nového článku 6.4 pro stanovení tloušťky koextrudované vrstvy;
– doplnění požadavku na jednotlivé hodnoty teploty měknutí dle Vicata (A.4.1), modulu pružnosti v ohybu (A.4.2), rázové houževnatosti v tahu (A.4.3);
– vypuštění rázové houževnatosti Charpy z přílohy A (materiálové charakteristiky);
– redakční úprava celého dokumentu a aktualizace citovaných normativních dokumentů.

Jsou připravovány ještě další části EN 12608 Profily z neměkčeného polyvinylchloridu (PVC-U) pro výrobu oken a dveří – Klasifikace, požadavky a zkušební metody:
– Část 2: Profily z PVC-U s laminovanými (kašírovanými) fóliemi,
– Část 3: Profily z PVC-U s koextrudovanou barevnou vrchní vrstvou,
– Část 4: Profily z PVC-U s lakovaným povrchem.

ČSN EN 14351-1+A2:2017 Okna a dveře – Norma výrobku, funkční vlastnosti – Část 1: Okna a vnější dveře
Převzata vyhlášením, tj. v anglickém jazyce, do 30. 6. 2018 platí souběžně s ČSN EN 14351-1+A Okna a dveře – Norma výrobku, funkční vlastnosti – Část 1: Okna a vnější dveře bez vlastností požární odolnosti a/nebo kouřotěsnosti. V ČSN EN 14351-1+A2:2017 bylo oproti původnímu znění normy vypuštěno ustanovení, že norma neplatí pro výrobky s požární odolností, a doplněna informace, že vlastnosti vztahující se k požární odolnosti se posuzují podle EN 16034. ČSN EN 14351-1+A2:2017 nově neobsahuje národní přílohu s požadavky na třídy průvzdušnosti, vodotěsnosti a odolnosti proti zatížení větrem pro konkrétní umístění oken ve stavbě. Tyto požadavky budou pravděpodobně obsaženy v jiném národním předpisu.

ČSN EN 16361+A1:2017 Motoricky ovládané dveře – Norma výrobku, funkční vlastnosti – Dveře, s výjimkou otočných, původně určené k montáži s motorickým ovládáním 
S účinností od 30. 4. 2018 nahradí ČSN EN 16361 (74 7041) z května 2014, která do uvedeného data platí souběžně s touto normou.
ČSN EN 15681-2:2017 Sklo ve stavebnictví – Základní výrobky z hlinitokřemičitého skla – Část 2: Výrobková norma 
Zcela nová, harmonizovaná norma (přechodné období 11. 8. 2017–11. 8. 2018) navazuje na ČSN EN 15681-1 Sklo ve stavebnictví – Základní výrobky z hlinitokřemičitého skla – Část 1: Definice a obecné fyzikální a mechanické vlastnosti.

Normy v přípravě
– 
ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování – revize,
– EN 12453:2017 Vrata – Bezpečnost při používání motoricky ovládaných vrat – Požadavky – nahradí normu platnou od listopadu 2001,
– Fpr EN 13126-8:2017 Stavební kování – Požadavky a zkušební metody pro okna a balkónové dveře – Část 8: Kování pro otočení a vyklopení, kování pro vyklopení a otočení a kování pouze pro otočení – nahradí normu ze srpna 2006.

Zaplánována je v evropské technické normalizační komisi TC 33, i když zatím pod pracovním označením WI=00033503, norma Windows and Doors – Environmental Product Declarations – Product Category Rules for Windows and Pedestrian Doorsets (Okna a dveře – Environmentální prohlášení o produktu – Pravidla produktových kategorií pro okna a vnější dveře). Finální návrh by měl být dostupný do února 2019. Jde o dokument navazující na nový tzv. sedmý základní požadavek na stavby dle Nařízení evropského Parlamentu a Rady EU 305/2011 (CPR), tj. „udržitelné využívání přírodních zdrojů“, který by měl být postupně naplňován v rámci revizí jednotlivých harmonizovaných norem.

otvory01 85477

Environmentální prohlášení o produktu je soubor měřitelných informací o vlivu produktu na životní prostředí v průběhu jeho životního cyklu (např. spotřeba surovin, energií a vody, produkce odpadů v jednotlivých fázích jeho životního cyklu a míra emisí přispívajících ke skleníkovému efektu, poškozování ozónové vrstvy, okyselování půdy a vody, eutrofizaci vod a tvorbě fotochemických oxidantů). Získání těchto údajů je založeno na metodice posouzení životního cyklu (LCA) a samotné výsledné prohlášení je konečným výstupem obsahujícím informace o produktu s přehledně uspořádanými výsledky LCA. Cílem prohlášení je poskytovat nástroj pro možnost objektivního porovnání výrobků podle jejich environmentálních vlastností a prostřednictvím těchto informací podporovat poptávku a dodávku těch výrobků a služeb, které jsou šetrnější k životnímu prostředí, včetně čerpání přírodních zdrojů, a tím stimulovat proces zlepšování životního prostředí, jehož hnacím motorem je sám trh. EPD se rovněž využívá v metodách komplexního hodnocení kvality budov z hlediska jejich celého životního cyklu (LEED, BREEAM, SBToolCZ).

IVETA JIROUTOVÁ

Ing. Iveta Jiroutová (*1965)
absolvovala ČVUT, Fakultu stavební. Od r. 1988 pracuje v Technickém a zkušebním ústavu stavebním Praha, s. p., od 2005 jako ředitelka pobočky Praha. Je členkou TNK 60 Otvorové výplně a autorizovaným inženýrem ČKAIT v oboru zkoušení a diagnostika staveb.