Dřevěné a montované konstrukce, Legislativa

Zpřísnění certifikace výrobců desek na bázi dřeva

Celosvětové zpřísnění certifikace uvolňování škodlivin z desek, které platí od 22. března 2019, přineslo výrobcům a jejich odběratelům některé nové povinnosti. Po radikálním zpřísnění podmínek pro certifikaci desek na bázi dřeva v oblasti uvolňování těkavých látek (např. formaldehydu), došlo také k výrazné redukci počtu institucí, které jsou oprávněny tyto certifikáty producentům vydávat.

V celé Evropě mohou nyní certifikační orgány získat akreditaci pro posuzování deskových materiálů dle požadavků EPA pouze v pěti zemích. Doabrou zprávou pro tuzemské výrobce a obchodníky je, že mezi certifikační orgány s touto akreditací patří i Dřevařský ústav v Praze (Výzkumný a vývojový ústav dřevařský Praha, s. p.). Ten je jediným schváleným certifikačním orgánem v ČR. Dalšími zeměmi, kde lze tuto akreditaci získat, jsou Itálie, Německo, Polsko a Španělsko.

Dřevařský ústav, akreditovaná laboratoř. Norma ČSN EN ISO 12460-5 (490163) stanovuje extrakční metodu pro tuto zkoušku známou jako „perforátová metoda“. Používá se pro stanovení obsahu formaldehydu z povrchově neupravených desek na bázi dřeva.Vzorky dřevotřískových desek pro perforátovou zkoušku. Formaldehyd se extrahuje pomocí vroucího toluenu, zachytí se do destilované vody a vodný roztok se analyzuje spektrofotometrem.

Častá otázka adresovaná auditorům Dřevařského ústavu, je dost všeobecná: „Jsem výrobce desek na bázi dřeva a můj odběratel ode mne požaduje certifikát. Můžete mi ho vystavit?“ Jaký certifikát to má být, často není jasné. Při uvádění výrobků na trh je nutné získat zákonné certifikáty a nadto existují i nepovinné certifikace, které vypovídají o přístupu výrobce a jeho ekologické a společenské odpovědnosti. Pro oblast deskových materiálů se jedná o certifikace nebo jednotlivé úkony se zkratkami EPA, CARB, IKEA, CE.

Zákonné a nepovinné certifikace
Certifikátů, které lze nejen pro deskové materiály vystavit, je celá řada:
– povinné dle legislativy daného trhu, na který chce výrobce svůj výrobek dodávat;
– požadované odběratelem (např. společností IKEA);
– nepovinné dle „přání zákazníka“ k prokázání určité vlastnosti produktu, např. splnění volitelného požadavku na výrobek, k propagaci výrobku či jen pro „hezky vypadající papír na zdi“.

Problematiku nepovinných certifikátů, kdy výrobce většinou ví, co chce u výrobku nechat posoudit a co má certifikát obsahovat, ponecháme stranou.

Otázky kolem povinných certifikací
Orientace v oblasti „povinných“ certifikátů je pro výrobce složitější. Aby se správně rozhodl, kterou certifikaci by měl jeho výrobek mít, měl by si výrobce položit těchto několik jednoduchých otázek:
– Pro jaké použití svůj výrobek deklaruje (deska pro nábytkářské účely, deska pro stavebnictví, deska pro nosné či nenosné účely, deska pro použití v interiéru či exteriéru)?
– Ve kterých zemích chce svůj výrobek prodávat (trh EU, zahraniční trhy)?
– Jakému odběrateli chce svůj výrobek dodávat (IKEA, přímo nebo i zprostředkovaně)?

Vzorky dřevotřískových desekVzorky roztoků s formaldehydemSpektrofotometr pro analýzu vlastností vzorku desky (koncentrace volně těkavých látek v roztoku) na základě pohlcování světla různých vlnových délek spektra

Certifikace desek pro stavebnictví – CE certifikace
Uvádí-li výrobce na trh EU desky pro stavební účely, má za povinnost nechat svůj výrobek posoudit podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011 z 9. března 2011 (CPR) a harmonizované normy ČSN EN 13986+A1 Desky na bázi dřeva pro použití ve stavebnictví – Charakteristiky, hodnocení shody a označení.

Podle deklarace konečného použití desky se aplikuje příslušný systém posuzování výrobku:
– Systém 3 – pro desky nenosné; oznámený subjekt ověří vlastnosti výrobku a vydá Protokol o zkoušce typu výrobku s platností na tři roky;
– Systém 2+ – pro nosné desky; oznámený subjekt provede počáteční inspekci řízení výroby a vydá Osvědčení o shodě řízení. Následně provádí průběžný dozor nad systémem řízení výroby s četností dvakrát ročně,
– Systém 1 – pro nosné i nenosné desky s protipožární úpravou; oznámený subjekt provede zkoušky reakce na oheň, počáteční inspekci řízení výroby a vydá Osvědčení o stálosti vlastností. Následně provádí průběžný dozor nad systémem řízení výroby s četností dvakrát ročně.

Na základě výše uvedených posouzení vydá výrobce Prohlášení o vlastnostech a připojí k výrobku označení CE. V tomto bodě bývá někdy zmatek a výrobci očekávají, že Prohlášení o vlastnostech bude vydávat oznámený subjekt. Tak to ovšem není, rozdělení povinností je v legislativě jasně dané. Oznámený subjekt je instituce (jako např. Dřevařský ústav), která je pověřena Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) k posuzování výrobků uváděných na evropský trh. ÚNMZ posuzuje dle jasně daného legislativního rámce odbornou způsobilost oznámených subjektů v oboru, ve kterém působí.

Certifikace CARB a EPA
Certifikace se týká výrobců surových DTD, MDF desek a překližek, kteří chtějí své výrobky uvádět na trh Kalifornie (CARB) či USA (EPA) a kteří musí při uvádění výrobků na trh doložit certifikát o splnění limitů uvolňování škodlivin.

Certifikaci, kterou využívají i nadnárodní řetězce typu IKEA, celosvětově řídí instituce EPA (US Environmental Protection Agency) a CARB (California Air Resources Board). Ty přikročily k razantní změně podmínek, které začaly plošně platit ode dne 22. března 2019. Dopadem těchto změn je především výrazné zvýšení požadavků na jednotlivé certifikační autority a také větší provázanost na národní akreditační orgány. Cílem je dosažení souladu s americkou legislativou a celkové posílení důvěry v certifikační systém, jehož primárním cílem je ochrana zdraví spotřebitelů (např. při nákupu nábytku). Dřevařský ústav dokázal mezi prvními v součinnosti s Českým institutem pro akreditaci (ČIA) naplnit zpřísněná kritéria a uplatňuje u výrobců nové certifikační postupy v plném rozsahu nejen pro EU, ale i pro celý svět.

Oba typy certifikace jsou principiálně velmi podobné. Certifikace CARB se provádí podle standardů Airborne Toxic Control Measure (ATCM) – FRO 93120 a byla zavedena již v roce 2008. Certifikaci mohou provádět pouze certifikační orgány (Third Party Certifier, dále jen TPC) schválené CARB. 

Certifikace EPA se provádí podle standardů Toxic Substances Control Act (TSCA) Title VI – 40 CFR Part 770 a byla zavedena v roce 2017. Certifikaci mohly automaticky začít provádět TPC schválené CARB. Po skončení přechodného období 22. března 2019 mohou certifikaci provádět pouze TPC schválené EPA, které jsou však zároveň akreditovány akreditačním orgánem, který je též schválen EPA. 

Oba typy certifikace zahrnují počáteční inspekci v místě výroby a zkoušky výrobku na únik formaldehydu dvěma metodami. Pro DTD a MDF jsou to komorová metoda dle ASTM 6007-14 a perforátorová metoda dle EN ISO 12460-5. Pro překližky jsou to komorová metoda dle ASTM 6007-14 a metoda plynové analýzy dle EN ISO 12460-3.

Korelací výsledků podle těchto dvou metod je stanoven tzv. Quality Control Limit (QCL), který musí výrobce dodržovat.

Certifikační orgán na základě kladných výsledků inspekce a zkoušek vydá certifikát. Následně provádí čtyřikrát ročně dohled, který zahrnuje opět inspekci v místě výroby a zkoušky výrobku na únik formaldehydu oběma metodami. V případě kladných výsledků dohledu vydá TPC osvědčení potvrzující platnost vydaného certifikátu.

Na základě úspěšných výše uvedených certifikačních procesů, tedy včetně následných opakovaných dohledů, připojí výrobce k výrobku označení CARB/EPA. 

Certifikace IKEA
Výrobci deskových materiálů, které jsou součástí finálních výrobků dodávaných do řetězce IKEA, musí splnit kritéria stanovená v IKEA specifikaci IOS-MAT-0003. Zkoušky nebo certifikace požadované touto specifikací mohou provádět pouze laboratoře nebo TPC schválené IKEA.

Jedním z požadavků pro DTD, MDF desky a překližku je i výše zmiňovaná certifikace EPA (a donedávna i certifikace CARB).

Z výše uvedeného vyplývá, že na výrobek se může vztahovat pouze jeden typ certifikace nebo i více typů certifikací najednou. Označení jednoho výrobku tak může zahrnovat více typů certifikací.
JITKA BERÁNKOVÁ, LUDMILA KOTENOVÁ
foto archiv autorek

Ing. Jitka Beránková, Ph.D., (*1971)
je ředitelkou Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, Praha, s. p., který působí jako Oznámený subjekt č. 1393 (stavební výrobky ze dřeva a na bázi dřeva) a Certifikační orgán č. 3075 na výrobky dřevozpracujícího průmyslu. Je členkou technické normalizační komise 34 Dřevěné konstrukce a auditorem dřevostaveb RAL pro BMF Bundes-Gütegemeinschaft Montagebau und Fertighäuser e.V. Věnuje se také pedagogické činnosti.

Ing. Ludmila Kotenová (*1975)
pracuje ve Výzkumném a vývojovém ústavu dřevařském, Praha, s. p.; specializuje se na certifikace podlahových prvků, obkladů, dřeva na stavební konstrukce, deskových materiálů IKEA, EPA/CARB. Je členkou technické normalizační komise 135 Dřevo a výrobky na bázi dřeva.