Materiály

Čeští studenti přepravili do Wuppertalu svůj dům soutěžící v Solar Decathlonu

Studentský tým ČVUT v Praze přestěhoval v druhé polovině května v osmi kamionech svůj soutěžní objekt pro Solar Decathlon Europe 21/22 z českého Buštěhradu do německého Wuppertalu. Zde se ve finále utká s dalšími patnácti týmy z Evropy a Asie. Cílem soutěže je návrh efektivního, udržitelného a inovativního řešení dostaveb obytných budov do městského prostoru. Český tým přichází s tématem „Rekonstrukce a nástavba studentských kolejí“ a jako modelovou budovu si vybral studentské koleje Větrník v Praze.

Český tým věnoval projektu více než roční období příprav, během nichž bylo třeba zpracovat projektovou dokumentaci a postupně odevzdávat „domácí úkoly“ porotě soutěže. V dubnu tohoto roku probíhala stavba soutěžního objektu na experimentální ploše Univerzitního centra energeticky efektivních budov v Buštěhradu (UCEEB ČVUT). Studenti si to, co navrhli, spočítali a nakreslili, museli také postavit, což byla pro mnohé z nich první taková zkušenost.

Soutěžní objekt nazvaný FIRSTLIFE obsahuje studentský pokoj s koupelnou, společenskou místnost s kuchyní, přičemž z obou místností je přístup na balkon, a technické zázemí. Na ploché vegetační střeše domu, přístupné po kovovém schodišti, je relaxační pobytový prostor s posezením pod pergolou.

V projektu jsou přednostně použity přírodní a přírodě blízké konstrukční a izolační materiály. Stěny v interiéru jsou obloženy deskami lisovanými z odpadního materiálu – nápojových kartonových obalů. Dům je řešen v pasivním standardu s využitím obnovitelných zdrojů energie (tepelné čerpadlo a fotovoltaická aplikace na zastiňovacích lamelách pergoly).

Zvláštností řešení objektu je skutečnost, že musí být rozebíratelný s možností rychlého sestavení do funkčního stavu na novém místě – soutěžním pozemku – během dvou týdnů. Tomu jsou přizpůsobeny mj. spoje konstrukčních prvků, elektroinstalace, zdravotechnika i okruhy podlahového vytápění.

Představení soutěžního objektu FIRSTLIFE vedení ČVUT a veřejnostiPohled do společenské místnosti po demontáži střechyPřířezy tepelných izolací z dřevovláknitých desek

Český tým pracující na projektu tvoří přes 40 studentů z různých oborů bakalářského, magisterského a doktorského studia převážně z ČVUT – Fakulty stavební, Fakulty strojní, Fakulty elektrotechnické a Fakulty architektury, ale podílejí se na něm i studenti z Univerzity Karlovy, České zemědělské univerzity a Vysoké školy obchodní v Praze.

Záštitu účasti českého studentského týmu v soutěži poskytli rektoři ČVUT a Univerzity Karlovy, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, hlavní město Praha, Česko-německá obchodní komora a Česká komora architektů. Významnými podporujícími partnery jsou developerské a stavební společnosti, dodavatelé a výrobci stavebních prvků a další subjekty.

Rozhodující pozornost se nyní soustředí na finále soutěže ve Wuppertalu, jež bude doprovázeno odbornými výstavami, akcemi pro odborníky i veřejnost. Pořadatelé zde očekávají více než sto tisíc návštěvníků. Soutěžní objekt ČVUT byl pořadateli vybrán k trvalému umístění v tamějším nově vznikajícím Solárním kampusu, který bude sloužit pro dlouhodobé ověřování vlastností soutěžních staveb a propagaci udržitelné výstavby.

Tisková zpráva