Informace výrobců, Materiály, Snižování energetické náročnosti budov

DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn

Jednou z nejdůležitějších vlastností obvodových plášťů nízkoenergetických a pasivních domů jsou tepelněizolační vlastnosti, které jsou ukazatelem následné energetické spotřeby.

Měřítkem k posouzení je hodnota součinitele prostupu tepla „U“. V případě sendvičových konstrukcí, například na bázi oceli, dosahují hodnoty „U“ velmi atraktivních hodnot, což je dáno mimo jiné skutečností, že taková stěna má obvykle lepší tepelnou izolaci než v případě „plných“ materiálů. Roli zde hraje faktor variabilnosti skladby takové stěny, kdy je možné vybírat z vícera materiálového řešení s různými hodnotami „U“. Jak je na tom ale další důležitý parametr – pevnost, který je často považován veřejností za samozřejmost? V tomto ohledu jsou rozdíly možná ještě větší. Ne každá konstrukce vydrží něco jako zemětřesení nebo hurikán. Ocelová ano. Na rozdíl od většiny dřevěných. V tomto bodě možná každý namítne, že v Čechách zemětřesení ani hurikán není. Pravda, ale 1000letá voda také jednoho dne přišla. Zkrátka pevnost obvodové konstrukce domu je velmi důležitá.

U sendvičových konstrukcí je ovšem podstatné ztužující opláštění. Až dosud se často používaly desky typu OSB 4 nebo sádrovláknité desky, které byly schopny splnit náročné požadavky na tuhost, paropropustnost a vzduchotěsnost. Sádrovláknitá deska, vyráběná ze sádry vyztužené dřevěnými vlákny, má také vysokou objemovou hmotnost, která je předpokladem dobré protipožární ochrany a akustického útlumu. Má však jednu velkou nevýhodu – hůř se s ní pracuje a má vyšší cenu. Existuje však jiná, relativně nová alternativa, v podobě sádrokartonové desky Knauf DIAMANT X, kterou ve svých sendvičových konstrukcích jako první nahradila firma Mr. Merkur. Proč vlastně?

DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)

Sádrokartonová deska DIAMANT X, která je držitelem Evropské technické certifikace pro rámovou tuhost, má ve srovnání s klasickým „sádrovláknem“ velkou přednost. Dobře se zpracovává, což v praxi znamená, že se „řeže“ stejným způsobem jako každá sádrokartonová deska. Tento aspekt je velmi důležitý proto, že stavba je tím rychlejší a snazší. Což znamená úsporu pro zpracovatele a finálně i pro koncového zákazníka. Samozřejmě by nebylo možné desku DIAMANT X používat, pokud by neměla ty správné vlastnosti – to znamená onu potřebnou tuhost. A ta je srovnatelná nebo dokonce vyšší než u sádrovláknité desky. Pro názornost – vodorovná rámová tuhost Rd pro rám šířky 1,25 m s oboustranným jednovrstvým opláštěním deskou DIAMANT X 12,5 mm je 17,48 kN (hodnota platná při montáži desek na stavbě).

„S deskou DIAMANT X jsme postavili už více než 20 rodinných domů v pasivním standardu na principu montované lehké konstrukce z vysokopevnostní oceli Magnelis, která je vyztužena právě touto deskou. Pro zajímavost – v průměru montují obvodové opláštění standardně velkého rodinného domku 4 lidé zhruba dva dny,“ vysvětluje Petr Šimoník, jednatel firmy Mr. Merkur.

Jediné omezení je počasí, neboť desky se musí chránit před deštěm. K přednostem této desky náleží, podle jeho slov, možnost bezproblémového lepení zateplovacího kontaktního systému a snadná kombinovatelnost s jinými deskami Knauf. Kromě dobré zpracovatelnosti a vysoké tuhosti deska DIAMANT X předčí jiné materiály také svými akustickými vlastnostmi. To proto, že konstrukce desky má vyšší objemovou hmotnost (≥ 1000 kg/m3). Vzhledem k tomu, že se dnes staví i na pozemcích v blízkosti rušných komunikací, jsou akustické vlastnosti obvodových stěn vyztužených deskou DIAMANT X dobrým bonusem. A pro ekology dobrá připomínka – deska je to 100% zdravotně nezávadná.

DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)

U montovaných staveb zákazníci často řeší, zda se bude jednat o difuzně uzavřenou nebo otevřenou skladbu. DIAMANT X v tomto ohledu nehraje žádnou roli, neboť obojí je možné. U rodinných domů firmy Mr. Merkur je skladba obvodového pláště difuzně uzavřeného systému následující: omítka, polystyrenová izolace s lepidlem, penetrace, deska DIAMANT X, ocelová konstrukce, stříkaná tepelná izolace (například PUR pěna) a celou skladbu zakončuje dvojité opláštění sádrokartonovými deskami RED Piano (případně White). RED Piano se použije, jsou-li ze strany zákazníka vzneseny vyšší požadavky na akustické vlastnosti obvodové stěny. Celková tloušťka stěny včetně lepidla a omítky je 39 cm, což je vzhledem k parametrům výborná hodnota. Požární odolnost takové stěny je REI 30, respektive 60 podle tloušťky opláštění. U rodinných domů jsou tyto hodnoty bohatě dostačující. V případě vnitřních příček tvořících dispozici domu se používají již standardní desky – tedy White, RED Piano, impregnovaná GREEN anebo klasický DIAMANT (záleží na konkrétních požadavcích zákazníka). Vnitřní příčky mají tl. 140, respektive 190 mm. U některých projektů se deska DIAMANT X použije i jako ztužující pro vnitřní stěny, to znamená i tam, kde tuhost a pevnost jsou stejně důležité jako stavební akustika.

Systém sendvičových konstrukcí na bázi lehké oceli pochází původně z Nového Zélandu, ale firma Mr. Merkur jej zdokonalila po praktické stránce a navíc vylepšila vlastnosti konstrukce a rychlost stavby použitím sádrokartonové desky DIAMANT X. „Dnes používáme na stavbě kompletní systém Knauf, což znamená nejen desky, ale i suchou podlahu, tmely Knauf, izolaci Knauf Insulations atd.,“ doplňuje Petr Šimoník. Kromě rodinných domů staví firma Mr. Merkur na bázi prefabrikovaného tenkostěnného systému výstavby rovněž haly, nadstavby, vestavby, přístavby i bytové domy. Deska DIAMANT X otevřela nové možnosti ve skladbách lehkých a relativně štíhlých konstrukcí, které jsou pro současné stavitelství zajímavé jak z hlediska svých vlastností, tak v rychlosti stavby a nakonec i ceny.

DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)DIAMANT X nahradil sádrovláknitou desku v konstrukcích obvodových stěn (zdroj: Knauf)

podle podkladů společnosti Knauf Praha

Související články:
Jednovrstvý pasivní dům pro aktivní rodinu
Masivní konstrukce vhodné pro pasivní dům
Projektant si na kraji jihočeské obce postavil vzorový pasivní dům
Jaké jsou současné trendy v udržitelném stavebnictví
KMB SENDWIX – zdicí systém, který ušetří energii díky vynikající izolaci a akumulaci tepla