Materiály, Střechy

Krása francouzských střech

Šikmé střechy v českém podání jsou prejzové s krásnou barvou vypálené keramiky. Tak jako je to vidět v Praze z Hradu, ikonický pohled na naše střechy. Francie je v této oblasti daleko pestřejší, jsou zastoupeny všechny možnosti, které si člověk dovede představit – od šindelových střech přes břidličné až po keramické, prostě pestrá střešní krajina. Z technického i estetického pohledu je to úplně něco jiného než u nás.

V našich klimatických podmínkách již převládají krytiny a jejich provedení podle současně platných pravidel, tedy na velmi vysoké technické a materiálové úrovni, protože v posledních letech byla věnována velká snaha opravám a rekonstrukcím, takže mnoho českých domů má již nové krytiny, které odpovídají současným technickým parametrům a zvyklostem. Francie to má úplně jinak. O střechy se tam staraly průběžně (u nás se na to dlouhá léta kašlalo), proto je tam průřez střech v různém technickém stavu, které jsou ale velmi půvabné a krásně dokumentují stav s tradicí a geniem loci, kde tyto střechy jsou.

Samozřejmě, že technické řešení je úplně jiné než udávají předpisy, které jsou v současné době v platnosti, ale střechy jsou funkční a mnohdy i velmi hezké a odpovídají místu a času, kde vznikly. Francouzi netrpí přílišným ohledem k předpisům a pravidlům. Když to funguje, tak to funguje a zbytek se moc neřeší.

Nogent-le-Rotrou – ve středu je obytná věž (donjon nebo keep) z 11. století, která je obestavěná v dalších stavebních periodách, v tomto případě z konce 15. století

 Na nádvoří tohoto hradu (částečně i zámku) je domek krytý keramickou krytinou, provedenou podle francouzských pravidel. Na nádvoří by bylo možné očekávat rozsáhlý palác, ale je tam prostý domek, nicméně velmi hezký.

Dům na nádvoří hradu Nogent-le-Rotrou

Nogent-le Rotrou (department Eure et Loir) je z hlediska stavebního vývoje velmi zajímavým celkem. Jeho stavební historie, tedy v kamenné formě, začíná kolem roku 1020, ještě před invazí do Anglie, a plně odpovídá normanskému stylu, je to doba Viléma Dobyvatele. Jedná se o zejména o obytnou věž (francouzsky „donjon“ nebo anglicky „keep“ – místo poslední obrany – doby byly ve středověku velmi neklidné), která byla obestavěna dalšími stavbami v následujících historických obdobích.

Samozřejmě před kamennou obytnou věží byla na tomto místě obytná věž dřevěná a v průběhu dalších století se hrad rozšiřoval a dominantní stopy jsou z přelomu gotiky a renesance, kdy se ve Francii válčilo a mnoho místních hradů má tvarosloví svých staveb podobných tomuto. V této době probíhala také „stoletá válka“ (1337–1453), delší než sto let. Místní opevnění reflektuje poznatky oné doby včetně tohoto intenzivního válčení. Nicméně v nádvoří stojí dům, jehož střecha přesně odpovídá francouzskému stylu s pálenou krytinou, která je v této oblasti (oblast Loiry) obvyklá.

Detail krytiny jednak v ploše, ale též v řezuŠtít domu s renesančními prvky

Renesanční okno a jeho osazení do krytinyKonstrukční detail osazení okna do krytiny – moc klempířských detailů tam není

Veškeré konstrukční detaily, které jsou zachyceny na fotografické dokumentaci, jsou velmi „jednoduché“ a v našich klimatických podmínkách nefunkční. Z toho je patrné, že ve Francii si moc hlavu s technickým řešením nedělají a docela hřeší na příjemné klimatické podmínky, které tam jsou. Mrazy, resp. sníh, v této oblasti Francie moc nejsou, takže si mohou dovolit takováto dobrodružství s krytinami, která by jim v tvrdších klimatických podmínkách samozřejmě neprošla.

Vyřešení odvodnění vedle štítuOšetření prostupu komínu

Marek Novotný
foto autor