Informace výrobců, Materiály

LIAPOR – skvělý akustický komfort, přesné zdění i pohledovost

Výběr zdiva v projektu ovlivňuje několik základních parametrů. Patří mezi ně pevnost, akumulační schopnost – respektive měrná tepelná kapacita (c [J/kg.k]), tepelněizolační vlastnosti (součinitel prostupu tepla U [W/m2.k]), objemová hmotnost a také hlukový útlum (db). Jednoznačným trendem doby je klást důraz na zjednodušení stavění, zlepšení přesnosti a zvýšení rychlosti. to vše představuje za poslední roky velký posun z pohledu vlastností a charakteru zdicích materiálů. Do popředí zájmu se dostaly přesně broušené tvarovky spojované tenkostěnnou maltou. Velkým tématem zůstává nadále stavební akustika. Právě ona velmi často řídí výběr obvodového i vnitřního zdiva, neboť akustický komfort uživatelů stojí na jednom z předních míst. Volbu materiálu kromě uvedených vlastností ovlivňuje rovněž komplexnost sortimentu, protože pro stavební firmu je vždy výhodnější a ekonomičtější brát materiál od jednoho výrobce.

Termoakustický zdicí systém Liapor

Mezi progresivně se prosazující materiály patří termoakustický zdicí systém Liapor s nízkým odporem proti difuzi vodních par nacházející se ve třídě a požární odolnosti. Z pohledu užití se dělí na obvodové zdivo prezentované tvarovkami Liapor SL, Liatherm 365 nebo 425, dále na vnitřní a nosné zdivo řady Liapor M (od m tloušťky 200 mm, přes m 240 až po m 300 a tloušťky 365 mm) a nakonec na příčky s tvarovkami Liapor PS 70 až Liapor M 175 (tloušťka stěny 70, 115 a 175 mm). Tvarovky se také vyrábí v broušeném kalibrovaném provedení, které dovoluje tenkovrstvé zdění na maltové lože tloušťky 2 mm. Snižuje se tím jednak pracnost zdění, jednak se eliminují tepelné mosty, uspoří se malta a zrychlí se vysychání zdiva. Na konci loňského roku byl sortiment doplněn o několik stavebních prvků, které dokompletovaly nabídku tvarovek liapor.

Připomeňme, co je vlastně Liapor. Základním stavebním „kamenem“ tvarovek je Liaporbeton, který je z větší části tvořen zrny keramického kameniva vznikajícího výpalem a expandací přírodního jílu v rotačních pecích. Zmíněný granulát, dříve známý na trhu jako keramzit, ovlivnil vlastnosti těchto tvarovek, které proto vynikají nízkou objemovou hmotností, dobrými tepelněizolačními vlastnostmi, dlouhou životností, vysokou pevností v tlaku, protipožární odolností a nakonec tím nejdůležitějším – akustickými parametry, tj. vysokým indexem vzduchové neprůzvučnosti. Vděčí za to tzv. komůrkovému útlumu, neboť zvuk procházející tvarovkou je postupně pohlcován ve vzduchových mezerách, které vznikají mezi jednotlivými zrny při výrobě. A světe, div se, problémem nejsou ani nízké frekvence.

Rodinný dům postavený komplet z tvarovek Liapor včetně obvodových stěn a vnitřních příčekRodinný dům postavený komplet z tvarovek Liapor včetně obvodových stěn a vnitřních příčekNový překlad u pohledového zdiva už navazuje na skladbu okolních stěn

Pro názornost – u tvarovky M 240 PLUS (díky vyšší objemové hmotnosti 1760 kg/m3) se podařilo dosáhnout indexu Rw = 58 db, přitom norma u mezibytové stěny předepisuje Rw = 53 db! U nejvíce používané tvarovky M 200 RW je Rw = 57 db. Z toho vyplývá pro Liapor velká výhoda ve srovnání s konkurencí, neboť rezerva je více než vynikající. k výhodám ještě přidejme vysokou pevnost (až 12 mPa), která ovlivňuje potřebnou tloušťku stěny z pohledu statiky. Velmi pestrý sortiment zdicích prvků Liapor rozšířil možnosti použití prakticky na všechny druhy staveb, o čemž svědčí různorodost referenčních projektů napříč bytovou či komerční výstavbou.

Režné pohledové zdivo se chlubí novinkami

Značné oblibě se mezi projektanty i stavebníky těší pohledové zdivo Liapor R, které vtiskne stavbě zajímavý industriální charakter, jenž se stal v poslední době velmi populární. o praktičnosti tohoto řešení ani nemluvě. A přitom nemusí nutně jít jen o podzemní a technické prostory. Nicméně použití v garážích, kotelnách, sklepích a ve společných prostorech bytových či administrativních komplexů zcela určitě převládá. Na druhou stranu pohledové tvarovky Liapor R slouží i jako základní stavební prvek třeba u sportovních zařízení, jako jsou stadiony (fotbalový stadion Slavie v Praze, hokejový stadion Polárka ve Frýdku-místku a karlových Varech, hokejový stadion v Teplicích a řadě dalších). Krom zmíněné požární odolnosti je pro tyto stavby důležitá i mrazuvzdornost, variabilita systému a minimální absorpce vzdušné vlhkosti včetně nenasákavosti. Stavebníci pak v praxi při manipulaci ocení jeho nízkou hmotnost, uživatelé dostatečný hlukový útlum (Rw = 50 db). I proto se s pohledovými tvarovkami setkáváme ve strojovnách, výtahových šachtách či v jiném technologickém zázemí, kde může být hluk problémem.

Příklad použití pohledového zdiva Liapor při výstavbě administrativních i bytových domůPříklad použití pohledového zdiva Liapor při výstavbě administrativních i bytových domůPříklad použití pohledového zdiva Liapor při výstavbě administrativních i bytových domůDíky dobrým akustickým vlastnostem může být termoakustický zdicí systém používán například u mezibytových příček

Jednou z novinek je rozšíření sortimentu pohledových tvarovek na tři tloušťky, což znamená 100, 195 a nově také na 240 mm (nosná). Všechny tři jsou nabízeny v modulu výšky 200 mm a šířky 400 mm. Celý sortiment pohledového zdiva je vyráběn v základním šedém provedení i v několika barevných variantách. barevný odstín je dokonce možné přizpůsobit potřebám individuálního architektonického návrhu a na zakázku vyrobit tvarovky s různou barevností. V letošním roce byla nabídka pohledového zdiva doplněna o nosné pohledové překlady určené pro pohledové zdivo s výškou 200 mm. Oproti minulosti se překlad designově srovnal s „rytmem“ tvarovek ve stěně, dodržel stavební modul 400 mm, a statik se přitom může spolehnout na pevnostní a nosné vlastnosti překladu.

Technologie vibrolisování, která se pojí s produkcí pohledového zdivaLiapor, je zárukou velmi přesné rozměrové tolerance, která je důležitá pro vytvoření příznivého estetického dojmu. a to je pravděpodobně největší devízou pohledového zdicího systému liapor.

Další informace také naleznete na www.liapor.cz

podle podkladů firmy Lias Vintířov, LSM, k.s.