Články, Materiály, Výplně otvorů

Požárně odolné prosklení výšky 4,5 metru

Budova s poměrně komplikovaným názvem Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání (KCEV) ve Vrchlabí je výsledkem experimentálního přístupu k architektuře pod taktovkou doc. Ing. arch. akad. arch. Petra Hájka. V první řadě jde o návrh ekologického objektu, který má sám o sobě sloužit jako učební pomůcka k praktické ekologické výuce a jako příklad šetrného přístupu při využívání krajiny. Dům, kterému místní přezdívají Krtek, je zajímavý z mnoha důvodů. Mimo jiné proto, že jsme pro jeho realizaci vyvinuli čtyřmetrové sklo s požární odolností, které nemá ve světě obdoby.

Čtyřmetrové požární sklo
Rozměr použitého skla je evropským, ne-li světovým unikátem, který díky požadavku architekta významně posunul hranice v oblasti požárních prosklených konstrukcí a fasád. Kromě estetického aspektu bylo důležité, aby prosklení mělo požadovanou požární odolnost i kvůli malé odstupové vzdálenosti od dalších objektů. Proto nakonec nad variantou řešení prostřednictvím dělení skel zvítězila druhá, náročnější: pustit se vlastní cestou, s extrémním rizikem a vědomím zvýšených nákladů za zkoušení a certifikaci požárnědělicích konstrukcí (nakonec přes 500 000 Kč).

S vědomím požadavku projektu na prosklené pole o velikosti 1200×4000 mm jsme nejprve zmapovali trh s požárními skly v Evropě a částečně i jinde ve světě. Certifikované sklo této velikosti se nám nepodařilo nalézt. Nicméně při diskusích nad možnostmi provedení konstrukce jsme se rozhodli zkusit vyvinout skla ve spolupráci s výrobcem. Oslovili jsme slovinského výrobce, který dokázal zadání technologicky zvládnout. 

Obr. 1: Průběh teplotního pole u zasklení KCEV Obr. 2: Zkouška zasklení pro KCEV, 4000x1200 mm s hliníkovým rámem, začátek testu

Následovala úspěšná požární zkouška ve firmě Pavus ve Veselí nad Lužnicí. Pro tento účel vznikl ve firmě Nevšímal, a. s. (požární divize -N|fire), speciální sedmičlenný vývojový tým ve složení: specialista na požární sklo, specialista na požární konstrukce, vedoucí projekce fasádní firmy, vedoucí výroby fasádní firmy, obchodní ředitel firmy, vedoucí projektu realizace KCEV a samozřejmě Petr Hájek, tvůrce architektonického návrhu.

Byl navržen vzorek pro zkoušku požární odolnosti v provedení, které odpovídá nejméně příznivému případu aplikace zasklení z hlediska využití zkoušek PO. Konstrukčně se jedná o pevné zasklení v hliníkovém rámu o šířce 1200 mm a výšce 4000 mm. Jde o speciální zasklení v provedení jako izolační dvojsklo s celkovou tloušťkou 49 mm, složené z požárního skla o tloušťce 24 mm pro odolnost EI 30. 

Požadavky na požární odolnost konstrukcí

E – celistvost – doba v minutách, po kterou zkušební vzorek zachovává svou požárnědělicí funkci, aniž by došlo k některé z následujících sledovaných skutečností: 
– vznícení bavlněného polštářku přikládaného podle bodu 10.4.5.2 ČSN EN 1363-1, doba přiložení je maximálně 30 s, přičemž nesmí dojít k jeho zapálení;
– vznik trhliny nebo otvoru umožňujícího průchod měrky spár podle specifikace uvedené v bodě 10.4.5.3 ČSN 1363-1, buď měrky spár průměru 6 mm, která vyčnívá až do zkušební pece a lze s ní pohybovat v délce 150 mm, nebo měrky spár průměru 25 mm, kterou je možno prostrčit až do pece;
– souvislé plamenné hoření na neohřívané straně vzorku.

I – izolace – doba v minutách, po kterou zkušební vzorek zachovává svou dělicí funkci, aniž by došlo na neohřívané straně k nárůstu teplot, které způsobí:
– vzrůst průměrné teploty nad počáteční průměrnou teplotu o více než 140 °C nebo
– vzrůst teploty na kterémkoliv místě nad počáteční průměrnou teplotu (včetně mobilního termočlánku) o více než 180 °C.

Počáteční teplota je průměrná teplota na neohřívaném povrchu vzorku před tepelnou expozicí. Rozmístění termočlánků pro ověření teploty na neohřívaném povrchu vzorku je popsáno v kapitole 9.1.2 ČSN EN 1363-1, která stanoví sady termočlánků pro stanovení průměrné teploty a maximální teploty a také maximální teploty podle doplňkového postupu při zkoušení požární odolnosti.

Více k požární bezpečnosti v [1].

Zasklení s hodnotou Uw = 1,1 W/m²K zároveň splňuje tepelně-technické požadavky pro použití v oblasti lehkých obvodových plášťů, a umožní tak architektům a projektantům navrhovat požárně odolné prosklené fasády na výšku 4 m (ve výjimečných případech až 4,5 m) bez horizontálního dělení. Samozřejmostí je, že zpracování a montáž tabulí skla s uvedenými rozměry musí být prováděny společností s odpovídající kvalifikací a zkušenostmi, o technickém vybavení nemluvě. 

Při plošné hmotnosti 60 kg/m² a více je hmotnost jedné tabule cca 400 kg, v případě použití izolačních skel až 500 kg. Tomu musí odpovídat jak technika, tak erudovanost manipulantů. A nejen při samotné montáži, která je až završením celého díla. 

Obr. 3: Stav v čase 52:18, dochází k  porušení celistvostiObr. 4: Vzorek pro KCEV po zkoušce

Na výsledku a požární odolnosti se podílí celková technická příprava od profesionálního opracování na CNC strojích až po správné kotvení konstrukce do ostění a napojení na okolní požárnědělicí konstrukce. 

Plánovaná požární odolnost požadovaná projektem byla EI 30 minut a zkouška byla prováděna podle evropské harmonizované normy ČSN EN 1364-1 pro zkoušení požární odolnosti stěn. Původní projektem požadovaná odolnost EI 30 byla nakonec překročena. Konstrukce splnila o třídu vyšší požární odolnost včetně klasifikačního času. Celistvost konstrukce byla zachována přes 52 minut. 

Výsledkem je tedy odolnost EI 45 klasifikovaná podle ČSN EN 13501-2 s další možností využití v rámci rozšířené aplikace výsledků zkoušek. Kromě samotné fasády s pevným zasklením uvedené výše jsou ve fasádě čtyřmetrové požární dveře. Také díky tomuto skvělému výsledku jsme byli osloveni na odzkoušení skla 4500 mm ve strukturálním provedení na další významný projekt v zahraničí.

Obr. 5–7: Montáž prosklení KCEV ve VrchlabíObr. 5–7: Montáž prosklení KCEV ve VrchlabíObr. 5–7: Montáž prosklení KCEV ve Vrchlabí

Obr. 8: Dokončená prosklená stěna KCEV

Experiment 4.5
Na konci května 2014 se nám v rámci společného výzkumu s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) podařilo posunout hranice soudobých technických možností ještě o něco dále. Experimentální zkouška požární odolnosti 4,5 metru vysokého skla s šířkou 1400 mm předčila test skel pro KCEV. Opět se podařilo dosáhnout požární odolnosti EI 45, což je u bezrámového zasklení v provedení jako monosklo tohoto rozměru úžasný výsledek. 

V rámci zkoušek PO pro projekt KCEV bylo vyzkoušeno zasklení v provedení jako izolační dvojsklo, proto ve zkoušce na maximální rozměry skla 1400×4500 mm byl vzorek proveden jako jednoduché sklo tloušťky 34 mm. Jedná se modifikovanou skladbu skla s odolností odpovídající požární klasifikaci EI 60 s použitím kalených skel v těle zasklení, odpovídajících statice skla daného rozměru, tedy 8 mm s mezivrstvou požárně aktivní hmoty tloušťky 18 mm a bez použití svislých dělicích příček, kdy jsou skla spojována pouze na tmelenou spáru. 

Obr. 9: Vzorek zasklení pro Experiment 4.5

Obr. 10–13: Příprava zkušebního vzorku Experimentu 4.5Obr. 10–13: Příprava zkušebního vzorku Experimentu 4.5

Obr. 10–13: Příprava zkušebního vzorku Experimentu 4.5sklo-13 73420

Obr. 14–17: Průběh zkoušky v rámci Experimentu 4.5Obr. 14–17: Průběh zkoušky v rámci Experimentu 4.5

Obr. 14–17: Průběh zkoušky v rámci Experimentu 4.5Obr. 14–17: Průběh zkoušky v rámci Experimentu 4.5

Cílem experimentální zkoušky bylo posunout technické možnosti požárního skla a tím poskytnout tvůrcům projektů (architekti, investoři) větší volnost při navrhování konstrukcí, například pro oddělení požárních úseků ve vysokých prostorech – téměř dvě patra. Odhalili jsme rovněž dosavadní limity tohoto typu skla. Zkoušku jsme realizovali ve spolupráci s UCEEB, který podrobně analyzoval průběh testu. 

Tato zkušenost a pozitivní výsledky zkoušek požární odolnosti pro nás znamenají jediné – budeme pokračovat v dalším vývoji těchto konstrukcí. Dosažené výsledky skýtají naději i pro úspěšnou expanzi na zahraniční trhy. 

ZBYNĚK VALDMANN
foto archiv firmy Nevšímal, a. s.

Ing. Zbyněk Valdmann (*1974)
absolvoval VŠB TU Ostrava 1997, obor požární bezpečnost staveb a bezpečnost průmyslu. Pracuje ve jako odborník v oblasti požární bezpečnost staveb již od roku 1998. Je členem PKPO, TNK 27, ČKLOP. Je externím spolupracovníkem firmy Nevšímal, a. s.