Materiály, Střechy

Truhlářská – Střešní zahrada ve vnitrobloku

Projekt střešní zahrady ve vnitrobloku v Truhlářské ulici získal nejvyšší počet hlasů, a tedy i Cenu veřejnosti v soutěži Zelená střecha roku 2022. Projekt ocenila i odborná porota. V kategorii Veřejná střecha intenzivní mu bylo uděleno 3. místo.

Koncept zelené střechy u administrativního objektu v centru Prahy je založen na principu zelené oázy. 

Obytná střecha na snížené části objektu orientovaném do vnitrobloku se stala společným venkovním prostorem pro všechny nájemce. Umístěním intenzivní vegetace po obvodu plochy a vytvořením obytných zón uvnitř prostoru vznikl koncept s dostatkem soukromí pro větší nebo menší skupiny. Naopak zvenčí je plocha vnímána jako kompaktní zelený ostrov. Součástí totální rekonstrukce střechy byla instalace dřevěných teras se sedacími prvky a závlahového systému.

Truhlářská – Střešní zahrada ve vnitroblokuTruhlářská – Střešní zahrada ve vnitroblokuTruhlářská – Střešní zahrada ve vnitrobloku

Projekt respektuje výrazné rozdílné podmínky oslunění v rámci jedné plochy a limity dané jak statikou objektu, tak umístěním chladicích jednotek. Díky výsadbě vícekmenných dřevin (Ligustrum, Amelanchier), bambusů a trvalkových výsadeb již střecha dvorové přístavby z konce 20. století neslouží jen technologickému zázemí, ale do přehřátého centra Prahy se tak podařilo vložit další malý ostrov zeleně.

Skladba střechy:
 Kořenovzdorná vrstva – hydroizolace odolná proti prorůstání kořenů
– Ochranná vrstva – geotextilie
– Drenážní vrstva – nopová folie
– Filtrační vrstva – separační membrána
– Hydroakumulační vrstva – 50 mm minerální vlna
– Vegetační vrstva, substrát 200 – 500 mm
– Jiné řešení vegetačního souvrství – kapková automatická závlaha u intenzivní části
– Vegetace – extenzivní část: 8 typů rozchodníků pokládkou předpěstovaných rohoží. Intenzivní část: travino-trvalková směs (Stipa, Veronice, Gaura, Achillea, Miscanthus) popínavé rostliny kolem atiky (Parthenocissus) vícekmenné dřeviny (Amelanchier, Syringa).

Truhlářská – Střešní zahrada ve vnitroblokuTruhlářská – Střešní zahrada ve vnitroblokuTruhlářská – Střešní zahrada ve vnitrobloku

Základní údaje
Místo: Truhlářská 1104/13, Praha 1
Autoři projektu: Jakub Cigler Architekti, a.s.
Investor: Solitaire Real Estate, a.s.
Zhotovitel: Zahradní Architektura Kurz s.r.o.
Výměra: 250 m2
Realizace: 2021

PůdorysŘezy

-vis-
Foto: Jakub Cigler Architekti