Materiály

Výrobní hala má dřevěnou konstrukci i fasádu

Objekt, který slouží pro výrobu lepených dřevěných profilů, byl navržen v ryze průmyslovém charakteru, má prostý kubický tvar. Konstrukci jeho střechy tvoří dřevěné plnostěnné nosníky výšky 1,85 m, uložené v šestimetrovém modulu. Opláštění haly je ze sendvičových minerálních panelů, plochy fasád člení treláž z modřínového dřeva a podélný prosvětlovací pás, který zajišťuje bazilikální prosvětlení interiérů.

Výroba profilů KVH a BSH zapadá do vize investora, který se dřevem podniká a žije od samého zrodu: od výsadby sazenic, péče o les až po těžbu a zpracování dřeva včetně využití odpadů z výroby k výrobě pelet.

Nosný systém z lepeného lamelového dřeva

Hala byla navržena jako jednopodlažní, dvoulodní o půdorysných rozměrech 54 x 73 m. Západní loď má šíři 24,4 m, východní 28,45 m. Výška haly na atice je na úrovni 11,20 m. Opláštění bylo realizováno ze sendvičových minerálních panelů. Plochy fasád jsou perforovány podélným prosvětlovacím pásem, který zajišťuje bazilikální prosvětlení výrobní plochy. Okna včetně střešního světlíku zajišťují požadavky na denní osvětlení pracovních prostor. Fasády člení také treláž z modřínového dřeva. Na západní a východní straně jsou doplněny otvory pro zásobování a expedici. Proti mechanickému poškození je chrání ocelové mantinely, které svým barevným členěním zvýrazňují dopravní cesty z exteriéru stavby.

Podélný prosvětlovací pás v horní části fasády zajišťuje bazilikální prosvětlení výrobní plochy. Fasády člení treláž z modřínového dřeva, doplňují je otvory pro zásobování a expedici. Proti mechanickému poškození jsou chráněny ocelovými mantinelyPožadavky na denní osvětlení pracovních prostor zajišťuje také střešní světlíkVýrobní hala má dřevěnou konstrukci i fasáduVýrobní prostory zastřešují nosníky z lepeného lamelového dřeva

Návrh konstrukce vycházel zejména z požadovaných termínů výstavby a možnosti dodávek přetíženého českého stavebního oboru a trhu. Autor projektu se rozhodl pro nosný systém z lepeného lamelového dřeva. Nosnou konstrukci střechy tvoří dřevěné plnostěnné nosníky, kde spodní hrana vazníku je navržena ve tvaru „fischbauform“ (rybí břicho). Nosníky výšky 1,85 m jsou uloženy v 6,0 m modulu. Konstrukce haly a modulace svislého nosného systému byly podřízeny dodávce technologického výrobního celku.

Ekologické vytápění, zdravé vnitřní prostředí

Zdrojem pro vytápění celého areálu je centrální kotelna. Hlavní palivovou surovinou je štěpka vlastní produkce. Na střešní rovině je v celé ploše instalována fotovoltaická elektrárna pro pokrytí významné části energetických požadavků. Hala je vytápěna teplovodními podstřešními sálavými panely, které v místech vrat doplňuje vratová clona – teplovodní jednotka typu SAHARA. Pro udržení stálé vlhkosti je hala vybavena průmyslovým vlhčením. Veškeré odpadní dešťové vody ze střechy a okolních zpevněných ploch jsou jímány a využívají se jako voda užitková.

V rámci doplnění technologie byla hala vybavena průmyslovým odsáváním pilin a prachu z jednotlivých technologických zařízení. Pro úsporu tepelné energie a vyrovnání tlakových poměrů byla navržena zpětná rekuperace vzduchu. Přefiltrovaný čistý vzduch je vyfukován zpět do výrobní haly (v létě do venkovního prostředí).

„K návrhu jsem přistupoval s pokorou k výrobě jako takové, zároveň jsem se snažil co nejlépe využít obnovitelné zdroje včetně snížení energetické náročnosti. To všechno se zřetelem na vysokou kvalitu výrobního prostředí,“ dodává autor projektu Ing. Pavel Srba.

Z průběhu stavbyZ průběhu stavbyZ průběhu stavby

Klient: Kloboucká lesní s.r.o.
Autor: Ing. Pavel Srba; spoluautor Ing. arch. Ivan Bergmann
Projektový tým: Ing. Pavel Srba/projekt stavební části, HIP; GOLDBECK Prefabeton – Ing. Josef Vašíček/statika železobetonového skeletu; RUBNER Holzbau GmbH/statika nosné konstrukce střechy; Ing. Tomáš Kouřil/statika ocelové části; Ing. František Nevařil/statika základových konstrukcí; Ing. Jaroslav Tesař/vnitřní elektroinstalace, hromosvod; Ing. Dušan Variš/zdravotechnika, vytápění; Marek Flekač/kanalizační sítě, přípojka vody; Ing. Zbyněk Pospíšil/požární ochrana; Ing. Petr Zikmund/EPS; TRASER CZ, s.r.o./SHZ
Zastavěná plocha: 4123 m2
Hrubá podlahová plocha: 4221 m2

PůdorysŘez objektemZleva – pohled na osazení nosníku na svislou nosnou konstrukci, zprava – detail atiky

-vis-
Foto: BoysPlayNice