Informace výrobců, Podlahy

Masivní dřevěné podlahy FEEL WOOD

Společnost SECA představuje nový produkt – systémové podlahy z masivního dřeva FEEL WOOD. Podlahy jsou vyráběny jinými technologickými postupy než například podlahy z palubek/podlahovek (např. tzv. „Profil O“). V případě podlah FEEL WOOD jde o sofistikovanější výrobek, který je v základu tmelen a broušen a poté jsou nanášeny povrchové úpravy. 
 
Podlahy jsou dodávány již povrchově upravené přírodním olejem nebo UV lakem. Moderní výrobní linka na povrchové úpravy nabízí také barvení, kartáčování a postaršovaní. Podlahy tedy stačí „jen položit“.
Masivní podlahy FEEL WOOD využívají jedinečnosti a osobitosti dřeva. Každý kus podlahy je originál s nezaměnitelným vzhledem. Každé prkno je přesně opracováno z jednoho kusu masivního dřeva. Je opatřeno perem a drážkou a mikrofázkou po všech stranách. Je jemně broušeno velikost zrna 150. Tento systém dovoluje rychlé a finančně úsporné položení dřevěné podlahy.
podlahy jsou k dispozici v těchto dřevinách:
Smrk severský – Patří pro svoji konstrukční pružnost, nízkou hmotnost i cenu mezi nejpoužívanější dřeviny. Stabilní světle okrová barva s málo výraznou kresbou se hodí i do tmavších interiérů.
Kvality: A/B nebo C (Industrial); rozměry: 15×107, 15×135, 19×135, 25×135; délky: 1973 mm.
Borovice severská – Dřevina pocházejí výhradně ze vzdálených oblastí na severu Evropy. Vyznačuje se velkým obsahem pryskyřic ve dřevě a výraznou kresbou a suky. Zbarvení je od medově žluté přes růžovou až do červenohněda.
Kvality: A/B nebo C (Industrial); rozměry: 15×107, 15×135, 19×135; délky: 1973 mm.
Modřín sibiřský – Patří mezi nejtvrdší jehličnaté dřeviny. Červenohnědé zbarvení v různých odstínech a výrazná kresba a hustota let vytvářejí jedinečný vzhled podlahy.
Kvality: A/B nebo C (Industrial); rozměry: 15×107, 15×135, 19×135, 19×185, 25×135; délky: 1973 mm.
Dub evropský – Patří pro svoji kresbu, barvu, tvrdost a stálost mezi nejpoužívanější podlahové dřeviny. V provedení Natural jsou v nabídce dílce s minimem malých zdravých suků. V provedení Rustikal pak vykazuje větší barevnou rozmanitost i suky.
Kvality: Rustical, Natural, Select; rozměry: 15×113, 15×137, 21×113, 21×137, 21×168; délky: 1153, 1453, 1753, 2053, 2353 mm.
Další dřeviny – Společnost SECA je schopna dodat také bukové podlahy, podlahy z jasanu, termojasanu či kanadského javoru nebo podlahy z ořechu.
 
Smrk severskýDub evropský
 
Povrchové úpravy
Jednotlivé dílce jsou již v základu broušené a tmelené. Podlahy jsou k dispozici s násludujícími povrchovými úpravami, případně jejich kombinacem:
Kartáčování/drásání – Povrch prkna je díky kartáčům hrubší, což dodává prknu  oblíbený přírodní a starší vzhled.
Ošetření přírodním olejem – Vzniká prodyšný teplý povrch podlahy, který zdůrazňuje přirozenou krásu masivního dřeva. Může být snadno renovován.
Ošetření UV lakem – Povrch získává saténový lesk, je hladký a atraktivní, odpuzuje nečistoty a snadno se udržuje. Je obzvlášť trvanlivý. Je možné si zvolit ze tří druhů lesku laku.
Ošetření barevnými oleji a laky – Pro náročnější zákazníky je v nabídce varianty barevných odstínů, které skvěle sladí každý interiér.
Povrchy antik – Povrchové úpravy, které díky speciálním technologickým postupům dodají dřevěným dílcům letitý vzhled. Drásáno, barveno (bíle, černě, hnědě), připadně také dál ručně opracováno.
 
 
Instalace
Podlahy FEEL GOOD lze instalovat pomocí sponek, šroubováním nebo lepením. Při dodržení několika podmínek a doporučen je možn podl masivní dřevěnou podlahu  bez problémů instalovat i podlahové vytápění.
Masivní podlahy FEEL WOOD jsou dodávány s vlhkostí 9 % (±2 %). Výjimku tvoří jasan, který se vyrábí s maximální vlhkostí 10 %. Při pokojové teplotě cca 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu 50–60 % je tato vlhkost odpovídající, tím je garantována vysoká přesnost. Při dodržení těchto hodnot je tvorba spár zcela bezvýznamná.
Dřevo je hygroskopický materiál a reaguje na své okolí. Přijímáním a odevzdáváním vlhkosti se mění rozměry palubek. Rozlišujeme změny v délce a v šířce. V šířce se dále jedná o změny u tangenciálního nebo radiálního průřezu (ležící a stojaté letokruhy). Bobtnání a sesychání v délce jsou zanedbatelné, v šířce závisí na dřevině a řezu. Střední hodnota změny tvaru se odhaduje na 0,25 % při změně vlhkosti o 1 %. Klesá-li vlhkost dřeva, sesychá se a v podlaze vznikají spáry. Při snížení vlhkosti o 5 % a průměrném koeficientu bobtnání a sesychání 0,25 % vychází 1,25 %. Tzn. při šířce palubek 128 mm představuje 1,25 % spáru širokou cca 1,6 mm. Tyto hodnoty jsou průměrné, samozřejmě závisí na dřevině, oblasti růstu a letokruzích na palubce (dřevo z kraje kmene nebo od jádra) a mohou se vždy poněkud lišit.
Při pokládce na podlahové topení se dřevo v topných periodách díky topnému roštu dodatečně sesychá. Aby se zabránilo poškození palubek, musí být při pokládce bezpodmínečně dodrženy předpisy pro pokládku na podlahové topení. Předpisy pro pokládku masivních podlah Feel Wood na podlahové topení předpokládají max. teplotu na povrchu podlahy 26 °C, max. vlhkost masivní podlahy 9 % (±2 %). Všechny materiály (dřevo/lepidlo) dohromady nesmí mít tepelný odpor vyšší než 0,15 m2.K/W.
Pro podlahové topení není vhodná instalace podlahy pomocí sponek. Doporučuje se celoplošné přilepení odpovídajícím lepidlem pro masivní podlahy (např. SikaBond® 54 Parquet). Pokládka by měla být realizována odbornou firmou.
Teplota podlahy se musí na začátku (na konci) topné sezóny postupně zvyšovat (snižovat) a to po dobu cca 2 týdnů.
Více o instalaci podlah FEEL WOOD najdete zde.
 
Deset důvodů pro podlahu FEEL WOOD
● Podlahy jsou výsledkem 20 let zkušeností.
● Jde o masivní dřevěný materiál.
● Podlaha není lepená, nehrozí tedy žádné výpary z použitých lepidel.
● Podlaha má jemně broušený povrch.
● Prkna jsou vyráběna přesnou strojovou výrobou.
● Masivní dřevo má skvělé tepelněizolační vlastnosti.
● Dřevo tlumí zvuky a vibrace.
● Jsou používány vysoce kvalitní povrchové úpravy.
● Prašnost při pokládce je minimální.
● Podlaha je vyrobeny ze suroviny pocházející z lesů s trvale udržitelným hospodařením.
 
Sortiment podlah FEEL WOOD včetně cen najdete v e-shopu. Podrobné informace o podlahách FEEL WOOD získáte na www.feelwood.cz.
podle podkladů firmy SECA