Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Cemix THERM K – certifikovaný vnější zateplovací systém s obkladem

Firma LB Cemix, s. r. o., uvedla před několika lety na trh vnější tepelněizolační kompozitní systém s keramickým obkladem Cemix THERM K, jehož povrch lze realizovat s několika druhy obkladových pásků. Tento systém zažívá stále větší popularitu, a to jednak díky architektonickému trendu kombinovat na fasádách různé typy povrchů a jednak díky ryze praktickým požadavkům na mechanicky odolnější povrch fasády.
Fasáda s kombinací povrchových úprav omítkou, obkladovým páskem a dřevemPoužití takového odolného povrchu se hodí například na ulicích, kde hrozí poškození vandaly, nebo okolo teras přiléhajících k rodinným domům, kde je navíc žádaný i rustikální vzhled imitující neomítnuté cihelné nebo kamenné zdivo.
Základem systému je klasický a mnoha realizacemi prověřený vnější tepelněizolační kompozitní systém Cemix THERM, který byl pro potřeby instalace obkladových pásků upraven tak, aby vyhovoval zvýšeným nárokům na únosnost vzhledem k hmotnosti povrchové úpravy obkladem a také dalším specifickým vlastnostem obkladů.
 
Obklad jako povrchová úprava zateplovacího systému Cemix THERM
Povrch Cemix THERM K lze vytvořit hned z několika druhů obkladových pásků imitujících režné cihelné zdivo jako např. klinker Röben nebo další typy, uvedené v technické dokumentaci a v STO 020-027340. Cihly typu klinker jsou vyráběny z ostře vypáleného keramického materiálu, vydávajícího při poklepu zvonivé zvuky. Odtud také pochází jejich název. Všechny typy pásků vybraných do systému jsou ekologickým stavebním materiálem a mají mimořádnou odolnost proti povětrnostním vlivům. Dále se vyznačují vysokou mrazuvzdorností, pevností a celkovou mechanickou odolností. Proto jsou vhodné i pro vnější stěny, jejichž povrch může být mechanicky namáhán.
Systém je certifikován a vyzkoušen také s obkladem ze dvou typů keramické dlažby od výrobce RAKO, a to z pásků typu COLOR TWO (rozměry 10×20 cm nebo menší), jež vzhledem připomínají běžné keramické obkladačky, a typu TAURUS (rozměry 15×15 cm, 30×8 cm nebo menší), jenž má osobitý, různorodý vzhled. COLOR TWO i TAURUS se obvykle používají jako dlažba. Jsou tedy mechanicky velmi odolné a mají hladký, nenasákavý, a tudíž dobře čistitelný povrch. Pro svou odolnost se s výhodou používají v přízemních částech fasád, v domovních průchodech, průjezdech apod., kde často hrozí poškozování vandaly. Dodávají se v různých odstínech a strukturách povrchu, takže je možno z nich vytvářet různobarevné kombinace a netradiční povrchy.
Pro zachování deklarovaných parametrů propustnosti pro vodní páru vnějšího souvrství ETICS je důležité dodržovat výrobcem předepsanou skladbu materiálů včetně šířky spár a rozměru obkladových prvků. Šířka spár byla navržena pro každý jednotlivý typ obkladu tak, aby ekvivalentní difuzní tloušťka sd vnějšího souvrství s obkladem byla menší než 1,0 m. Z hlediska rizika kondenzace vodní páry v konstrukci by měla tato hodnota zajistit bezproblémovou funkčnost ve většině běžných případů použití, a to dokonce i v kombinaci s izolantem z minerální vlny. Výjimkou jsou pouze obkladové pásky Heylen Bricks, se kterými nabývá povrchové souvrství hodnoty ekvivalentní difuzní tloušťky sd < 2,0 m a je možné jej použít pouze v kombinaci s izolantem z pěnového polystyrenu.
Příklad vzhledu obkladových prvků TaurusPříklad vzhledu obkladových prvků Color Two
 
Všechny součásti systému jsou výrobcem přesně specifikovány v technické dokumentaci zateplovacího systému a v STO 020-027340 (varianta s EPS) a STO 020-027344 (varianta s MW). Jako tepelněizolační materiál lze použít desky z pěnového polystyrenu EPS 100 F nebo minerální vlny s kolmým vláknem TR80. Tepelněizolační materiál musí splňovat předepsané parametry uvedené v technické dokumentaci.
Pro lepení izolantu se používá Cemix Lepicí a stěrkovací hmota (135). Desky z pěnového polystyrenu lze lepit na rámeček a minimálně tři terče uprostřed, tak aby lepená plocha tvořila minimálně 40 % povrchu desky, nebo celoplošně; desky z minerální vlny s kolmým vláknem lze lepit pouze celoplošně.
Pro mechanické kotvení systému k nosnému podkladu se používají plastové talířové hmoždinky se šroubovacím kovovým trnem. Kotvení se provádí přes síťovinu až při vytváření základní vrstvy. Hmoždinky musí procházet skrz výztužnou síťovinu v základní vrstvě, což je výrazný rozdíl oproti běžným ETICS s omítkou. Konkrétní typy hmoždinek jsou vyjmenovány v technické dokumentaci systému.
Pro vytváření základní vrstvy, tzv. stěrkování, se používá stejná hmota jako pro lepení – Cemix Lepicí a stěrkovací hmota (135), do které se celoplošně vkládá výztuž tvořená dvěma vrstvami sklotextilní tkaniny. Druhá vrstva síťoviny a stěrkové hmoty se provádí ještě do čerstvé nebo jen mírně zavadlé první vrstvy.
Skladba systému s polystyrenemSkladba systému s minerální vatou
 
Lepení obkladu se provádí Cemix Lepidlem FLEX EXTRA (045), jenž je velmi důležitou součástí celého systému, kterou jsou upevněny obkladové prvky k základní vrstvě ETICS. Jedná se o pružné lepidlo s vynikající přídržností k podkladu, splňující všechny náročné požadavky na upevnění povrchové vrstvy systému. Parametry lepidla odpovídají kategorii C2TES1. Mimo zateplovací systém je lepidlo vynikající zejména do míst, kde dochází k rozměrovým změnám v důsledku velkého teplotního pnutí obkladu.
Povrchovou úpravu systému pak tvoří obklady popsané v první části článku. Jedná se o různé obkladové prvky, např. typy klinker Röben, TAURUS apod. Na zateplovací systémy se z důvodů teplotního pnutí nehodí tmavé odstíny obkladů. Všechny typy obkladových prvků, se kterými je systém certifikován, jsou uvedeny v technické dokumentaci systému a v STO 020-027340 (izolant z EPS) a STO 020-027344 (izolant z MW).
Spárování obkladu se provádí příslušnou systémovou spárovací hmotou a povrchová úprava se tím dokončí. Pro spárování hladkých a málo nasákavých obkladových pásků v systému se používá systémová Cemix Spárovací hmota WIDE (039), určená pro spáry šířky 5–30 mm. Pro spárování hrubých a nasákavých obkladových prvků je v systému použita Cemix Spárovací malta pro lícové zdivo 10 (121), která nezpůsobuje výkvěty na povrchu prvků a má rustikální, jemně zrnitou strukturu. Šířka spár se pohybuje dle typu a velikosti obkladu v rozmezí 6 až 15 mm.
Při provádění obkladu je kromě dodržování objektových dilatačních spár procházejících celou skladbou stěny nutné provádět také dilatační spáry obkladu. Vytváří se pomocí trvale pružné spárovací hmoty v obkladu, nebo pomocí speciálního dilatačního profilu v základní vrstvě ETICS a obkladu. Dilatační spáry se provádějí v polích max. 4×4 m (případně menších, pokud to určí výrobce obkladu). Dále musí být v liniích hlavních změn fasády (např. ostění nebo nadpraží oken) – tyto spáry se vytvářejí pomocí pružné spárovací hmoty v obkladu.
Příslušenství systému tvoří různé typy profilů, s jejichž pomocí se provádí založení systému a různé detaily, jakými jsou nároží, ostění, nadpraží, dilatace apod. Za pomoci profilů a dalšího doplňkového materiálu lze řešit prostupy různých konstrukcí systémem (např. zábradlí, konzol, uchycení bleskosvodů apod.), případně instalace stavebních dílů do systému a do nosné konstrukce (např. okna, dveře, parapety apod.). Použití profilů je nezbytné pro zdárné provedení celého díla a jejich vynecháním se investor vystavuje značnému riziku vad v systému.
 
Realizace systému
Vlastní realizace systému je podobná jako u běžných ETICS s omítkou a řídí se podle ČSN 73 2901 a technologických předpisů výrobce systému.
Rozdíly oproti běžným ETICS s omítkou jsou následující:
– použití pevnějších tepelných izolantů EPS 100 F a MW s kolmým vláknem TR80,
– dvojité vyztužení základní vrstvy skelnou síťovinou a kotvení hmoždinkami přes základní vrstvu ETICS,
– samozřejmým rozdílem je také povrchová úprava obkladem namísto fasádní omítky.
 
Důležitým krokem je provedení všech dokončovacích prací v systému, což obnáší dokončení dilatací, začištění všech konstrukcí prostupujících systémem, odstranění lešení a začištění míst po kotvách lešení, osazení okapových svodů, bleskosvodů apod.
 
Závěr
Při realizaci vnějšího tepelněizolačního kontaktního systému Cemix THERM K je třeba dbát technických norem a předpisů výrobce pro realizaci tohoto systému. Jedině tak má investor záruku bezchybného provedení celého díla. Systém je moderním produktem na trhu stavebních materiálů s velkou perspektivou. Sleduje trendy ve stavebnictví a umožňuje variabilní a vysoce estetické ztvárnění fasády objektu při zvýšení jeho funkčních, zejména tepelněizolačních vlastností. Je výsledkem snahy o vytvoření produktu, který bude splňovat ty nejpřísnější a nejnáročnější požadavky každého zájemce o kontaktní zateplovací systém.
Martin Bureš, Radek Steuer,