Fasádní pláště, Informace výrobců

Certifikovaný pasivní dům ve Vřesině s materiály Sto

Záměrem a zadáním investora bylo postavit moderní rodinný dům v příjemné lokalitě, s vysokým komfortem bydlení, zdravým vnitřním prostředím a nízkými provozními náklady. Dům byl tedy navržen jako pasivní již ve fázi architektonické studie.
Architektonické řešení
Stavební parcela se nachází v zastavěné části obce Vřesina, okr. Ostrava. Pozemek je mírně svažitý k jihu s krásným výhledem do údolí a na městskou část Poruba. Dům je umístěn v SZ části pozemku. Architektonické řešení odpovídá funkci ochranné před klimatickými vlivy a hlukem a zároveň otevřeně komunikuje se zahradou a vysokými stromy na jihovýchodě. Na SZ straně domu se nachází samostatné kryté garážové stání s kůlnou. Stavba má jednoduchý kompaktní tvar s čtvercovým půdorysem, čímž se výrazně eliminují tepelné mosty. Jednoduchost domu je zvýrazněna pečlivě realizovanými konstrukčními detaily.
Konstrukčně se jedná o dřevostavbu z lehkého skeletu s difuzně otevřenými skladbami Insowool s povrchovou úpravou STO Silco. Investor měl od počátku požadavek na používání přírodních materiálů. Dřevo je použito na nosnou konstrukci, modřínový obklad je ve 2. NP. Tepelná izolace střechy je z foukané celulózy.
 
Technické řešení
Dům je navržen jako jedna bytová jednotka s dispozicí 5 + kk. Jsou dodrženy základní principy navrhování pasivních domů. Obytné místnosti jsou orientovány na JV a JZ stranu, technické místnosti (koupelna, WC, šatna, komora) na SV a SZ stranu. Tomuto členění odpovídá také velikost oken. V obytných místnostech jsou okna velká, aby bylo maximálně využito pasivních solárních zisků. V technických místnostech naopak malá, zajišťují pouze přirozené osvětlení a při nulových slunečních ziscích minimalizují tepelné ztráty. Díky celkové optimalizaci velikosti a parametrů oken bylo docíleno, že okna mají aktivní bilanci tepelných zisků a ztrát. Bylo dosaženo hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění = 15 kWhm².rok.
V projektu a také na stavbě byl kladen velký důraz na provedení vzduchotěsné vrstvy, díky tomu byla naměřena hodnota vzduchotěsnosti n50 = 0,32 h–1, což je cca o polovinu lepší parametr, než je kladen na pasivní domy. Důsledně jsou eliminovány veškeré tepelné mosty – jednak aby se snížila energetická náročnost domu, jednak aby se zajistilo bezproblémové fungování konstrukcí v detailech.
Stavebníci kladli důraz na jednoduchost řešení. Oproti původnímu záměru bylo upuštěno od krbových kamen. Vytápění, příprava teplé vody a větrání je zajištěno kompaktní jednotkou se záložním elektrokotlem.
Certifikovaný pasivní dům ve VřesiněCertifikovaný pasivní dům ve Vřesině
 
Použité materiály STO:
– fasáda (podklad dřevovláknité desky Hofatex) – STO Level Uni + STO Silco;
– sokl – STO Baukleber + EPS Perimeter + STO Silco;
– přístavba krytého stání (podklad desky OSB/3) – STO Armat + STO Silco.
 
Architektonický návrh: Ing. arch. Petra Malá, Chytrý dům, s. r. o.
Projektová dokumentace, realizace stavby: Chytrý dům, s. r. o.
Certifikace: Centrum pasivního domu
 
podle podkladů společnosti STO