Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Foukaná celulózová izolace – proces výroby, laboratorní zkoušky, expedice

Climatizer Plus je celulózová vlna, vyráběná unikátní patentovanou technologií z výběrového recyklovaného novinového papíru. Izolace je příjemná na dotyk, ekologická a zdravotně nezávadná. Instalace izolace probíhá s pomocí speciálního strojního zařízení, Climatizer Plus se aplikuje jako foukaná, stříkaná nebo dutinová izolace.
 
Co je v celulózové izolaci za přísady a jak je možné, že se z ní nevysypou? Jedná se o přísady na bázi dvou typů chemikálií – kyseliny borité ve zředěné koncentraci (borová voda), která působí jako antiseptikum, a síranu hořečnatého, což je látka používaná jako protipožární impregnace textilií, hnojivo, nebo přísada do krmiva přežvýkavců. Vhodná kombinace těchto přísad v celulózové tepelné izolaci způsobuje zvýšenou odolnost vůči ohni, plísním a houbám a současně odpuzuje hmyz a drobné hlodavce. Přísada je v materiálu homogenně rozprostřena a spojena s vlákny díky speciální technologické úpravě. Od vlákna se běžnými prostředky mechanicky nedá oddělit. Z celkového množství chemických přísad ve výrobku CLIMATIZER PLUS je 25 % na bázi kyseliny borité a 75 % na bázi síranu hořečnatého.
Podrobné informace o technologii výrobypoužitých chemických látkách naleznete v příslušných článcích na www.climatizer.cz.
 
Fixace přísad k celulózovému vláknu
Přísady se do výrobní linky dávkují počítačem na základě průběžné váhy vstupující papírové drtě. Před smícháním v rozvlákňovací turbíně se jejich granulace upravuje do formy jemného pudru. Při tomto mechanickém procesu se soli zahřejí cca na 70–80 °C a stanou se lepivými. Spolu s papírem, který se při rozvlákňování v turbíně rovněž zahřívá, vytvoří homogenní směs a jsou dobře fixovány v celé hmotě izolačních vláken finálního výrobku.
podle podkladů firmy CIUR, a. s.