Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov, Zděné konstrukce

HELUZ Family 2in1 – cihly s integrovaným izolantem

Firma HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s., nabízí řešení pro hrubou stavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Jedná se o nový typ cihel s integrovaným izolantem generačně vycházejících z cihel HELUZ Family. V článku jsou uvedeny základní vlastnosti zdiva z těchto cihel a jejich použití.
Broušený cihelný blok HELUZ Family 2in1Při zvyšování tepelněizolačních parametrů jednovrstvého zdiva bylo nutné zajistit také ostatní potřebné vlastnosti, jako je např. pevnost cihelných bloků, pevnost zdiva, akustické vlastnosti. U cihel HELUZ s integrovanou izolací byly zachovány i ostatní parametry, které jsou pro zdivo z klasických cihelných bloků samozřejmostí, a to: výhodné difuzní a tepelněakumulační vlastnosti, požární odolnost a zdravotní nezávadnost. Bylo pamatováno také na praktickou stránku věci při samotné výstavbě stěn z těchto cihelných prvků a běžné provádění detailů.
 
Tepelněizolační vlastnosti
Jak již bylo v úvodu řečeno, HELUZ Family 2in1 jsou dalším vývojovým stupněm řady cihelných bloků HELUZ Family. Za zvýšením tepelného odporu cihel o 40 % stojí potlačení sálavé složky tepelného toku přes vzduchové dutiny pomocí integrovaného expandovaného polystyrenu, kterým jsou dutiny cihel vyplněny. Hodnota tepelného odporu zdiva z cihel HELUZ Family 50 2in1 při 1% hmotnostní vlhkosti zdiva bez omítek je 8,64 m2.K/W (podle EN 12524 je pro keramický střep uvažováno s vlhkostí 0,7 % obj., což je při přepočtu na hmotnostní vlhkost cca 0,5 % hm.). Tepelný odpor cihel byl stanoven na základě měření v akreditované laboratoři CSI Praha, a. s. Se zlepšením tepelněizolačních vlastností se oproti neplněným cihlám zvyšuje i akumulace tepla a teplotní útlum.
 
Šíření vodní páry v konstrukci
Polystyren je všeobecně vnímán jako málo difuzně otevřený materiál. Toto tvrzení může do jisté míry platit o deskách z expandovaného polystyrenu. V cihlách HELUZ Family 2in1 je pro vyplnění dutin použita speciální technologie vyvinutá pracovníky firmy HELUZ, která zajišťuje, že polystyren nezhoršuje difuzní vlastnosti cihel. To potvrzují výsledky zkoušky difuzních vlastností v laboratoři CSI Praha, a. s., a v uznávané rakouské laboratoři BTI Linz. V pražské laboratoři byly provedeny srovnávací zkoušky podle metodiky EN ISO 12572. Hodnota ekvivalentního faktoru difuzního odporu byla pro cihly bez polystyrenu μ = 9,3 a pro cihly s integrovaným polystyrenem μ = 9,7. Hodnoty jsou téměř identické, rozdíl v desetinách není již z praktického pohledu podstatný. V rakouské laboratoři proběhly v evropském měřítku unikátní zatěžovací testy ve speciálních klimatických komorách simulujících reálné vnitřní a vnější klimatické podmínky. Také tento test proběhl úspěšně. Prokázalo se, že se v cihlách nehromadí kondenzát a absolutní vlhkost obsažená v cihlách nebyla vyšší než 0,35 % hm.
 
Další parametry cihel
Cihly HELUZ Family 2in1 jsou vyplněny samozhášivým expandovaným polystyrenem, jehož třída reakce na oheň je E. Pálené cihly mají třídu reakce na oheň A1. Cihly HELUZ Family 2in1 byly podrobeny zkouškám pro klasifikaci třídy reakce na oheň v akreditované laboratoři PAVUS. I když by na základě zkoušek mohly být zařazeny do třídy A2, podle výkladů platných technických norem jsou zařazeny do třídy reakce na oheň B-s1, d0. Požární odolnost zdiva s oboustrannou omítkou má hodnotu REI 90. Zdravotní nezávadnost výrobku byla s kladným hodnocením otestována ve Státním zdravotním ústavu a u rakouské společnosti Innenraum. Zkouškou byla mimo jiné stanovena i hodnota laboratorní vzduchové neprůzvučnosti zdiva z cihel HELUZ Family 50 2in1 – Rw = 44 dB. Pevnost cihel je obvyklých 8 MPa. Charakteristická pevnost zdiva při použití celoplošné tenkovrstvé malty je 2,37 MPa, při zdění na PU pěnu HELUZ pak 2,0 MPa.
 
Tabulka: Přehled základních vlastností cihel HELUZ Family 2in1
Název cihel
Rozměry d x š x v [mm]
Pevnost zdiva fk [MPa]
Součinitel prostupu tepla při praktické vlhkosti zdiva bez omítek U [W/m2.K]
Ekvivalentní součinitel tepelné vodivosti λ [W/m.K]
celoplošná tenkovrstvá malta
zdicí pěna HELUZ
Family 50 2in1
247x500x249
2,37
2,0
0,11
0,058
Family 44 2in1
247x440x249
0,14
0,061
Family 38 2in1
247x380x249
0,17
0,066
 
Použití
Broušené cihly HELUZ Family 2in1 šířky 50, 44 a 38 cm jsou určeny pro stavbu energeticky efektivních (nízkoenergetických či pasivních) budov. Díky svým tepelněizolačním parametrům představují v současné době špičku mezi zdicími materiály. Úniky tepla stěnami obvodového pláště domu však tvoří jen 20–30 % z celkové tepelné ztráty, a proto je pro dosažení co nejúspornějšího domu nutné vhodně volit i ostatní konstrukce. Další významnou otázkou je správná volba technického vybavení.
Vývoj produktu HELUZ FAMILY 2in1 byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
podle podkladů firmy HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s.
 
Řez blokem HELUZ Family 2in1Zdění na pěnu HELUZ
Zdění na celoplošné lepidloOtvor pro elektroinstalaci