Informace výrobců, Stavební chemie

Illbruck PU010 – lepidlo pro ETICS na bázi PU bez postexpanze

Nedávno se na trhu objevila nová technologie v oblasti zateplování – lepení izolačních fasádních systémů ETICS prostředky na bázi polyuretanu. V mnoha případech se ale jedná o marketingovou bublinu kolem obyčejných PU pěn, jejichž problémem je postexpanze. Kvůli tomu je třeba desky izolantu dodatečně srovnávat. Lepidlo Illbruck PU010 se s tímto problémem vypořádalo. 
 
Těžko bychom asi ve článcích o stavebních materiálech hledali používanější – a často také zneužívanější – spojení, než je „inovativní technologie“. Zdá se být přirozené, že každý výrobce se snaží o to, aby jeho nový výrobek byl revoluční novinkou. Tempo, jakým tyto převratné vynálezy přibývají, se zdá být vražedné. Odborník však ví, co všechno obnáší vývoj nového produktu, a proto musí zcela jistě o podobných inovacích pochybovat.
Od samotného vývoje až po finální certifikaci vede dlouhá trnitá cesta, často ještě ztížená novými legislativními regulemi. To může být důvodem, proč někteří výrobci volí jednodušší cestu: novou etiketu s křiklavým heslem „revoluční novinka“ a podtitulem „inovativní technologie“. Není nic špatného na tom hledat nové aplikace pro stávající výrobky. Ovšem za podmínky, že skutečně fungují.
Nedávno se na trhu objevila technologie hlásající inovaci v oblasti zateplování. Jedná se o lepení izolačních fasádních systémů ETICS. Instalace desek z EPS je díky tomu snadnější, rychlejší, čistší a méně nákladná. Na tom všem se různí výrobci tzv. „lepidel“ na ETICS shodnou. Bohužel ale často zapomenou zmínit, že se vlastně nejedná vůbec o lepidlo, ale o starou známou polyuretanovou pěnu s již zmíněnou nálepkou „revoluční novinka“. Vadí to něčemu, může zaznít všetečná otázka?
Lepení EPS desek na klasickou polyuretanovou pěnu zcela jistě drží. Problém je však v pozvolném odtlačování lepeného materiálu, jenž způsobuje postexpanze PU hmoty. Desky je tedy nutné opět srovnávat. Klíčová výhoda nového způsobu instalace ETICS systému – tedy rychlost a snadnost – se tím pochopitelně vytrácí.
Paradoxem je, že ve stínu provařených PU pěn existují skutečná lepidla šitá na míru lepení fasádních izolačních systémů. Jedním z nich je Illbruck PU010. Jeho bází je sice polyuretan, ale s téměř nulovou postexpanzí. Rozměrová stabilita „nula desítky“ zajišťuje komfortní práci a k jednou nalepené desce se není třeba vracet. Po pevnostní stránce vykazuje Illbruck PU010 velmi dobré výsledky: 100 kPa v tahu a 80 kPa ve střihu. V přídržnosti na šedém materiálu EPS pak dosahuje hodnoty 114 kPa a na betonu 252 kPa. Polyuretanový základ lepidla PU010 navíc rozšiřuje prostor pro jeho využití. Lze jím lepit sádrokartonové desky, dřevo, materiály z OSB nebo systémy střešních izolací. Nicméně díky své jedinečné schopnost „neodtlačovat“ je bezkonkurenční zejména na lepení fasádních izolací.
podle podkladů firmy Tremco illbruck, s. r. o.