Snižování energetické náročnosti budov

Pasivní a nízkoenergetické domy – až příliš časté téma posledních let?

Tak jak čas ukrajuje z nového tisíciletí, stále více se problematika bydlení spojuje se spotřebou energií. Není to jen v souvislosti s úsporami a důrazem na vlastní energetickou soběstačnost domácností. Z globálního pohledu domácnosti představují více než 40 % z celkové průběžné energetické spotřeby v EU. Pokud je záměrem snížení energetických potřeb ve všech odvětvích, je jasné, že bydlení představuje významný potenciál.
A jak donutit investory k výstavbě tohoto typu staveb? Vedle normativní regulace je to především významné zdražení energií, tak, aby tento způsob výstavby z ekonomického hlediska získal na velké atraktivitě. To se projevuje každoročním nepřetržitým zdražováním energie ve všech dodavatelských formách vyjma energie ušetřené, a tudíž nespotřebované (ta je nepřetržitě zdarma).
Poměrně jednoznačná je situace u novostaveb. Na základě mnoha zkušeností jsou dnes již poměrně dobře známé postupy, jak kýženého výsledku dosáhnout, a výrobci poskytují mnoho materiálů, které jsou dobře použitelné. Horší je již situace u starších staveb, kde se skrývá mnoho historicky podmíněných úskalí. Cesta k dosažení perfektních výsledků není tak snadná.
Poměrně často se setkáváme s názorem stavebníků, že „je to nesmysl se zabývat takovou stavbou, je to příliš náročné na to, aby to pak fungovalo řadu let, a stojí to zbytečně moc peněz“.
Pokud se však vezme v úvahu obecné povědomí a konkrétní znalost toho, co vlastně taková stavba obnáší, jsou vědomosti stavebníků ve skutečnosti velmi chabé a zatížené nedávnou minulostí i současnou technologií masové výstavby.
 
Co by mělo takový dům především charakterizovat:
● Příjemná povrchová teplota všech stavebních prvků i předmětů v interiéru, bez nebezpečí chladu vanoucího od okna, koutu či studené podlahy.
● Čerstvý vzduch, který je neustále a rovnoměrně do domu přiváděn a předehříván vzduchem odcházejícím (plísně a špatné větrání po výměně plastových oken už zná mnoho domácností a přitom se na regulované větrání stále hledí jako na „holý nesmysl“).
● Slunce v interiéru, a přitom ochrana proti letnímu přehřívání přivedené k dokonalosti použitím kvalitních okenních systémů (zásady známé stovky let, na které se poněkud pozapomnělo).
● Vysoká kvalita provedení novostavby nebo úprav starší stavby s důrazem na těsnost bez tepelných mostů, a přitom difuzní otevřenost pro vodní páry (považuje se obecně za zbytečnost, ale pokud ze zásuvky v podkroví fouká mrazivý vzduch nebo rohy plesniví vlivem kondenzace par, lze to jen těžko považovat za malicherný nedostatek).
 
Zateplení staršího domu systémem UDI RECO® může být provedeno z vnější strany, ale i ze strany interiéru. Systém sestává z dřevovláknité desky a flexibilní dřevovláknité izolace, která umožňuje vyrovnání nerovností původního povrchu. Na vyrovnanou vrstvu se pak nanáší difuzně otevřený omítkový systém.Zateplení staršího domu systémem UDI RECO® může být provedeno z vnější strany, ale i ze strany interiéru. Systém sestává z dřevovláknité desky a flexibilní dřevovláknité izolace, která umožňuje vyrovnání nerovností původního povrchu. Na vyrovnanou vrstvu se pak nanáší difuzně otevřený omítkový systém.Zateplení staršího domu systémem UDI RECO® může být provedeno z vnější strany, ale i ze strany interiéru. Systém sestává z dřevovláknité desky a flexibilní dřevovláknité izolace, která umožňuje vyrovnání nerovností původního povrchu. Na vyrovnanou vrstvu se pak nanáší difuzně otevřený omítkový systém.
 
Jak se s těmito zásadami vypořádat, řeší již po více než 20 let ve svém sortimentu firma CIUR, a. s. Svoji práci zaměřuje především na dokonalost provedení izolačních vrstev a jejich těsnosti. V oblasti zdrojů tepla pak tepelná čerpadla různých výkonů a mimo jiné i na bázi média CO2. Nejsou to však pouze dobrá technická řešení, ale i příjemné vlastnosti materiálů na bázi celulózy Climatizer PLUS a dřevitých vláken UDI, které dělají ze stavby „domov, do kterého se člověk rád vrací“.
Utěsnění je možné provést i při dodatečné rekonstrukci. Na obr. membrána pro clima® DASATOP®, která se pokládá na původní střešní konstrukci při rekonstrukci z vnější strany střechy. Všechny prostupy se dokonale utěsní.Na otázku, proč právě tyto materiály by měly být výhodnější než ostatní, je skutečně rozsáhlá odpověď. Ve zkratce však lze říci především to, že tyto materiály poskytují:
– vynikající tepelněizolační vlastnosti;
– 2x větší schopnost akumulace než uměle vyráběné izolace – to lze ocenit v zimě a zejména pak v létě;
– významné zlepšení akustiky stavby – zvuky z cizích zdrojů jsou vždy nepříjemné;
– velmi nízký difuzní odpor s možností budování difuzně otevřených konstrukcí;
– dokonalé vyplnění všech detailů stavby bez tepelných mostů a spár;
– odolnost vůči houbám a plísním;
– dobré požární parametry.
 
V rámci dodatečného zateplení starších objektů je třeba zdůraznit to, že zásadní odlišnost materiálů na bázi celulózy CLIMATIZER PLUS a dřevovlákna UDI spočívá v hospodaření s vlhkostí. Tyto materiály snadno vlhkost přijímají, ale velmi rychle ji umí rovněž vydat. Dočasně ji akumulovat a velmi dobře svým průřezem transportovat. Souhrn těchto čtyř parametrů je základním předpokladem pro bezpečné difuzně otevřené konstrukce. Proto nahradit tyto přírodní materiály v některých konstrukcích jednoduše nelze. Pokud vás tato tematika zajímá, podívejte se na www.climatizer.cz nebo se spojte se specialisty našeho obchodního oddělení. Určitě najdeme optimální řešení.
 
podle podkladů společnosti Ciur
 
celulózová izolace CLIMATIZER PLUS v prostoru dodatečně zateplené střechy z vnější strany. Pomocí expandérů se střecha nastaví do větší tloušťky a zcela se přeruší tepelné mosty tvořené krokví.Foukaná celulózová izolace CLIMATIZER PLUS v prostoru dodatečně zateplené podlahy z vrchní strany. Pomocí expandérů se strop nastaví do větší tloušťky a zcela se přeruší akustické můstky. Podlaha je pochozí i po zateplení.