Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Systém COMPRI pro zateplení rekonstruovaných objektů

Požadavky na úspory energií, vynakládaných na provoz pozemních objektů, se nevyhýbají ani rekonstrukcím. Stále rostoucí nároky ze strany norem, uživatelů a projektantů s sebou nesou i vysoké nároky na stavebně-fyzikální vlastnosti použitých materiálů a skladeb. Většinou již nestačí pouze vhodně poskládat nejlevnější dostupné materiály od různých dodavatelů, tak jak po léta zaběhnutá praxe často funguje, ale je třeba dbát na doporučení výrobců a projektantů, kteří by měli tyto skladby ctít a počítat s jejich přesnými parametry. To se týká především skladby tepelného izolantu, parobrzdných a voděodolných vrstev a difuzně otevřených fasádních systémů.
 
Je třeba vysvětlit investorovi i projektantovi správnost použití a vzájemné spolupůsobení jednotlivých materiálů a technologií. Důležitá je ovšem kromě odborně provedené montáže kvalitního produktu i jeho optimální cena. Systém COMPRI je takovým zmiňovaným komplexem materiálů. Z tepelných izolantů jsou to především foukané izolace na bázi celulózy, minerálního vlákna a nenasákavého polystyrenu. Různé vlastnosti materiálů umožní foukanou technologií na místě stavby bez rizika realizovat zateplení prakticky jakékoli konstrukce.
 
Druhy foukaných izolací
Celulózová izolace dodávaná pod obchodní značkou CLIMATIZER PLUS® se hodí především pro zateplení obvodových plášťů a stropů, a to jak suchou, tak i stříkanou technologií. Působení celulózové izolace v dřevostavbě bylo již mnohokrát zmíněno a bylo ověřeno více než 22 lety zkušeností přímo v ČR. V souvislosti s pohledem na celou skladbu jsou důležité zejména tyto vlastnosti:
● nízká tepelná vodivost 0,037 W/m.K na úrovni srovnatelné se všemi špičkovými izolanty na trhu i při nízké objemové hmotnosti okolo 30–40 kg/m3 (například stropní konstrukce),
● vysoká hodnota měrného tepla Cd = 2020 J/kg.K, která přispívá k výraznému zlepšení vnitřního vyrovnání klimatu a větší tepelné setrvačnosti dřevostavby,
● unikátní schopnost vyrovnávání a rychlého transportu vlhkosti, což je dobrým předpokladem pro dlouhou životnost konstrukce,
● dobrá přilnavost ke všem detailům, instalace bez prořezů a rizika tepelných mostů a spárového proudění vzduchu,
● dobré protipožární a akustické parametry.
 
Minerální foukaná izolace CLIMASTONE® je vhodnou foukanou alternativou k celulóze v prostorách, kde jsou vyšší požadavky na požární odolnost konstrukce a kde izolant musí dosahovat zatřídění reakce na oheň A1. Tyto požadavky nastávají u některých požárně dělicích stěn, v okolí komínových těles, v prostorách s předpokladem vysokého počtu shromažďovaných osob a podobně. Materiál rovněž dosahuje velmi dobrých tepelněizolačních vlastností a splnění požadavků na snadnou aplikaci v místě stavby. Poněkud pomalejší a vzhledem k objemové hmotnosti náročnější na spotřebu materiálu je pouze aplikace do uzavřených konstrukcí stěn.
Foukané perličky grafitového polystyrenu pod značkou CLIMASTYREN® jsou vhodné všude tam, kde je riziko styku s vodou. Příkladem jsou podlahové konstrukce s nebezpečím poruchy hydroizolace, předstěny a mezery. Izolant je zcela nenasákavý a dosahuje tepelné vodivosti 0,034 W/m.K. Velmi snadno se fouká strojním zařízením při objemové hmotnosti cca 14 kg/m3.
 
Památkově chráněná fasádaSendvičová dřevovláknitá tepelněizolační deska UdiRECO®
 
Sendvičová dřevovláknitá tepelněizolační deska UdiRECO®
Vnitřní zateplení
Pokud z nejrůznějších důvodů nelze provést tepelnou izolaci z vnější strany, můžeme přistoupit k vnitřnímu zateplení. Výhodným řešením je vnitřní zateplovací systém UdiIN RECO® z dřevovláknitých desek. Funkčně se systém skládá ze dvou částí. Za prvé ze speciální vnitřní stěrky (UdiMULTIGRUND®) a za druhé ze sendvičové dřevovláknité tepelněizolační desky (UdiRECO®). Tato deska je vyrobena ze dvou vrstev – z pevné a měkké. Měkká flexibilní část se přikládá vždy k podkladu. Umožňuje vyrovnat nerovnosti povrchu až ±2 cm. Pevná nosná část směřuje vždy do interiéru a nanáší se na ni speciální vnitřní stěrka. Systém funguje tak, že vnitřní stěrka zamezí průniku vlhkosti z interiéru do celé konstrukce. Vlastnosti dřevovláknité izolace pak zajistí, že se případná zkondenzovaná vlhkost v konstrukci rozprostře v celé struktuře sendvičové desky. Vlhkost se tedy nehromadí, při vhodných klimatických podmínkách se rychle odpaří a nevznikají plísně. Konečnou povrchovou úpravu lze zvolit z mnoha možností..
Velkou výhodou systému je způsob jeho připevnění k podkladu. Díky tomu, že se desky pouze kotví nastavitelnými hmoždinkami, není třeba podklad jakkoliv vyrovnávat. Flexibilní část dokonale přilne i k nerovnému povrchu.
Systém UdiIN RECO® přináší hned několik výhod najednou. Jednoduchou montáží docílíme maximálního efektu vnitřního zateplení. Materiálové složení umožňuje „dýchání“ konstrukce, což je zásadní především u rekonstrukcí a zajišťuje příjemné klima v místnosti. Vzhledem k tomu, že deska si poradí s nerovnostmi podkladu až 4 cm, výrazně šetří čas i finance nutné na úpravu původního podkladu. Navíc není do stavby vnášena žádná vlhkost prostřednictvím mokrých procesů a zateplení lze aplikovat i zimních měsících.
 
Stav před montáží systému UdiIN RECO®Detail zakrytí elektroinstalaceZaizolovaná stěnaHotový systém UdiIN RECO®
 
Zateplení fasády
Celý systém Unger Diffutherm® v sobě kombinuje unikátní patentované složení dřevovláknité desky a difuzně otevřeného systému omítky. Systém funguje v mnoha evropských zemích již po více než dvacet let a je zárukou dlouholeté kvality bez kompromisů. U dřevovláknitých desek použitých ve fasádním systému je důležitá rovnoměrná a rychlá distribuce vlhkosti, která je na vnější i na vnitřní straně co nejvíce vyrovnaná. Desky tohoto systému tuto schopnost mají. V kombinaci se systémovou omítkou tak jezaručeno, že nedojde k pozdějšímu zvlnění nebo k vzniku mikrotrhlin. Desky navíc spolu s izolací CLIMATIZER PLUS značně zvyšují další potenciál pro teplotní vyrovnanost, překlenují jakékoli tepelné mosty a zajišťují pohodu skutečně funkční dřevostavby.
 
Vzduchotěsnost
Pro správnou funkci stavby z hlediska stavební fyziky a splnění náročných požadavků vzduchotěsnosti je třeba opatřit celou stavbu těsnicími materiály. V systému COMPRI® jsou to především membrány, které zároveň plní funkci parobrzdy, těsnicí pásky a průchodky pro kabely a instalace. Pro tuto aplikaci je určena celá škála výrobků značky Pro clima®. Pokud budeme pokračovat ve skladbě konstrukcí tak, jak bylo výše uvedeno, je ideální kombinovat do skladby produkt DB (ekologická membrána na bázi papírové lepenky) nebo Intello®. Jedná se o vzduchotěsné membrány, které regulovaně transportují vlhkost. V zimním období jsou více uzavřené a na léto se otevírají. Tím se poskytuje stavbě i po případné rekonstrukci unikátní schopnost zaručeného vyschnutí. Toto vyschnutí je zaručeno i v případě, že v průběhu užívání vzniknou drobné problémy s narušením celistvosti konstrukce, které nelze nikdy zcela vyloučit. Ochrana před vznikem škod a eventuálních plísní je tady nejvyšší možná. To vše bez současné potřeby transportu vzduchu, jak je tomu u mnoha jiných systémů.
 
Provětrávaná fasáda s vysoce proměnnou hodnotou Sd – IntelloEkologická membrána s proměnnou hodnotou Sd – DB+
 
Veškeré materiály ve skladbách jsou přitom zdravotně i ekologicky nezávadné. Konstrukční vrstvy spolupůsobí na vyrovnávání tepelné pohody i vlhkosti v interiéru. Oproti stavbám, jejichž první vrstvou po sádrokartonu je PE fólie tvořící parozábranu a na jejichž fasádě je nalepen nejlevnější polystyren s nejlacinějším typem omítky, je pobyt v domech tvořených touto nebo podobnou skladbou nesrovnatelně příjemnější.
Mnoho dalších informací je možné najít na www.ciur.cz.
podle podkladů firmy CIUR, a. s.
 
Hotový systém UdiIN RECO® Legenda: 1 – systém UdiRECO®; 2 – systém UdiIN RECO®; 3 – systém UdiSPEED®; 4 – systém UdiFRONT®; 5 – systém UdiIN®; 6 – systém UdiTOP®; 7 – Climatizer Plus®, systém UdiFLEX®;8 – systém UdiCLIMATE®; 9 – systém UdiSTONE®; 10 – univerzální expandér UE + kapsa FT, Climatizer Plus® systém UdiSPEED®; 11 – univerzální expandér UE, Climatizer Plus® UdiSTOP®