Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

Tepelné izolace „na míru“ prostoru

Zvýšené náklady na vytápění, způsobené úniky tepla vlivem nedostatečné nebo netěsné tepelné izolace, jsou nejčastější bolestí starších domů i mnoha novostaveb. Tento problém je všem dobře známý. Co jsou však skutečně hlavní úskalí a jaká jsou dobrá řešení v tomto oboru?
Funkce vláknitých izolací Climatizer plus (celulózová izolace) a Climastone (minerální izolace) je založena na oddělení vzduchu bez pohybu v mikroprostorech mezi vlákny a na dokonalém přilnutí vláknité hmoty k ostatním částem konstrukce tak, aby se co nejvíce zabránilo proudění vzduchu spárami a nežádoucím tepelným mostům. Nejen tloušťka izolace je podstatná, důležitým faktorem pro skutečně účinné řešení je zejména těsnost. Když si uvědomíme, že spárou širokou 1 mm a dlouhou jeden metr se může vyvětrat tolik tepla, jako by zcela chyběla izolace na desítkách metrů čtverečných, pochopíme důležitost pečlivého izolování a hlavní výhody foukané izolace. Výhodou přírodních vláken z celulózy je přirozená schopnost vyrovnávat vlhkost a akumulovat teplo v mnohem větší míře než u izolací uměle vyráběných. Celulózová izolace tím přispívá spolu s dobře navrženou konstrukční skladbou k omezení přehřívání interiéru v horkých letních dnech. Velmi vhodná je proto při zateplení podkroví. Minerální izolace Climastone se dobře osvědčuje i v místech, kde hrozí riziko vysokých teplot nad 150 °C (například v blízkosti rozvodů vzduchu z teplovzdušného krbu nebo komínového tělesa). Správná volba vhodného izolantu může předejít řadě problémů.
 
Climatizer plusClimastone
 
Climatizer plus je izolace která velmi dobře pracuje s vlhkostí díky svému materiálu na bázi celulózových vláken. Dlouhodobě (již více než 21 let) je ověřena její perfektní účinnost například při zateplení stropních a střešních konstrukcí. Právě v místech, kde není možné udělat žádná opatření ve formě parotěsných zábran, ale pouze shora konstrukci větrat, je nejlepším řešením.
Climastone je foukaná izolace z minerálních vláken. Výborně se hodí pro všechny aplikace jak na vodorovných plochách, tak i do uzavřených konstrukcí. Stejně jako celulóza má rovněž velmi dobré vlastnosti jako zvuková izolace. Po zateplení stropu zároveň utlumí hluk v obývaných prostorách.
Mimořádné vlastnosti s sebou nesou i nutnost svědomité a profesionální práce montážních firem. Domácí kutilství není již v této oblasti nejlepším řešením. Foukání izolace neznamená pouze její volné položení na strop. Je to celý systém řešení, která se pro různé konstrukce značně liší a je třeba se odborné firmy zeptat na možnosti. Je mnoho případů, kdy si laik myslí, že to nejde, a přitom je řešení snadné.
 
 
Všechny druhy izolací se velmi dobře kombinují s membránami PRO CLIMA®. Na webu www.pro-clima.cz najdete celý sortiment veškerých těsnicích prvků pro všechny typy stavebních materiálů i prostupů konstrukcí. Membrány jsou „inteligentní“ – v létě jsou více otevřené a podporují vysychání, v zimě se uzavírají a brání kondenzaci a hromadění vody ve stavbě a tím i vzniku plísní a degradaci izolací, které jsou po zvlhnutí, krom jiného, neúčinné.
Foukané izolace firmy CIUR, a. s., jsou i díky týmu odborných pracovníků i řady spolupracujících projekčních kanceláří spolehlivým řešením na desítky let. Foukání izolace, které do Čech tato firma před lety přinesla, je dnes v mnoha případech nejvhodnějším způsobem, jak dodržet vysokou kvalitu, požadavky na rychlost a výhodnou cenu. Mnoho dalších informací je k dispozici na www.ciur.cz.
podle podkladů firmy CIUR