Stavební chemie

Lepicí malty Ceresit CM pro běžné i speciální podklady a materiály

Lepit obklady a dlažby s moderní stavební chemií už dávno není záležitostí cementu či malty vyrobené z vápna, písku a vody. Sortiment výrobků pro lepení obkladů a dlažby je velmi široký a vyznat se v něm není vždy snadné. Přesto by měl výběr správného produktu a systému i při současné šířce výrobků a právních norem, upravujících jejich použití, zůstat jednoduchý a snadno osvojitelný.

„Touto cestou jde i společnost Henkel se svou stavební chemií Ceresit – kromě důrazu na výrobu kvalitních produktů dbáme i na srozumitelnost při jejich označování,“ říká Jiří Pavlíček, manažer technické podpory společnosti Henkel ČR a dodává: „Našim zákazníkům vždy klademe na srdce, že při výběru výrobků z našeho sortimentu je nutno zvážit tři základní otázky – pro jakou oblast bude produkt použit, na jaký podklad a jaký druh materiálu budeme lepit. V oblasti použití rozlišujeme mezi interiérem a exteriérem, vlhkým a suchým prostředím. Z hlediska podkladu je třeba rozlišovat, zda lepíte na stabilní, nebo kritické podklady. Mezi kritické podklady patří plochy balkónů, lodžií a teras, tedy prostor zatížených nárazovou vlhkostí, a také plochy v prostorech s vysokým chemickým a mechanickým zatížením či zatížených trvalou vlhkostí, např. bazény. Mezi kritické podklady patří ale i podlahy s podlahovým vytápěním, montážní desky či staré obklady a dlažby. U lepených materiálů jsou standardem glazované keramické obklady a dlažby, skleněné mozaiky, ale lepí se i mramor, přírodní kámen, velké formáty obkladů, umělý kámen jako i obklady a dlažby s nízkou nasákavostí či nenasákavé.“
V interiéru a na stabilních a stálých podkladech se osvědčila pro lepení keramických obkladů a dlažby s nasákavostí ≥ 3 % malta Ceresit CM 11 – COMFORT. Tenkovrstvá lepicí malta Ceresit CM 11 PLUS – COMFORT GRES má zvýšenou přilnavost a je vhodná k lepení všech druhů keramických obkladů a dlažby. V interiéru ji lze, na rozdíl od CM 11, použít i pro lepení nenasákavé (gresové) dlažby. Ideální je pro lepení na stabilních a stálých podkladech, vhodná je i pro lepení na vybrané hydroizolační materiály Ceresit. Je voděodolná a mrazuvzdorná, snadno se zpracovává, má nízkou spotřebu a je stabilní na svislých plochách. Malty CM 11 a CM 11 PLUS jsou zařazeny podle normy EN 12004 do třídy C1T s přídržností vyšší než 0,5 N/mm2.
Možností lepit keramické obklady a dlažbu i na kritické podklady v interiéru se může pochlubit elastická malta Ceresit CM 12 – ELASTIC. Malta je ideální pro oblasti zatížené vlhkostí, tj. pro koupelny a kuchyně. Podkladem mohou být beton, cementové potěry, cementové i vápenocementové omítky, v interiéru sádrovláknité desky a sádrokartón, anhydrit, sádrové podklady, pórobeton, dřevotřísky, OSB desky, stávající obklady a dlažba. Malta je zařazena do třídy C1T a její přídržnost je vyšší než 0,5 N/mm2. Lepicí maltu Ceresit CM 12 PLUS – FLEX je možno použít i v exteriéru a při složitějších aplikacích, jako je například lepení obkladů a dlažby na balkónech a lodžiích. CM 12 Plus je zařazena do třídy C2T a její přídržnost je tedy vyšší než 1 N/mm2.
Pro lepení mramoru, přírodního kamene, keramiky, skla a mozaiky je nejvhodnější bílá flexibilní lepicí malta Ceresit CM 15 Marble & Mosaic. Malta zabraňuje probarvení obkladů (velmi častý případ při použití běžných lepicích malt) a navíc prodlužuje dobu korekce. Je vhodná pro použití v interiéru i exteriéru, na lepení mozaiky i na místech vystavených působení vlhkosti.
 
 
U kritických podkladů doporučují techničtí poradci Henkel sáhnout po flexibilní maltě Ceresit CM 16 – FLEX, touto maltou lze lepit dlažby na balkónech a terasách, ale je možné ji použít i při lepení na montážní desky. Flexibilní spojení obkladu s podkladem umožňuje i tenkovrstvá vysoce flexibilní lepicí malta Ceresit CM 17 Superflex, která se hodí pro lepení obkladů a dlažby na stabilních a kritických podkladech, i jako jsou například montované příčky, dřevotřískové a OSB desky, podlahy s podlahovým vytápěním, schodiště, bazény a nádrže na vodu. V nabídce je tato malta i v bezprašném provedení Ceresit CM 17 Stop Dust. Lepicí malty Ceresit CM 16 a CM 17 patří do třídy C2 a navíc splňují požadavky na příčnou deformaci třídy S1.
Pro lepení velkoformátových dlažeb je ideální vysoce flexibilní lepicí malta Ceresit CM 22 Mega Format Flexible. Vyznačuje se sníženým skluzem (T) a vysokou přídržností (C2) malty k podkladu, a to i při aplikaci na těsnicí hmoty a těsnicí malty. Tyto vlastnosti předurčují její použití pro lepení velkých a těžkých obkladových desek s plochou větší než 1 m2 na stěnách, bez nutnosti podpory lepených obkladů – malta zabraňuje skluzu desek způsobených jejich vlastní hmotností. Malta je určena pro použití v případě náročných podmínek a kritických podkladů na místech, jako jsou balkóny, terasy, bazény apod. Malta Ceresit CM 22 je zařazena do třídy C2 a splňuje požadavky na příčnou deformaci třídy S1.
Řešením pro lepení obkladů, dlažeb a mozaik ze skla, keramiky i kameniny, všech druhů mramoru, světlých vápenců a hrubokrystalického kamene je flexibilní lepicí malta Ceresit CM 25. Vlastnosti lepicí malty Ceresit CM 25 umožňují flexibilní a velmi pevné spojení obkladu s podkladem a přenos smykového napětí mezi nimi. To umožňuje lepení skleněné mozaiky a obkladů a dlažeb ze skla i na podkladech, jako jsou například montážní, dřevotřískové a OSB desky, podlahy s podlahovým vytápěním, schodiště, balkóny, terasy, bazény a fasády. Tato lepicí malta je vhodná pro použití v interiéru i exteriéru.
Díky rychlému vytvrzování je flexibilní lepicí malta Ceresit CM 29 Multi Express vhodná zejména pro opravy a rekonstrukce, při kterých je zvýšený nárok na rychlý postup prací. Doba pro zpracování této lepicí malty je přibližně jedna hodina. Extrémně krátká je doba, kdy je možné začít obklady a dlažby spárovat – nová lepicí malta je pochozí a umožňuje spárování již po cca 3 hodinách od nalepení dlažby. Nerovnosti podkladu do 20 mm je přitom možno vyrovnat přímo při lepení obkladů nebo dlažby samotnou lepicí maltou.
Současná řada lepicích malt Ceresit CM patří mezi špičkové výsledky silné výzkumně-vývojové základny koncernu Henkel. Každá z uvedených malt například obsahuje unikátní a patentově chráněnou surovinu – MC polymery –, která maltám propůjčuje jedinečné vlastnosti a kterou využívá společnost Henkel jako jeden z prvních výrobců na světě. MC polymery mají důležitý vliv na optimální konzistenci, prodloužení doby pro zpracování a zajištění snadné zpracovatelnosti těchto produktů.
podle podkladů firmy Henkel