Stavební chemie

Murexin MAXIMO – nová výrobková řada s plnivem se speciální strukturou

Společnost Murexin připravila ucelenou systémovou řadu pěti nových produktů, jejichž vlastnosti jsou v rámci evropského trhu ojedinělé. Vyznačují se totiž maximální pevností a stabilitou při minimální spotřebě a hmotnosti.
Základním stavebním kamenem systému MAXIMO je unikátní lehké plnivo se šestihrannou buněčnou strukturou. Ta je optimální z mnoha důvodů, např.: všechny stěny buněk jsou využívány dvakrát, navíc řez šestihrannou buňkou má úsporný, velmi příznivý poměr obvodu k ploše, blíží se téměř kruhu. Šestihranné struktury jsou tedy používány všude tam, kde záleží na vysoké pevnosti při nízké hmotnosti konstrukce spojené s úsporou materiálu.
Pět produktů MAXIMO se šestihranným srdcem má pět podstatných předností:
1. Minimální spotřeba – Jak již bylo řečeno, všechny produkty MAXIMO obsahují netradiční lehké plnivo, vyrobené z recyklovaných materiálů, dodávající produktům lehkost, vydatnost, vysokou pevnost a skvělou zpracovatelnost. Je zcela zřejmé a logické, že spotřeba suché směsi s lehkým plnivem, udávaná zpravidla v kg/m2, je nižší než u běžných produktů. Srovnáme-li spotřebu běžné lepicí malty na obklady a dlažby s výrobkem řady MAXIMO, který má stejný účel použití, pak zjistíme, že z původní hodnoty spotřeby cca 3 kg/m2 se dostáváme při obdobném použití výrobku na hodnotu cca 2 kg/m2. Úspora 30 % vskutku není zanedbatelná a neznamená jen nižší spotřebu materiálu, ale také spoustu nižších nákladů ostatních, včetně těch docela podstatných, jako jsou např. náklady na přepravu materiálu.
2. Akumulace tepla – Lehké a objemné plnivo současně se speciální recepturou produktů MAXIMO dokážou podržet to, co je dobré, teplo. Akumulační schopnosti napomáhají výrazně k úspoře energií na vytápění a vytvářejí příznivé klima v obytném prostoru.
3. Méně prachu – Výrobky MAXIMO jsou v bezprašném provedení. Díky propracované receptuře a inovativnímu výrobnímu procesu tyto práškové směsi skutečně téměř nepráší. Navíc Easy-Open-System, což je označení nově vyvinutého uzávěru papírového pytle, dále snižuje nebezpečí poprášení okolí v případě otevírání obalu a při dávkování směsi do míchací nádoby. Perforovaná záklopka se dá nejen snadno otevřít bez použití jakéhokoliv nástroje, ale dá se i lehce vytvarovat do tvaru výsypného trychtýře. Obsah pytle se pak jednoduše dávkuje a nic nepadá vedle. Kromě úspory času při úklidu chrání jsou tak chráněny i plíce pracovníků.
4. Snadná manipulace – Výrobky MAXIMO jsou baleny do obalů o třetinu menších než běžné produkty, avšak při shodné vydatnosti balení. Obaly mají integrovaná madla, manipulace s baleními je snadná, pytle se dají na stavbě přenášet jako běžná nákupní taška, pohodlně, jednou rukou. A ještě drobný bonus pro úklid pracoviště: obal po vyprázdnění unese až 25 kg stavební suti.
5. Ekologie – Vyšší vydatnost produktů MAXIMO znamená mimo jiné i nižší zátěž pro životní prostředí. Nižší přepravní náklady a méně objemné obaly jsou prvním pozitivním ekologickým faktorem. Všechny práškové směsi MAXIMO jsou baleny v recyklovatelných papírových obalech. Tepelněizolační vlastnosti materiálu snižují spotřebu energií na vytápění, samotné plnivo je vyráběno z recyklovaných materiálů.
Nivelační hmota MAXIMO M 61Stěrka lehká MAXIMO M 50
 
Výrobková řada MAXIMO
Nivelační hmota MAXIMO M 61 – Vytváří rovný, pevný, vysoce nasákavý podklad, je vhodná pod všechny podlahové krytiny. Vytvrzuje po cca 12 hodinách v tloušťce vrstvy do 10 mm, tuhne absolutně bez pnutí. Spotřeba cca 1 kg/m2 a 1 mm vrstvy.
Lepicí malta Flex MAXIMO M 41 – Flexibilní lepicí malta nejvyšší kvality vhodná k lepení prakticky všech typů obkladů a dlažeb. Klasifikace dle EN 12004: C2EFT, S1. Spotřeba: cca 1,5 kg/m2. Možnost spárování po cca 12 hodinách.
Stěrka lehká MAXIMO M 50 – Stěrka určená k vyrovnání povrchů stěn a stropů a tmelení spár v interiéru, připravená k okamžitému použití, vhodná k ručnímu i strojnímu nanášení (nástřik). Snadno brousitelná, s vysokou plnivostí. Spotřeba cca 1,05 kg/m2 a 1 mm vrstvy. Přepracovatelná po cca 4 hodinách.
Stěrka aktivní MAXIMO M 34 – Stěrka k úpravě povrchů stěn v místech se zvýšenou vzdušnou vlhkostí v interiérech, jako jsou např. koupelny, bazénové prostory, sklepní prostory. Stěrka zabraňuje kondenzaci par na povrchu , pojme velké množství vzdušné vlhkosti a při změně klimatických podmínek ji opět rychle předá do ovzduší. Vytváří příjemné a vyrovnané klima prostoru. Spotřeba cca 1,0 kg/m2 a 1 mm vrstvy, nanášení ve vrstvě 2–5 mm.
Lepicí stěrka Energy Diamond MAXIMO M 70 – Bílá lepicí stěrka k lepení a stěrkování izolantů kontaktního zateplovacího systému Murexin ESS EPS nebo Murexin ESS Mineral. Pro vrstvy 3–8 mm. Jejími přednostmi jsou: rychlost, produktivita, vysoká vydatnost, tepelná akumulace.
podle podkladů společnosti Murexin