Stavební chemie

Murexin Spárovací malta pro dlažby PF 30

Podstatnou součástí harmonického a působivého dotváření venkovních prostor jsou dlážděné plochy. Ať už se jedná o privátní plochy, jako jsou zahradní cesty, plochy kolem bazénů, podesty venkovních schodišť, terasy, příjezdy ke garážím, nebo o veřejné pochozí komunikace, jako např. pěší zóny, tržiště, chodníky apod.
Murexin Spárovací malta pro dlažby PF 30Všude tam lze úspěšně použít dlažbu zbavenou viditelných vad, ke kterým patří zejména prorůstání plevele spárami, zbytky malty a cementového šlemu na povrchu dlaždic, praskání spár v důsledku tlaku pneumatik nebo vlivem mrazových cyklů a působení posypových solí či jiných chemických látek; přitom dlažbu vodopropustnou, která omezí zatížení přidružených odvodňovacích systémů. Předpokladem je použití Murexin Spárovací malty pro dlažby PF 30.
Charakteristika malty PF 30:
– jednosložková,
– připravena k okamžitému použití,
– tuhnoucí působením vzdušné vlhkosti,
– vodopropustná,
– zpracovatelnost cca 30 minut,
– pevnost v tlaku 17 N/mm²,
– pevnost v tahu za ohybu 4 N/mm²,
– barva béžová nebo šedá,
– balení 25 kg.
 
Podklad
Kvalita a skladba podkladu by měla odpovídat předpokládanému zatížení. Pro použití dlažby na lehce pojížděné ploše, tj. příjezd do garáže, dvůr apod., se doporučuje cca 20 až 25cm vrstva štěrku zrnitosti 0–45 mm, pak cca 5 cm vrstva jemné drtě zrnitosti 2–8 mm a dlaždice tloušťky 8 nebo 10 cm. U nepojížděných ploch (zahradní cesta, terasa) postačuje základní vrstva štěrku o síle vrstvy 10–15 cm, opět cca 5 cm jemné drtě a dlaždice tloušťky 8 nebo 10 cm. V každém případě však musí být podloží vodopropustné.
 
Schéma skladby podkladu pro použití dlažby na lehce pojížděné plošeSchéma skladby podkladu pro použití dlažby na nepojížděné ploše
 
Postup zpracování
Předpokladem úspěšného použití Murexin Spárovací malty pro dlažby PF 30 je vodopropustný, pevný a únosný podklad. Spáry by měly být minimálně 8 mm široké a 30 mm hluboké. Spárování dlažby je velmi jednoduché a bezpečné, není nutná žádná odborná příprava, není třeba žádné speciální nářadí – viz obr. v galerii.
 
Závěrem
Jak je patrné, použití Murexin Spárovací malty pro dlažby PF 30 je nejen velmi jednoduché, ale přináší i zdokonalení vlastností všech běžných venkovních dlažeb. Problémy s popraskanými, prášícími a zarostlými spárami mohou být již minulostí.