Stavební chemie

Nové flexibilní lepicí malty Ceresit pro rychlé lepení a velké formáty obkladů

Sortiment cementových lepicích malt Ceresit rozšířily letos dvě novinky – rychletvrdnoucí lepicí malta Ceresit CM 29 Multi Express nabídne vysokou rychlost lepení a CM 22 Mega Format Flexible možnost lepení velkoformátových obkladů a dlažby.
 
Ceresit CM 29 Multi Express CM 22 Mega Format Flexible Díky rychlému nárůstu pevnosti a vytvrzování je lepicí malta Ceresit CM 29 Multi Express vhodná zejména pro opravy a rekonstrukce, zvláště tam, kde jsou zvýšené nároky na rychlý postup prací. Doba úvodního zrání nové malty je přibližně 5 min., až hodinu po zpracování je možné s maltou pracovat. Naopak extrémně krátká je doba, kdy je možné začít obklady a dlažby spárovat – nová lepicí malta je pochozí a umožňuje spárování již po cca 3 hodinách od nalepení dlažby.
Lepicí malta CM 29 Multi Express je ideální pro opravné práce a rekonstrukce v interiéru a exteriéru v objektech bytových i průmyslových, zvláště tam, kde je předpokládáno zvýšené zatížení podlah, jako např. ve skladištích, výrobnách, prodejnách, školách, obchodech, nákupních centrech, restauracích apod. Nerovnosti podkladu do 20 mm je přitom možno přímo při lepení obkladů nebo dlažby vyrovnat samotnou lepicí maltou. Malta je vhodná pro kritické podklady, jako jsou OSB desky a stávající obklady a dlažby, vytvrzuje bez tvorby smršťovacích trhlin, lze s ní lepit malé i velké formáty dlažby a plné zatížení je možné po 24 hodinách. Dle normy ČSN EN 12004 je lepidlo zařazeno do třídy C2FE.
Druhá z novinek, lepicí malta Ceresit CM 22 Mega Format Flexible se vyznačuje velmi nízkým skluzem, což umožňuje její použití pro lepení velkých a těžkých obkladových desek s plochou větší než 1 m2 na stěnách bez nutnosti jejich podpory – malta zabraňuje skluzu desek způsobených jejich hmotností. Její vlastnosti umožňují díky tekutoplastické konzistenci spolehlivé spojení dlažby s podkladem a eliminují vznik poškození vlivem přenosu smykového napětí. Kromě vysoké odolnosti vůči skluzu vyniká malta vysokou přídržností a flexibilitou, variabilní konzistencí (malta umožňuje použití různého množství záměsové vody v závislosti na účelu použití) a možností vyrovnání podkladu při lepení až do 20 mm.
Ceresit CM 22 je 100% homogenní a vyznačuje se velmi snadným způsobem zpracování, kterého je docíleno tím, že při každém přetažení lepicí malty zubovým hladítkem je malta elastičtější. Použití malty je doporučováno v objektech bytových i průmyslových, zvláště tam, kde je předpokládáno zvýšené zatížení podlah. Lepicí malta je vhodná pro použití v interiéru i exteriéru, své výhody uplatní i na kritických podkladech na místech, jako jsou balkóny, terasy, bazény, podlahové vytápění apod. Její vlastnosti umožňují bezpečné lepení i gresové dlažby s velikostí formátu více než 1 m2. Dle normy ČSN EN 12004 nese lepidlo označení C2TE.
podle podkladů firmy Henkel