Stavební chemie

Špičkové samonivelační hmoty Cemix – variabilní použití pro vyrovnání podkladů

Perfektně rovný podklad je základem pro kvalitní položení všech podlahových krytin. To platí jak v případě nové podlahy, tak při rekonstrukci podlahy stávající, ať už se jedná o byt nebo kancelář. Prochozená a nerovná podlaha nevypadá esteticky a neplní také svoji hlavní funkci. Společnost LB Cemix neustále vyvíjí a přináší na trh nové špičkové materiály. V současné době naleznete pod produktovou značkou CEMIX širokou nabídku samonivelačních stěrek a potěrů tříděných podle předpokládaného provozního zatížení a způsobu užívání podlahy.

Špičkou mezi cementovými samonivelačními hmotami je Cemix Samonivelační stěrka 30 (označení 050). Speciální složení zajišťuje širokou oblast jejího použití. Její aplikace s sebou přináší řadu výhod, jakými jsou naprosté vyrovnání podkladu v interiéru před pokládkou podlahových krytin (dlažby, plovoucí podlahy, parkety, PVC, koberce apod.), vysoká pevnost v tlaku 30 MPa, pochůznost již za 4–6 hodin po aplikaci či možnost aplikace v tloušťkách od 3 do 10 mm, lokálně až do 15 mm. Je možné ji aplikovat na beton, ale také na staré keramické a betonové dlažby. Vyznačuje se rychlou aplikací a možností ručního i strojního lití, vysokou přídržností k podkladu, rovinatostí a značnou mechanickou odolností povrchu. Je také velmi vhodná pro zalévání elektrických topných registrů.
 
Výhodné
Stěrka vytváří konečnou zpevňující a vyrovnávací vrstvu na starých i nových podkladech s nedostatečnou povrchovou rovinatostí a mechanickou odolností, jako jsou běžně hlazené betony, anhydritové potěry, staré poškozené dlažby apod. V obytných místnostech se na ně kladou další nášlapné vrstvy, jako jsou dlažby, plovoucí podlahy i běžné podlahoviny (koberce, PVC). Pro zlepšení vlastností nášlapné vrstvy je možno nanést též syntetické lité nebo stěrkové finální povlaky a nátěry jako epoxidy, polyuretany, akryláty apod.
 
Praktické
Stěrka se vyznačuje snadnou aplikací a zpracováním. Podklad pro nalití stěrky je třeba upravit tak, aby byl suchý, soudržný a zbavený všech nečistot a separačních vrstev. Po následné přípravě podkladu nátěrem Cemix Penetrací podlahovou, což je nezbytná součást úspěšného nanesení samonivelační stěrky, je možné přikročit k vlastnímu nalití stěrky.
Po jejím rozmíchání v předepsaném množství vody stěrku nalijeme na podklad, dorovnáme do požadované tloušťky zubovým hladítkem a průběžně odvzdušníme ježkovým válečkem. Během nivelizace stěrky je nutné materiál chránit před prudkým vyschnutím a tepelnými rázy.
Tak jako všechny samonivelační výrobky, není stěrka určena pro použití v exteriéru a není určena jako finální užitková vrstva. Pro náročná použití v garážích, skladech a dalších prostorech zatěžovaných pojezdem osobních nebo nákladních automobilů či vysokozdvižných vozíků slouží řada polymercementových stěrek Cemix.
 
 
Efektivní
Použitím Cemix Samonivelační stěrky 30 zajistíte vynikající rovinatost povrchu místností ve svém objektu a získáte kvalitní podklad před pokládkou dalších vrstev. Dejte přednost kvalitě a zvolte osvědčený výrobek, který navíc doznal pro letošní rok úprav v receptuře, jež posouvají ještě dále výborné uživatelské vlastnosti tohoto výrobku.
 
Cemix Samonivelační stěrka SLIM (označení 210)Tenkovrstvé vyrovnávání
V letošním roce byla představena také novinka pro tenkovrstvé vyrovnání podkladů – Cemix Samonivelační stěrka SLIM (označení 210). Stěrka s pevností v tlaku min. 30 MPa je určena pro vyrovnávací vrstvy v tloušťce již od 2 mm. Je určena na nosné podklady pod podlahové krytiny včetně krytin zatěžovaných kolečkovými židlemi. Vhodná na podklady se zabudovaným podlahovým topením, před pokládkou dlažeb a podlahových krytin (lepených podlahovin, epoxidových stěrek, plovoucích podlah, parket, koberců, PVC apod.). Aplikaci lze provádět v suchém prostředí v interiéru na většinu běžných podkladů, jako jsou beton, kámen, cihelná a neglazovaná keramická dlažba. Nanáší se v tloušťkách do 8 mm v jednokrokové aplikaci a v tenčí vrstvě (pod 2 mm) je možno hmotu rozprostřít kovovým hladítkem.

Martin Bureš