Stavební chemie

StoColor X-Black – fasádní barva odrážející infračervené záření

Společnost Sto vyvinula novou fasádní barvu s názvem StoColor X-Black, která odráží infračervené záření, což snižuje povrchovou teplotu fasády a tím výrazně omezuje možnost vzniku trhlin způsobených termickými změnami.
StoColor X-Black Tmavé fasádní odstíny jsou v současné době stále více žádané. Problematika tmavých fasád je však známá: povrchová teplota vlivem slunečního záření může stoupnout až na 80 °C, čímž je fasáda extrémně namáhána a hrozí vznik trhlin způsobených termickými změnami. U kontaktních zateplovacích systémů (KZS) může vysoká teplota znamenat poškození nejen povrchu, ale při použití polystyrenu (EPS) i izolantu. Proto u KZS je povolen stupeň světelné odrazivosti HBW ≤ 25 (černý odstín HBW = 0 … absolutní pohlcení slunečního záření, bílý odstín HBW = 100 … 100% odraz slunečního záření).
Firma Sto nabízí „tepelný štít“ díky nové fasádní barvě StoColor X-Black, a to nejen pro kontaktní zateplovací systémy Stotherm, ale i omítky. Fasádní barva odráží infračervené záření, snižuje povrchovou teplotu fasády o 15–20 %, čímž ji chrání před poškozením. Matná fasádní barva StoColor X-Black je schopna udržet teplotu povrchu pod 70 °C. Daří se to díky použití nových pigmentů NIR, které odrážejí velkou část sluneční energie. Především u KZS s izolantem z EPS je přehřátí fasády problematické. U tmavších odstínů bylo nutné izolant z EPS zaměnit za minerální vlnu. S použitím čistě akrylátové barvy StoColor X-Black již toto není nutné. KZS lze teď navrhovat (po konzultaci s našimi techniky) v barevných odstínech s HBW ≤ 20.
 
StoColor X-Black odráží infračervené záření, chrání tepelnou izolaci a omítku před poškozením vlivem vysokých teplotAž na základě termografického snímku je patrný rozdíl: druhá a čtvrtá tabule (zleva) jsou pokryty vrstvou barvy na principu pigmentů NIR, pomocí nichž odrážejí velké části sluneční energie. Povrchová část tabulí tím zůstává výrazně chladnější.
 
Dalším bonusem je, že tato barva přispívá k redukci „fenoménu ostrovů horka“. V případě velkoplošného použití se městské oblasti nepřehřívají tak jako doposud, což především v teplých krajích vede ke značným úsporám nákladů na klimatizaci budov.
StoColor X-black pro StoTherm Classic je založen na čistém akrylátu, aby se dosáhlo intenzivních barevných odstínů, vysoké pojivé schopnosti a tím se zajistila dlouhodobá stálost barvy. Fasádní barva je vhodná k použití na novostavby, jakož i při renovacích a je k dostání ve všech barevných odstínech systému StoColor.
 
StoColor X-Black – ukázka realizaceStoColor X-Black – ukázka realizaceStoColor X-Black – ukázka realizace
 
Výhody StoColor X-Black:
● snížení povrchové teploty o 15–20 %,
● pro barevné odstíny s HBW < 20,
● možnost tónování ve všech barevných odstínech StoColor Systém,
● vysoká schopnost vázat pigment = dlouhodobá barevná stálost,
● použití na KZS Stotherm (izolant EPS i minerální vlna), ale i omítky,
● nízká nasákavost,
● snadné zpracování.
 
podle podkladů společnosti Sto