Stavební technika

Narex investuje do vývoje a inovací

K 70. výročí zahájení produkce elektronářadí v České Lípě firma vyrobila mimořádnou sérii unikátního stroje v retro stylu, odkazujícím na bohatou tradici značky.

Společnost Narex z České Lípy, která je členem skupiny TTS Tooltechnic Systems AG & Co., si výrazně upevnila své pozice na trhu. Od letošního září se totiž produktové portfolio tradičního tuzemského výrobce profesionálního elektronářadí rozrostlo o 11 specializovaných strojů zanikající sesterské značky Protool.

Narex tak zkompletoval svůj dosavadní sortiment elektrického ručního nářadí pro kovovýrobu a montáže. Několik typů úhlových brusek a vrtaček včetně veškerého systémového a standardního příslušenství česká firma od značky Protool, s níž se stále více překrývala a která do konce roku 2013 opustí všechny trhy, převzala na základě strategického rozhodnutí vedení holdingu TTS z německého Wendlingenu. Informoval o tom prokurista Narexu ing. Viktor Vrabec s tím, že produktové portfolio českolipského dodavatele elektrického ručního nářadí pro profesionály v současnosti čítá 90 strojů.

Konkurenceschopnost svých výrobků v tuzemsku a v zahraničí Narex tradičně posiluje svým důrazem na systematický vývoj a inovace, který neutlumila ani hospodářská recese. Zatímco například v roce 2012 společnost uvedla na trh 5 nových strojů, do konce letošního roku představí – kromě modelů převzatých od značky Protool – 14 vlastních novinek pro kovovýrobu a montáže. V uplynulých pěti letech českolipský dodavatel elektronářadí pro průmysl a řemeslníky na průběžný vývoj a svými zákazníky iniciované úpravy konstrukčních a motorových částí strojů vynaložil několik desítek milionů korun.

„Umožňuje to dlouhotrvající dobrá výkonnost naší firmy, která prosperovala i v letech největších poklesů stavebnictví, průmyslu a živnostenského sektoru. Zatímco od roku 2008 se tuzemský trh s elektronářadím propadl o téměř 20 procent a někteří ztrátoví výrobci se spojovali nebo dokonce zanikli, my jsme se stabilně pohybovali výrazně v černých číslech. Potřebnou část zisku jsme tak i v období recese mohli investovat do vývoje, inovací a dalšího zkvalitňování výrobků podle potřeb uživatelů,“ vysvětluje ing. Vrabec. I v této době se totiž Narex, oproti některým jiným dodavatelům, vyhnul výprodejovým akcím a dále preferoval partnery s kvalitním prodejním servisem.

Jednou z konkurenčních výhod i významným faktorem prosperity firmy tak zůstává její stabilní prodejní a servisní síť. Stroje NAREX zákazníci nejčastěji nakupují v úzce specializovaných řetězcích a v kamenných obchodech s odborně dobře připraveným personálem. Výrobky z České Lípy u nás v současnosti nabízí zhruba 200 smluvních prodejců společnosti v přibližně 600 obchodech orientovaných na profesionální elektronářadí.

Hospodářskou stabilitu Narexu v období recese jasně dokládají ekonomické ukazatele. Například v roce 2008 čistý zisk firmy přesáhl 29 milionů korun a v následujících čtyřech letech nikdy neklesl pod 15,5 milionu. Loni, kdy stagnace trhu s elektronářadím pokračovala, společnost vykázala hospodářský výsledek po zdanění přes 18,2 milionu korun, což představuje téměř 17procentní meziroční nárůst. Narex v roce 2012 utržil téměř 195 milionů korun a na stejné úrovni očekává celkový obrat také letos.

U nás je českolipský výrobce čtvrtým největším dodavatelem profesionálního elektronářadí. V zahraničí realizuje zhruba 20 procent celkových tržeb. Nejvýznamnější exportní destinací je Slovensko, značku NAREX ovšem znají zákazníci také ve Středomoří, v Pobaltí nebo v Jižní Americe.

Výrobu elektrického ručního nářadí, originálních náhradních dílů a příslušenství Narex zajišťuje ve svém českolipském závodě se zhruba 600 zaměstnanci a částečně v německém Neidlingenu. V oboru výjimečná je hlavně hloubka výroby, protože společnost sama vyvíjí, testuje a produkuje vlastní motory, ozubení a další klíčové části strojů. „Silná vývojová, technická a výrobní základna jsou zárukou naplňování našeho záměru stát se významným nositelem technické vyspělosti v oboru,“ říká prokurista Viktor Vrabec.

Tradičními zákazníky české firmy jsou nároční uživatelé z průmyslové i živnostenské sféry, kteří spolehlivost a bezpečnost, špičkovou kvalitu a technické parametry profesionálního elektronářadí NAREX oceňují i v nejtěžších podmínkách nasazení.

„Za zásadní považujeme vzájemnou komunikaci se zákazníky, která nám umožňuje v maximální možné míře přizpůsobovat konstrukci strojů jejich typickým potřebám. Tento v oboru zcela ojedinělý přístup posiluje jejich důvěru ke značce a je jedním z klíčových důvodů naší úspěšnosti na českém trhu,“ zdůrazňuje ing. Vrabec. Narex má totiž jako jediná firma u nás zaveden důmyslně vypracovaný systém permanentního sběru a využívání informací od profesionálních uživatelů. Potřebná data přímo v terénu získávají a vyhodnocují produktoví manažeři společnosti a důležité podněty předávají k uplatnění pracovníkům konstrukce a vývoje.

Narex navíc rozvíjí společné projekty s Fakultou elektrotechniky VUT v Brně. Využívá tak nejnovější poznatky tamních specialistů na točivé stroje v oblasti analýzy a vývoje motorů, které jsou přínosné pro růst kvality výrobků českolipské firmy.

Stálou oblibu českých strojů v tradiční modré barvě potvrdil například nebývalý zájem o unikátní příklepovou vrtačku EVP 13-2 R70 v nápadném retro stylu. U příležitosti letošního 70. výročí zahájení produkce elektronářadí v České Lípě ji v podniku vyrobili v omezené pětitisícové sérii. Jubilejní model se na trhu objevil koncem února a v už dubnu byla celá série vyprodána.

Obdobný zájem profesionálů z průmyslu, řemeslníků i kutilů je možné očekávat také v těchto dnech. Do prodeje se totiž dostává další unikátní retro výrobek v kovově šedém plastu s metalickým efektem připomínajícím původní celokovové provedení strojů z roku 1943. Jde o dvouruční úhlovou brusku EBU 15 R70 s průměrem kotouče 150 milimetrů. Zcela plnohodnotný, silný a obratný stroj se jmenovitým příkonem 1400 W spojuje nejmodernější technologii s historickým designem.

„Málokdo ví, že mezi českými i slovenskými zákazníky dlouhodobě nepoužívanější a dodnes nejpoptávanější úhlová bruska pro průměr kotouče 150 milimetrů je světovým unikátem. Nikde jinde než u nás a na Slovensku se totiž tento specifický typ tak široce nepoužívá,“ konstatuje prokurista společnosti Narex z České Lípy ing. Viktor Vrabec. Dodává, že je to doklad přetrvávající a v tradicích hluboce zakotvené rozdílnosti v potřebách uživatelů na jednotlivých trzích.

Do konce letošního roku představí Narex 14 vlastních novinek pro kovovýrobu a montáže