Informace výrobců, Střechy

Vliv teplot na funkčnost pojistných hydroizolací

Na podzim loňského roku uvedl DÖRKEN na trh pojistnou hydroizolaci DELTA-THERM. Jedná se opět o precizní, technický produkt laboratoře DELTA, který svými vlastnostmi přinese užitek všem, kteří se rozhodli na svou střechu instalovat plechovou krytinu.

DELTA-THERM je dalším důkazem technologického náskoku a výjimečnosti, kterou značka DELTA svým zpracovatelům i uživatelům dlouhodobě přináší.

Co je na plastové pojistné hydroizolaci DELTA-THERM tak výjimečného? Jedná se především o mnohdy zlehčovanou problematiku vyšších teplot, které pod plechovými krytinami panují. Teplota má, jak se jednoznačně prokázalo, společně s UV zářením a působením kyslíku velmi negativní vliv na změnu vlastností pojistných hydroizolací, který může vyústit až ke ztrátě jejich funkčnosti, a to v poměrně krátkém časovém úseku.

Problematiku autooxidace polymerů si DÖRKEN na základě zjišťovaných poznatků velmi dobře uvědomuje. Na rozdíl od drtivé většiny výrobců však tuto známou skutečnost nezakrývá vábivě nízkou cenou svých fólií, ale nabízí spolehlivá řešení. Takový postup je však v pragmatické tržní ekonomice ve všech ohledech velmi náročný. Musíme zapomenout na lidově oblíbené cenové limity a vydat se cestou techniky, kde cena je až na druhém místě.

Maximální důraz na těsné zpracování fólií v detailuVzhledem ke sklonu střechy a typu krytiny je střecha technicky dokonale dimenzována : pojistně hydroizolační vrstva, větraná mezera tvořena distanční latí, dřevěné bednění, podkladní pás DELTA-THERM, falcovaná hliníková krytina

Vyšším teplotám pod plechovými krytinami tak lze bezpečně čelit ověřenými materiály, mezi které DELTA-THERM jednoznačně patří. Fólie podpořená 20letou zárukou výrobce na funkčnost je tak pro projektanty, zhotovitele i uživatele zaručenou jistotou. Spolehlivě splní hydroizolační funkci a optimálně tak ochrání vrstvy ležící pod krytinou (např. bednění nebo tepelný izolant).

Výrobce si z hlediska vymahatelnosti záruky musí být svým výrobkem více než jistý. Stabilizátory jsou tak rozhodující složkou pojistné hydroizolace z hlediska simulace procesu stárnutí.

Pro zhotovitelské firmy je především při práci v letním období DELTA-THERM vhodnou alternativou pro instalaci falcovaných plechových krytin (např. hliníkových). Podstatnou výhodou je fakt, že jedna role DELTA-THERM, která obsahuje 75 m2 fólie, váží pouze16,5 kg. Navíc s integrovaným lepením v podélném okraji. V porovnání s jinými materiály tak nabízí snadnou manipulaci, a proto i méně namáhavou pokládku.

Výhody DELTA-THERM ve srovnání s asfaltovým pásem:
DELTA®-THERM – 16,5 kg/role/75 m2
Asfaltový pás tl. 3 mm – 30 kg/role/10 m2

▪ Střecha s plochou 200 m2:
DELTA®-THERM – 3 role = 49,5 kg
Asfaltový pás tl. 3 mm – 20 rolí = 600 kg

Navíc může krytina, i když je plošně v přímém kontaktu s plastovou fólií, volně dilatovat. Nedochází tedy k plošnému přilepení krytiny k podkladu, které v případě asfaltových pásů způsobují letní teploty. Další výhodou pokládky plastové fólie v letním období je, že nehrozí ani riziko optických vad, způsobené po krytině rozneseným asfaltem ze znečištěných podrážek.

DELTA-THERM je pojistná hydroizolace stabilizovaná na teplotu 150 °C, která sice ani pod plechovou krytinou nehrozí, avšak je zásadní pro testování výrobku s návazností na dlouholetou spolehlivou funkčnost a její záruku!

▪ Standardní proces umělého stárnutí pojistných hydroizolací předepsaný poněkud laxním euroúředníkem se provádí podle normy EN 13859-1: 336 h QUV (+50 °C) + 90 dní při +70 °C.

Fólie DELTA-THERM těsně před pokládkouDELTA-THERM v ploše při pokládce falcované hliníkové krytinyIntegrované lepení v podélné okraji fólie DELTA-THERM pro vodotěsné a větrotěsné slepení

▪ Aby bylo možné prognózovat životnost pojistné hydroizolace pod plechovou krytinou, byly společností DÖREN zvolené následující metody stárnutí: 1 000 h QUV (+50 °C) + 90 dní při +150 °C.

QUV je přístroj simulující intenzitu UV záření (s nadsázkou jej lze přirovnat k soláriu). Proč ale byla zvolena teplota +150 °C pro umělé stárnutí, když v zabudovaném stavu vystoupí teplota pod plechovou krytinou na max. +100 °C?

▪ Odpovědí je tzv. pravidlo RGT (reakce-rychlost-teplota) neboli Arrheniova rovnice, která říká: Zvýšení teploty o 10 K (10 °C) vede v případě stárnutí k zdvojnásobení rychlosti chemické reakce.

Závěrem je dobré si připomenout, že je lépe více investovat do ověřené pojistné hydroizolace s jasným původem než si nechat vinou jejího selhání znehodnotit provedené dílo. Náprava je pak dosažitelná pouze za cenu neúměrných investic přesahujících v násobcích původní rozpočet. A to nikdo z nás nechce.

Podrobný rozbor k tématu fotooxidačního stárnutí poskytuje rovněž náš vědecky zpracovaný informační dokument „Působení UV záření na pojistné hydroizolace“, který je dostupný na stránkách www.dorken.cz. Zde je podrobně popsána nastolená problematika s návazností na metodiku legitimních zkoušek.

KAREL BULÍN
Foto: archiv společnosti DÖRKEN