Informace výrobců, Střechy

Vzduchotěsnost parozábran – alfa a omega šikmé střechy

V oblasti vzduchotěsného provedení parotěsných zábran panují různé názory. Jedni tvrdí, že se parotěsná zábrana utěsnit ve všech detailech nedá, druzí zastávají názor, že jde o detail poněkud zbytečný. Vyskytují se i lobbystické názory, které šíří mýtus, že jediné spolehlivé řešení poskytují nadkrokevní systémy, kde je parotěsná zábrana umístěna nad konstrukcí krovu.
Svůj amatérismus v oboru navíc podporují tím, že k tomuto účelu propagují použití asfaltového pásu. Zde si dovolíme poznamenat, že není opravdu nic lepšího než žít v těsném kontaktu s afaltovým pásem přiškvařeným k pohledovému bednění bezprostředně nad naší hlavou. Obzvláště povzbudivé je, když si představíme v takovém podkrovním prostoru spící děti.
Podklad pro naše rozhodování, z čeho a jak vzduchotěsnou a parotěsnou zábranu provést, lze bezpečně nalézt u našich západních sousedů, kteří mají s využíváním podkrovních prostor velmi bohaté zkušenosti a problematiku, jíž se u nás snažíme přijít na kloub, řešili již podstatně dříve.
Velmi důležité je, abychom při zabudovávání parotěsných zábran pochopili především, co děláme a co můžeme způsobit, když to neuděláme či uděláme špatně. Následky jsou mnohdy fatální. Jediné, co nám pak může bydlení zachránit, je nemalá investice do kompletní rekonstrukce střechy. Dílčí opravy jsou ve většině případů neúčinné.
Nejlépe se osvědčily parotěsné zábrany z plastových fólií, které jsou lehké, pevné, jednoduše zpracovatelné a především zdravotně nezávadné. Z plastových lahví či kelímků pijeme vodu. Není známo, že by k tomuto účelu sloužily nádoby vyrobené z asfaltu.
Důležité je zvolit fólii dostatečně pevnou se zaměřením na doprovodný těsnicí program, pomocí kterého zajistíme vzduchotěsnost v každém detailu. Je důležité, aby výrobce poskytoval k parotěsným zábranám (což je fólie v roli) systémová lepidla a těsnidla a osvědčená technická řešení. Jednoduché použití, rychlé a funkční provedení i těch nejtitěrnějších detailů může být vodítkem pro výběr potřebného materiálu.
Velmi důležitá je i řemeslná gramotnost a kázeň. Zhotovitel musí znát podstatu funkčnosti střešního pláště ve všech souvislostech. Pokud se omezí jen na zpracování pohledové vrstvy interiéru, je funkčnost střechy dílem souhry šťastných náhod a spoléhat na náhodu asi nikdo z nás nechce.
Vzduchotěsně zpracovaná parotěsná zábrana brání proudění vzduchu napříč stavební konstrukcí. Jedná se o konstrukčně nebezpečný stavebně-fyzikální jev, jehož následkem jsou vady funkčnosti většiny šikmých střech.
Prevence vad a souvisejících komplikací spočívá v pečlivém výběru nejen vhodného materiálu ale i zhotovitele.
 
Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012
 
Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012
Zhotovitel: Pokrývačství Jiří Frídl, Ostrava
Pečlivé zabudování tepelného izolantu bez tepelných mostů v kombinaci se vzduchotěsně zpracovanou parotěsnou zábranou ve všech detailech je jednoznačná výhra pro střešní plášť i investora. Prostředky vložené do takovéto realizace nepatří rozhodně mezi nejnižší, avšak laciné realizace, které ve většině případů vítězí, jsou z dlouhodobého hlediska jsou většinou velmi prodělečné. Zde investor zvolil variantu investičně náročnější, ale z dlouhodobého hlediska jedinou správnou. Vyšší ivestice se v podobě úspor za energii a eliminace nákladů na opravy vrací. Naopak prvotní úspora následně bude další investice neustále vyžadovat. A to nehovoříme o psychologickém efektu, který to vše doprovází.
 
Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012
Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012Realizace půdní vestavby, Frýdek-Místek, 2012
 
Za tvrzením, že se parotěsná zábrana nedá vzduchotěsně provést, tedy hledejme neodbornost či pohodlnost a rozhodně se jím nenechme ukolébat. Následky v takovém případě poneseme sami.
Karel Bulín,
Dörken, s. r. o.