Beton, Technologie

Betonáž mostu přes údolí Kremlice

Stavba mostu přes údolí potoka Kremlice na silnici I/11 u Mokrých Lazců byla vloni oceněna v soutěži Stavba roku. Jedná se o větší ze dvou mostů na frekventované trase mezi Opavou a Ostravou. Beton pro tuto stavbu dodávaly provozovny společnosti Českomoravský beton, konkrétně betonárny v Opavě a v Ostravě-Vítkovicích, kde také probíhala výroba části filigránů určených jako ztracené bednění pro mostovku.

Stavbu prováděla společnost Skanska, závod Mosty, podle projektu kanceláře Stráský, Hustý a partneři. Počátek této stavby předpokládal použití běžných receptur betonu schválených pro li-niové stavby a jen jednu zvláštní: tou byla receptura pro samozhutňující beton pevnostní třídy C 50/60, který se měl použít pro široký mostní oblouk. 

Obr. 1: Příčný řez mostem

Průkazní zkoušky pro všechny receptury byly připraveny laboratoří BETOTECH v Ostravě. V průběhu stavby však došlo vlivem rozhodnutí vlády k jejímu dočasnému zastavení a také k přeprojektování celého mostu. Původní ladný oblouk o délce 180 metrů byl nahrazen pilíři, z nichž nejvyšší měří 58 metrů. Celý most má dohromady jedenáct polí s rozpětím 33 až 57 metrů. Změny doznaly i receptury betonu, u kterých byl navíc specifikován i modul pružnosti. Muselo tedy dojít k přepracování receptur s použitím jiných kameniv. 

Od zahájení stavby prováděli pracovníci společnosti Betotech v Ostravě kontrolu kvality kaž-dé dodávky čerstvého betonu přímo na stavbě a dohlíželi na dodržování všech technologických opatření včetně betonáží za nízkých i za vysokých teplot. Odebírali pravidelně vzorky nejen na zkoušky pevností a odolností, ale i na stanovení modulu pružnosti.

Obr. 2: Betonáž pilířeObr. 3: Ocelová konstrukce mostu

Společnost Betotech byla v kontaktu s firmou Pragoprojekt pověřenou stavebním dozorem. Z důvodu spolehlivého dodržení požadovaných hodnot modulu pružnosti byly dohodnuty a schváleny nižší limity pro obsah vzduchu v čerst-vém betonu, než je dle platných norem obvyklé. Umožnily to doložené zkoušky a řada spolehlivých výsledků odolnosti z minulosti. 

Pro pilíře půdorysného tvaru H se používal beton C 35/45 XF1-S3 s požadavkem na modul pružnosti Ecm = 34 GPa (min. 32 GPa), pro poslední takt pod ložiskem se pevnost zvyšovala na 55 MPa. Na pilíře byla postupně z obou stran nasouvána ocelová nosná konstrukce. Ta se po částech svařovala v těsném sousedství mostu a následně se obě části spojily. Na tuto ocelovou konstrukci se montovaly prefabrikované dílce – filigrány –, které tvořily zároveň ztracené bednění pro betonovou mostovku.

Obr. 4: Nos vysouvané konstrukceObr. 5: Pole po vysunutí konstrukceObr. 6, 7: Betonáž mostovkyObr. 6, 7: Betonáž mostovky

Filigrány byly dvojího typu, krajní a středové. Krajní s přesahem a s lemováním (tvaru L) se vyráběly v prefa výrobně prováděcí firmy. Středové, plošné a výrobně jednodušší filigrány se vyráběly na dočasných bednicích stolech v prostoru betonárny Ostrava-Vítkovice přímo pod širým nebem. Přípravu bednění a výrobu dílců prováděli pracovníci společnosti Skanska, beton byl dodáván ze 100 metrů vzdálené betonárny Vítkovice. Receptura betonu pro filigrány byla uzpůsobena požadavkům prefa výroby – beton třídy C 45/55 XF1-S3 s rychlejším náběhem pevnosti a kratší dobou zpracovatelnosti. Od července 2013 do listopadu téhož roku se jich vyrobilo více než 1000 kusů.

Dalším druhem betonu pro tuto stavbu byl beton pro mostovku se specifikací C 35/45 XF1-S3 (po čtyřech dnech s minimální pevností 80 % – 36 MPa). Betonovalo se postupně od června do prosince 2014. V průběhu realizace byla přistavena a využita mobilní čerpadla na beton pro zajištění čerpání čerstvého betonu do konstrukce o velikosti až do typu M47 (větší čerpadlo by už na stavbu neprojelo kvůli špatné přístupnosti). Čerpadlo, kterým se ukládal beton mostovky, stálo na již dříve vybetonované části mostu a muselo dosáhnout až na další betonované pole. Musely se tedy použít další prodlužovací hadice. Při práci ve výšce přes 60 metrů byla kladena velká pozornost na zajištění bezpečnosti pracovníků.

Obr. 9: Ocelová konstrukce závěrečného pole mostuObr. 10: Dokončený most 

Pod dohledem techniků společnosti Betotech bylo do konstrukcí dodáno v roce 2010 a 2013 až 2015 více než 16 tisíc m³ betonu, několiksetkrát bylo provedeno stanovení konzistence a obsahu vzduchu v čerstvém betonu, vyrobily se stovky zkušebních těles (krychlí i válců) pro kontrolní zkoušky. Na nosné konstrukci a následně na izolacích bylo provedeno několik set stanovení přilnavosti a pevnosti v tahu povrchových vrstev.

Stavba mostu přes údolí potoka Kremlice se stala právem Stavbou roku 2017. Titul byl udělen za vytvoření mostů s nápaditě řešenou konstrukcí spřažených ocelobetonových komorových nosníků se široce vyloženými konzolami se zřetelem k citlivému posazení do přírodního rámce.

JIŘÍ ŠAFRATA
foto Pavel Kubica (2, 6), Jiří Šafrata (3–5, 7–10)

Ing. Jiří Šafrata, Ph.D., (*1959) je vedoucím laboratoře Ostrava firmy Betotech, s. r. o.