Střechy, Technologie

Drn – zelená střecha mezi věžemi

Zelené střechy začínají být stále běžnější součástí staveb. O jejich propagaci se snaží i odborná sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně, která je vypisovatelem soutěže Zelená střecha roku (více na str. 15). Prvenství v kategorii Veřejná zelená střecha intenzivní získala realizace na novostavbě Drn v Praze 1, kterou představíme podrobněji.

Moderní polyfunkční dům na nároží Národní třídy a Mikulandské ulice zaplnila proluku, která hyzdila prostor po dlouhá léta. Budova, jejímž autorem je Ing. arch. Stanislav Fiala, je zajímavá z mnoha důvodů. O výjimečném a kreativním využití betonů jste se mohli dočíst v článku v Materiálech 7/2016. I využití vegetace jak na střeše, tak na fasádách a balkónech je u nás mimořádné. 

Obr. 1: Výkres zelené střechyObr. 2: Realizace, příprava podkladu

Od roku 1966 sloužila parcela po demolici nárožních domů jako parkoviště, se kterým sousedil barokní Schönkirchovský palác. Pozemky zakoupil v roce 2012 soukromý investor se záměrem vybudovat městský polyfunkční objekt s veřejným prostorem, plochami pro obchody, restauracemi a zázemím pro kancelářská patra. Prolínání barokního světa s moderním, propojení starého a nového jsou motivy, které prostupují celým objektem. Novostavba tvoří nároží a spojuje Paláce Dunaj z roku 1930 s barokním Schönkirchovským palácem. Obrys budovy sleduje uliční čáru a na výškové rozdíly sousedních domů reaguje ustupujícími patry lemovanými balkóny se zelení. Na uliční prostor navazuje dvoupodlažní obchodní parter. 

Obr. 3: Zpevnění substrátu na strmé části střechyObr. 4: Připravený svah, patrný zádržný systém s prvky tvaru půlměsíce

Architekt Stanislav Fiala dokázal mimořádně invenčním způsobem provázat polyfunkční objekt s historickým palácem. Snahou tvůrců bylo dostat do zadlážděného prostoru více vegetace, takže kolem nové budovy se vinou zelené prstence. Na střeše architekt Fiala vytvořil zákoutí, průhledy a pomyslná okna do zeleně s pokračováním do Petřínských sadů a zahrad pod Pražským hradem. Střecha je další místností, dalším patrem pro obyvatele domu.

Zhotovitelem této součásti budovy byla podle projektu Stanislava Fialy a Jana Kocourka firma Zahradní architektura Kurz, s. r. o.

Technické řešení střechy
Při zakládání střešních zahrad je jedním ze základních limitů dostatečná únosnost nosné konstrukce střešního pláště, ale v případě Drnu bylo již od počátku počítáno s intenzivní střešní zahradou. Jde o kombinaci intenzivní a extenzivní zelené střechy. Jsou na ní vysázeny stromy, které potřebují vegetační vrstvu o mocnosti 80 cm, zavlažovaný a pravidelně sečený trávník, ale jsou tam i místa s mocností substrátu kolem 10 cm osázená nenáročnými rostlinami. Jako ochranná vrstva chránící hydroizolaci střechy před mechanickým poškozením byla použita geotextilie 300 g/m2. Drenážní vrstvu, která umožňuje dostatečně rychlý a efektivní odtok přebytečné vody k odvodňovacím zařízením, tvoří nopová fólie Optigrün FKD 40, což je deska z protahovaného HDPE recyklátu s vododržnou funkcí, difuzními otvory a systémem odvodňovacích kanálků na spodní straně. Mezi drenážní vrstvu a substrát je potřeba vložit filtrační vrstvu, která zabraňuje vyplavování drobných částic z vegetační vrstvy do vrstvy drenážní a trvale chrání drenážní vrstvu před zanesením. V případě Drnu byla použita filtrační textilie Optigrün 105 (105 g/m2) z polypropylenu o tloušťce 1,1 mm a horizontální propustnosti 130 l/m2. Jako střešní substrát byl použit ACRE extenzivní a intenzivní. 

Obr. 5: Dokončená střešní zahradaObr. 6: Dokončená střešní zahrada

Zahradníci z firmy Zahradní architektura Kurz se museli termínově přizpůsobit a 250 t mate-riálu navézt na střechu v době, kdy byl k dispozici jeřáb. Na střeše pracovalo souběžně několik profesí, což samozřejmě realizaci komplikovalo. Stromy jsou vysázeny především do skruží, a to v místech, kde střechu podpírají nosné sloupy. Aby zde rostliny mohly dobře prosperovat, je na střeše 150 m3 intenzivního střešního substrátu s přídavky kondicionéru a hydrogelu. Stromové patro tvoří platany, které budou postupně stříhány do tvaru kvádru. K vylepšení podmínek pro kořeny rostlin využili zahradníci aplikaci vakcíny mykorhizy od německé firmy, která dodala speciální houbu pro platany. Ta proroste substrátem a rostliny budou mít díky rozšíření příjmové kapacity kořenového systému lepší příjem fosfátů, dusíku, draslíku a některých mikroprvků a efektivnější příjem vody. Odolnější budou rovněž vůči stresům způsobených suchem. 

Obr. 7: Platany s lavicemiObr. 8: Truhlíky s travinami na balkónech atriaObr. 9: Truhlíky s travinami na balkónech atria

Zajímavou částí střechy jsou výstupy, kolem nichž vznikly krátké prudké svahy, které bylo nutné ozelenit. Pro stabilizaci substrátu byl použit zádržný systém s prvky ve tvaru půlměsíce, který umožnil na povrchu tvaru komolého kužele o sklonu 50 ° udržet vrstvu substrátu. Po položení zeleného koberce se suchomilnými rostlinami působí výstupy na střechu jako dva obrovské trsy trav. 

Obr. 10: Cibuloviny na balkónech na jařeObr. 11: Cibuloviny na balkónech na jaře

Okolo celého domu procházejí v pěti patrech zavěšené truhlíky se vzrostlými travinami. Truhlíky jsou odizolované, aby nedocházelo k přehřívání rostlin při oslunění. Substrát je zde jiný než na střeše, a to s převahou živného kompostu, díky kterému trávy vytvoří co nejrychleji velkou hmotu a budou plnohodnotnou zelenou fasádou Drnu. Na jaře navíc truhlíky rozkvetou deseti tisíci cibulovinami, část z nich tvoří tulipány v barvách české trikolory. Koloběh vody a živin střešní zahrady je zajištěn sofistikovaným zařízením. Celý systém je uzavřený a voda z vodovodního řadu se doplňuje pouze při déle trvajícím suchu. Živiny jsou do vody dávkovány průběžně a postupně tak, aby dokázaly uspokojit potřebu rostlin v určité fázi vegetace. Zelená střecha i truhlíky představují pro rostliny náročné podmínky. Aby došlo k požadovanému efektu, je nutná intenzivní a nepřetržitá péče o rostliny. I malý výpadek by mohl způsobit hromadný úhyn, proto je tato péče dlouhodobě smluvně zajištěna a prováděna dodavatelskou zahradnickou firmou.

JANA ŠIMEČKOVÁ

foto archiv Svazu zakládání a údržby zeleně

Ing. Jana Šimečková (*1960)
absolvovala Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Je ředitelkou Svazu zakládání a údržby zeleně a podílí se i na zajištění průběhu soutěže Zelená střecha roku.