Podlahy, Technologie

Farma Hole, výstavba sýrárny

Podlaha v potravinářském provozu musí splňovat přísné požadavky na bezpečnost provozu po celou dobu životnosti stavby.

Výstavba výrobny mozzarelly

Historie rodu Poláčkových na statku na Holi sahá až do 17. století. V úctě se chová například účetní kniha z roku 1799. Ani zdejší farmu ovšem v 50. letech neminul osud začlenění do družstevního majetku. Obrat přišel v roce 1989, kdy byl statek rodině navrácen.

Oldřich Poláček na 35 hektarech začal sám hospodařit v roce 1990. O dva roky později vybudoval kravín a zaměřil se na mléčnou produkci. Stádo bylo z počátku nesourodé a produkce mléka nevyrovnaná, proto se pan Poláček rozhodl v letech 1995 a 1996 dovézt ze SRN 80 krav holštýnského plemene. 

V roce 2012 se Oldřich Poláček společně s dcerou Barborou rozhodli do chovu dále investovat. Na základě inspirace v zahraničí výrazně navýšili počet zvířat a postavili dojírnu a novou stáj, která nyní poskytuje prostor pro chov 200 dojnic holštýnského plemene. Cílem bylo vyrobit mléko za nižší náklady. Nyní již velmi dobrá produkce mléka vedla k dalšímu kroku, kterým byla výstavba mlékárny umožňující i výrobu kvalitních sýrů. Barbora Poláčková se po úvaze rozhodla pro výrobu mozzarelly. Kvalitu sýru zaručila spolupráce s italským technologem. 

Farma Hole, výstavba sýrárnyFarma Hole, výstavba sýrárny

Již během přípravných prací se velmi dbalo na kvalitní přípravu celé stavby. Moderní potravinářský provoz musí odpovídat po všech stránkách, nejen technologických, ale i stavebních, přísným požadavkům Evropské unie. I podlaha musí splňovat ty nejpřísnější požadavky pro naprostou bezpečnost provozu. Proto byl vybrán podlahový systém Remmers Crete HF, který požadavky na kvalitní podlahu určenou pro potravinářský provoz zcela splňuje.

Výstavba byla zahájena v roce 2019, podlahy se realizovaly v měsících říjen a listopad. Výroba velmi kvalitní mozzarelly začala v mlékárně již v roce 2020. Celá plocha mlékárny je cca 480 m2. Vybraný podlahový systém Remmers Crete HF byl aplikován v tloušťce vrstvy 6 mm. V místě, kde z technologie vytéká horká voda, byl použit stejný systém v tloušťce 9 mm, s teplotní odolností do +130 °C.  

Farma Hole, výstavba sýrárnyFarma Hole, výstavba sýrárnyFarma Hole, výstavba sýrárny

Vlastnosti podlahy
 Pojezd kovovým kolem
▪ Rychlé vytvrzení (možno plně zatěžovat již 24 hod. po aplikaci)
▪ Během aplikace nezapáchá (neovlivňuje pachem obnaženou potravinu)
▪ Odolnost mechanickému rázu
▪ Aplikace na 7 dní starý beton
▪ Odolnost vysokým teplotám
▪ Vysoká chemická odolnost
▪ Aplikace pouze certifikovanou firmou
▪ Atest pro použití v potravinářství
▪ Paropropustný systém
▪ Aplikace na vlhký podklad
▪ Vodotěsný systém

Ze strany investora byla příprava a realizace podlahy připravena výborně, s velkým předstihem a s profesionálním přístupem k problematice podlah a celé stavby. Rád bych poděkoval rodině Poláčkových za vynikající spolupráci, která klapla ve všech směrech včetně časových harmonogramů, které byly domluveny s předstihem. Také bych chtěl poděkovat realizační firmě JK DISBET s. r. o. ze Svitav, která provedla práci na vysoké profesionální úrovni do všech detailů. Majitel Jiří Kadlec realizuje podlahy pro potravinářský průmysl více než 20 let a tyto dlouholeté zkušenosti se pak pozitivně promítají do vynikající profesionální kvality provedené podlahy a hlavně jejich detailů. Vždyť každé dobré řemeslo dělá dobrý smysl pro detail.

Martin Mrštný, Key Account Manager, podlahy Remmers Crete