Články, Technologie

Metoda CBFEM pro návrh styčníků ocelových konstrukcí

Dobrý návrh detailu je základem bezpečného návrhu celé konstrukce. U složitějších styčníků ocelových konstrukcí projektanti doposud pouze odhadovali slabá místa, ale nedokázali jasně prokázat předpoklady řešení. Nově vyvinutá metoda CBFEM umožňuje optimální a bezpečný návrh styčníků. Výsledky poskytují statikovi jasnou informaci, nakolik jednotlivé části styčníku a styčník jako celek vyhovují. Na několika příkladech z praxe byl díky metodě CBFEM prokázán nevhodný návrh styčníku, byla analyzována příčina problému a současně nalezeno vhodnější řešení.

Metoda CBFEM
Práce na nové metodě výrazně pokročily a technické veřejnost je s výsledky průběžně seznamována. Principem metody je spojení těch lepších vlastností běžně užívané metody komponent na jedné straně a metody konečných prvků na straně druhé. Metoda byla nazvána CBFEM – Component Based Finite Element Model

CBFEM model styčníku je zpravidla sestaven jako soustava prvků. Těmi jsou:
– ocelové plechy – plechy se modelují jako stěnodeskové prvky s ideálním pružně-plastickým materiálovým digramem;
– kontakty mezi plechy – plechy přiložené k sobě jsou v kontaktu. Ten přenáší pouze tlakové namáhání. V tahu se nepřenáší nic a plechy se mohou volně rozevřít. Stejně tak se chová kontakt mezi ocelovou deskou a betonovým blokem;
– svary – svary se modelují pomocí interpolačních vazeb mezi hranou jednoho plechu a plochou nebo hranou druhého plechu;
– šrouby v tahu – šrouby pracují pouze při tahovém namáhání jako bilineární pružiny;
. šrouby ve smyku – šrouby pracují v obou směrech jako nelineární pružiny, kontaktní elementy zajišťují přenos sil jen v oblasti dotyku šroubu a stěny otvoru v plechu;
– kotevní šrouby – obdobný model jako pro šrouby v tahu;
– betonové kotevní bloky/stěny – betonové bloky jsou modelovány jako Winkler-Pasternakovo podloží.

Celý výpočetní model styčníku obsahuje řadu nelinearit, většina komponent vykazuje nelineární vlastnosti. Vždy je nutné provádět materiálově nelineární výpočet za předpokladu malých deformací. Výsledkem výpočtu jsou napětí a přetvoření v ocelových deskách, svarech a betonovém bloku. Pro všechny šrouby i kotvy jsou přesně určeny tahové i smykové síly. Tyto hodnoty jsou pak použity pro posouzení jednotlivých komponent dle EN1993-1-8 a výhledově i dalších norem.

Příklad 1 – šroubové připojení nosníku na měkčí osu sloupu
V tomto případě projektant navrhl připojení nosníku se sloupem pomocí přípojného plechu přivařeného ke stojině sloupu. Bylo uvažováno pouze se zatížením smykovou a normálovou silou. Ve skutečnosti však plech funguje jako malá konzola, která je namáhaná i ohybovým momentem. Pokud se takové zatížení (N, V, M) přenese na tenkou stojinu sloupu, způsobí její nadměrné namáhání. V daném případě se stojina sloupu blíží povolené hranici plastické deformace již při 25% zatížení (obr. 1). 

Obr. 1: Původní návrh přípoje, přehled posudků, průběh plastické deformace

Podle způsobu porušení je možné navrhnout nutné úpravy pro vylepšení tohoto styčníku. Jednou z možností jsou přidané výztuhy na zadní straně sloupu (obr. 2).

Obr. 2: Výztuhy na zadní straně sloupu, průběh plastické deformace, přehled posudků

Výztuhy dostatečně vyztuží stojinu průřezu sloupu, a zabrání tak její nadměrné deformaci. Současně přenesou značnou část namáhání přímo do pásnic, a rozloží tak koncentrované zatížení stojiny sloupu.

Příklad 2 – křížení trubkových diagonál
V dalším případě jde o nevhodné řešení, které je příčinou razantního poklesu tuhosti přípoje (obr. 3). Z hlediska únosnosti byl přípoj navržen dostatečně. Nicméně malá tuhost může vést k neočekávanému chování v globální analýze celé konstrukce. Přípoj řeší křížení diagonál. V původním návrhu byl jeden prvek ponechán jako průběžný a styčníkové plechy k němu byly přivařeny z obou stran. Kruhový průřez je málo odolný na příčné namáhání, a proto v důsledku velkých sil v diagonále ve druhém směru dochází ke změně tvaru průřezu trubky v elipsu.

Obr. 3: Nevhodné řešení křížení diagonál a tuhost tohoto přípoje v tahu

Obr. 4: Změna řešení křížení diagonál a tuhost připojených prvků po opravě styčníku

Úprava styčníku je jednoduchá. Všechny diagonály propojíme jedním styčníkovým plechem (obr. 5). Nárůst tuhosti je patrný v tabulce. Celkem jednoduchá úprava má významný pozitivní dopad na tuhost připojení jednotlivých prvků. U prvku M2 jde o desetinásobný nárůst z 264 na 2493,2 MN/m.

Obr. 5: Původní návrh styčníku stožáru, průběhy napětí, deformace

Příklad 3 – styčník příhradového stožáru
V tomto případě nás kontaktoval projektant s prosbou o pomoc při návrhu styčníku stožáru. Po zadání styčníku dle původního návrhu bylo patrné přetížení styčníkového plechu a jeho plastifikace zejména v místě šroubů. Z obr. č. 5 je také vidět, že excentrické připojení úhelníku M5 způsobuje velké deformace a šrouby nejsou schopny toto zatížení přenést. 

Díky metodě CBFEM bylo nalezení kritického místa a návrh správného řešení snadné. Styčníkový plech byl zvětšen a byla přes něj napojena dvojstřižným šroubovým spojem diagonála M4. Druhý styčníkový plech mohl být naopak výrazně zmenšen. Takové řešení při stejných nákladech dává zcela vyhovující výsledky (obr. 6). 

Obr. 6: Úprava styčníkového plechu, posudek přetvoření

Příklad ukazuje, že dobrý návrh nemusí být dražší. Naopak porozuměním průběhu sil a napětí ve styčníku lze dosáhnout skutečně ekonomického řešení.

Závěr – návrhový nástroj pro každodenní praxi
Nově vyvinutá metoda CBFEM umožňuje optimální a bezpečný návrh styčníků ocelových konstrukcí. Výsledky poskytují statikovi jasnou informaci, nakolik jednotlivé části styčníku a styčník jako celek vyhovují, jakých deformací a vnitřních sil bylo při daném namáhání dosaženo. Statik snadno pochopí, co se ve styčníku přesně děje. Implementace metody do softwaru IDEA Connection zaručila, že rychlost a pracnost jsou srovnatelné se stávajícími metodami, např. metodou komponent pro otevřené průřezy a návrhovými vzorci na únosnost styčníků uzavřených průřezů. Metoda CBFEM navíc umožňuje přesně analyzovat detaily, které musel projektant-statik doposud jen odhadovat.

LUBOMÍR ŠABATKA, DRAHOSLAV KOLAJA, MARTIN ROLNÝ, JAROMÍR KABELÁČ

Literatura:
1) ČSN EN1993-1-5 Navrhování ocelových konstrukcí – Boulení stěn. Praha: ČNI, 2006.
2) ČSN EN1993-1-8 Navrhování ocelových konstrukcí – Navrhování styčníků. Praha: ČNI, 2006.
3) ŠABATKA, L., F. WALD, M. BAJER. Praktické navrhování styčníků ocelových konstrukcí. 52. Celostátní konference o ocelových konstrukcích. Hustopeče, 2014.
4) ŠABATKA L., F. WALD, J. KABELÁČ, L. GOD-RICH, J. NAVRÁTIL. Component based finite element model of structural connections. 12th International Conference on Steel, Space and Composite Structures. Praha, 2014.

Ing. Lubomír Šabatka (*1957)
absolvoval FAST VUT v Brně. V oboru statického softwaru pracuje od 1985. Vedl vývoj produktů IDA Nexis a SCIA Engineer. Nyní je ředitelem firmy IDEA RS, s. r. o.

Ing. Drahoslav Kolaja (*1969)
absolvoval FAST VUT v Brně. Ve vývoji stavebního software působí 20 let. Pracuje jako softwarový inženýr ve firmě IDEA RS, s. r. o.

Ing. Martin Rolný (*1979)
absolvoval FAST VUT v Brně. Pracuje jako produktový specialista pro ocelové konstrukce ve firmě IDEA RS, s. r. o.

Ing. Jaromír Kabeláč (*1975)
absolvoval FSI VUT v Brně. Působí více než 15 let jako specialista na výpočetní simulace napříč technickými obory. Nyní pracuje ve své firmě Hypatia Solutions, s. r. o.