Fasádní pláště, Technologie

Modlitebna v Sedlčanech má unikátní fasádu

Modlitebna Společenského centra v Sedlčanech má unikátní systém kotvení střešních a fasádních plášťů z tahokovu. Autorem tohoto technického řešení a současně generálním dodavatelem stavby byla společnost HSF System. Investorem byla společnost Maranatha, autorem architektonického návrhu atelier A 8000.

Před zahájením příprav realizace fasády a střechy modlitebny byla vznesena základní otázka: Podřídit funkci stavby jejímu estetickému vzhledu, a tak si nakročit k problémům s vodotěsností a tepelným komfortem? S ohledem na architektonicky unikátní řešení stavby byl tento kompromis nepřípustný. Zdánlivě nemožné skloubení dvou protichůdných požadavků bylo nakonec vyřešeno osvědčenou technologií aplikovanou v nestandardních podmínkách.

Podle architektonického návrhu bylo základním požadavkem na výsledný vzhled stavby modlitebny použití sendvičových PIR panelů se zavěšenou pohledovou konstrukcí tvořenou tahokovem, a to jak na fasádní, tak střešní plášť objektu. S ohledem na tvarovou složitost budovy však standardní použití opláštění sendvičovými panely nepřicházelo v úvahu.

Modlitebna Společenského centra v Sedlčanech po dokončeníCelkový pohled na střešní a fasádní plášť modlitebny během realizace

Během realizace bylo zjištěno, že navrženým systémem opláštění nebude technicky možné zajistit vodotěsnost ve spojích sendvičových panelů. Toto technické řešení bylo proto vyloučeno. Druhou variantou, jak se vyrovnat s požadavky architektonického návrhu, bylo použití velkého množství tyčových kotevních prvků, které by však vytvořilo hustou síť tepelných mostů v železobetonové monolitické konstrukci stavby.

V jednotlivých případech by použití kotevních prvků neznamenalo podstatné snížení tepelně-technických parametrů obvodového pláště, avšak při vytvoření husté sítě pro ukotvení tahokovu jsme museli vzít tento parametr v úvahu. Místo předpokládaného kotvení sendvičových panelů na ukloněné stěny obvodového pláště nebo samotných tahokovů pomocí závitových tyčí s problematickým utěsněním prostupů hydroizolační fólií byl navržen a následně aplikován systém, který se běžně používá při kotvení technologických zařízení na plochých střechách.

Detail fasády z tahokovu

Základním prvkem systému je hliníkový uzavřený profil čtvercového průřezu s nakašírovanou PVC fólií na přírubách. Tento podkladní profil, do kterého se kotví roznášecí rošt pomocí standardních šroubů, je nataven na PVC fólii. Únosnost tavených spojů byla konzultována a následně ověřena odtrhovými zkouškami za účasti výrobce střešní fólie a systémového podkladního profilu.

Výsledkem našeho technického řešení je jednoduchá montáž střešní fólie bez sítě špatně utěsnitelných prostupů a následná standardní montáž systému do podkladního profilu. Posunuli jsme tak hranice architektonických návrhů a rozšířili možnosti využití systémového kotvicího profilu.

Text: Ing. Miroslav Krop, vedoucí realizačního střediska společnosti HSF System