Technologie

Nadkrokevní systémy zateplení podkroví

Využívání podkrovních prostor k bydlení přineslo zákonitě nutnost jejich dodatečného zateplování. Izolace se nejprve vkládala logicky jen mezi krokve na celou jejich výšku a později, když tento způsob přestal vyhovovat požadavkům normy, i pod ně. Pokud nechceme měnit či sundavat krytinu, je tento způsob stále aktuální. Normové požadavky na tloušťku tepelné izolace se ale stále zpřísňují, a tak se obytný prostor podkroví relativně stále zmenšuje, protože vrstva izolace se zvětšuje.
Navíc tento způsob přináší i problémy technické, protože kromě tepelněizolačních parametrů musí splňovat podmínky na parotěsnost, větrotěsnost a zvukotěsnost, jichž má být dosaženo za pomoci fólií slepených k sobě speciálními lepicími páskami. Přitom riziko nedokonalosti provedení se zvyšuje s počtem vrstev konstrukce a pracovních kroků.
Řešení existuje už dlouho, i když jen pro novostavby a rekonstrukce šikmých střech včetně krytiny. Je tedy relativně nákladnější, zato minimalizuje možné chyby při provádění. Jde o systémy zateplení zvnějšku, nad krokvemi. Z hlediska stavební fyziky se takové konstrukční uspořádání považuje za nejsprávnější.
Pozn.: V ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov je doporučená hodnota součinitele prostupu tepla pro zateplenou šikmou střešní konstrukci při sklonu do 45 ° UN,20 ≤ 0,16 W/m2.K a požadovaná UN,20 ≤ 0,24 W/m2.K.
 
Výhody nadkrokevního zateplení
1. Zachování velikosti vnitřního prostoru
Podhled v interiéru může zůstat volný bez dalších zásahů. Konstrukce krovu zůstává viditelná, dřevo působí příjemně.
2. Minimalizace tepelných mostů

Eliminuje se vliv krokví jako tepelných mostů. Zabrání se úniku tepla a ev. kondenzaci vlhkosti v těchto místech. V „klasické“ skladbě krokve ovlivňují izolační schopnost konstrukce z 10–20 %.
3. Rychlá montáž
Montáž systému zateplení nad krokvemi je snazší a rychlejší, navíc odpadají problémy s úchyty sádrokartonových roštů u vyšších tlouštěk izolací pod krokvemi.
4. Snížení rizika poničení parobrzdy
Nedochází k perforaci parobrzdy průnikem kotvení roštů pro podhled či samotného podhledu. Tím se snižuje riziko průniku vlhkosti v nedokonale slepených místech.
5. Eliminace montážních chyb v konstrukci
Vyhneme se často problémovým řešením vlivem složité konstrukce krovu v interiéru jak z hlediska parozábrany, tak z hlediska tepelné izolace.
 

Principiálně můžeme rozdělit nadkrokevní systémy zateplení na dvě skupiny:
1. systémy vícevrstvé – plášť střechy má více vrstev z různých materiálů, vhodných pro požadavky kladené na jednotlivé funkce střechy (obr. 1);
Obr. 1a: Dvouplášťová střecha s tepelnou izolací z minerální vlnyObr. 1b: Dvouplášťová střecha s tepelnou izolací z polystyrenu
2. systémy jednovrstvé – plášť střechy tvoří jedna homogenní vrstva, která splňuje uvedené požadavky (obr. 2).
Obr. 2: Jednoplášťová střecha (s tepelnou izolací z polystyrenu)
ad 1. Systém spočívá v tom, že na nosnou konstrukci krovu, na krokve, se provede bednění, na ně se položí parozábrana, na ni desky nebo pásy tepelné izolace a na ni difuzní fólie (pokud jde o izolaci z minerální vlny). Desky se kotví speciálními vruty do krokví. Dalšími speciálními vruty se připevní kontralatě, taktéž do krokví (skrz tepelnou izolaci), na ně přichází laťování a krytina.
ad 2. Systém sestává z izolačních desek, které se pokládají na bednění, nebo dokonce zavěšují rovnou na latě, a na desky se přímo pokládá krytina.
Sklon střechy, kterou lze zateplit tímto způsobem, uvádějí výrobci shodně mezi 5 a 90 stupni.
 
Za pomoci internetu jsme se pokusili zmapovat český trh, co se týče nabídky nadkrokevního zateplení, a výsledky přinášíme v následující části.
 
SYSTÉMY Z VÍCE VRSTEV
 
Isover (Orsil) – obr. 3, 4
Složení:
●  parobrzda Isover VARIO KM DUPLEX UV;
●  montážní hranoly Orsil TRAM;
●  výplňová izolace Orsil (UNI, ORSIK, ORSET), Isover (DOMO, UNIROLL, DOMO 035);
●  montážní vruty Twin UD (400, 440, 480 a 520 mm);
●  pojistná hydroizolace Tyvek (Soft Antireflex, Solid).
Obr. 3: Systém firmy Isover – detail ukončení střechy u okapuObr. 4: Systém firmy Isover – skladba při montáži
 

1. Parobrzda

Na bednění se položí parobrzda Vario KM či Vario KM DUPLEX UV (ta navíc díky speciální povrchové úpravě vhodně přilne k povrchu prken). Je zde bezpodmínečně nutné dbát na správnost přelepení přesahů fólie (pomocí pásky Isover VARIO KB 1) a zabránění jejího poškození při montáži. Vhodné je použít klasické lavičky určené pro montáž hladkých vláknocementových krytin.
2. Námětky
Aby konstrukce byla při montáži o nějakou část opřena, je nutno u okapní hrany osadit námětek či fošnu, na kterou se osadí první montážní hranol.
3. Montážní izolační hranoly
Montážní hranoly Orsil TRAM se kladou od sebe 600 či 1200 (1300) mm dle rozměru výplňové izolace. Aby hranoly správně držely, je nutno je předem připevnit pomocí hřebíku či vrutu ke krokvi. Jelikož dojde k průniku přes parobrzdu, je nutné v tomto místě okolo vrutu či hřebu aplikovat tmel Isover VARIO DS pro zajištění parotěsnosti spoje.
4. Výplňová izolace
Po upevnění montážních hranolů na části konstrukce se mezi ně vloží výplňová izolace. Vhodné typy jsou např. Orsil Uni či Isover Domo 035.
5. Pojistná hydroizolace
Jakmile je izolace položena, lze postupně sundávat montážní latě (pokud byly použity na zajištění konstrukce) a klást difuzně otevřenou pojistnou hydroizolaci Tyvek Soft Antireflex.
6. Kontralatě
Aby pojistná hydroizolace držela, je nutno na ni hned připevnit kontralatě pomocí dvouzávitových šroubů Twin UD, čímž se celá konstrukce stane únosnou. Minimální průřez kontralatí je 50/60 mm a ukotvení vrutu v krokvi 90 mm.
7. Dvouzávitové vruty
Aby byly vruty správně dotaženy, je nutno použít speciální montážní nástavec WT–T40/D10 a kontralatě předvrtat. Rozteče vrutů je nutno předem staticky spočítat.
8. Dokončení
Po provedení všech vrutů je konstrukce již plně únosná a lze klást latě a libovolnou krytinu.
 

Technické parametry

 Tloušťka izolace [mm]

 UT [W/m².K]

 UN,20 [W/m².K]

 Rw [dB]

200

0,18

< 0,24

≥ 52

240

0,15 < 0,16

 

 

280

0,13

< 0,16

 

320

0,11

≤ 0,11

 

 
Pozn.: Tento systém zateplení nad krokvemi byl ověřen v laboratořích CSI. Provedeno bylo tepelné, vlhkostní i statické posouzení. Protokol předloží firma na vyžádání.
 
Toprock (Rockwool) – obr. 5, 6

Složení:
●  parozábrana o rd > 100 m, např. Delta-Fol Reflex, Nicobar, Jutafol N AL se slepenými spoji, bitumenový pás V13 apod.;
●  nadkrokevní držák o výšce 120 mm pro tloušťku izolace 200–240 mm, o výšce 180 mm pro tloušťku izolace 240–300 mm;
●  tepelná izolace Airrock LD;
●  pojistná hydroizolační vrstva, difuzně otevřená o rd < 0,03 m, např. Delta Vent N, Tyvek HD Dry, Nicofol Multi, Jutadach 115.
Obr. 5: Toprock – detail ukončení střechy u okapuObr. 6: Toprock – schéma
 
1. Parozábrana
Na bednění o min. tl. 20–25 mm (dřevo, palubky, OSB desky) je položena parozábrana. Parozábrana ochraňuje bednění před deštěm do doby pokládky tepelné izolace a zabraňuje pronikání vlhkosti z interiéru do tepelné izolace. Druh parozábrany volíme s ohledem na montáž (bude se po ní chodit).
2. Nadkrokevní držák
Na parozábranu v místě krokví připevníme šesti pozinkovanými hřebíky, doporučují se kroužkové hřebíky. Nadkrokevní držák se umísťuje ve vzdálenosti 1,2–2,4 m ve směru okapu (dle statického výpočtu). Vzdálenost je ovlivněna sklonem střechy, sněhovou oblastí, druhem krytiny a vzdáleností krokví od sebe.
3. Přídavné krokve
Na horní část držáku uložíme přídavné krokve o minimální velikosti 60×80 mm. Výšku přídavných krokví volíme dle tloušťky tepelné izolace, min. 80 mm. Upevnění provedeme čtyřmi vruty nebo kroužkovými hřebíky dle statického výpočtu. Spoje přídavné krokve volíme mimo držák a přeplátujeme ho.
4. Izolace Airrock LD

Před položením tepelné izolace Airrock LD tl. 120 mm provedeme pomocnou konstrukci zabraňující posunu tepelné izolace do okapu a umožňující bezpečný pohyb po střeše. Pomocná dřevěná konstrukce je opřena o horní část držáku. První a druhou vrstvu tepelné izolace vzájemně otočíme o 90 ° nebo přeložíme ve spárách. Přesah izolace přes čelní a boční obvodové zdivo musí být min. 150 mm.
Rozvody elektroinstalace apod. vedeme v tepelné izolaci. Místo prostupu do interiéru řádně utěsníme tmelem a přelepíme těsnicí páskou.
5. Pojistná hydroizolační vrstva
Na přídavné krokve položíme souběžně s okapem pojistnou hydroizolační vrstvu. Pojistná hydroizolace zabraňuje zatečení vody do tepelné izolace a umožňuje prostup případné vlhkosti z tepelné izolace do provětrávané mezery pod krytinou. V případě protrhnutí hydroizolační vrstvy je nutné otvor ihned zalepit lepicí páskou k tomu určenou.
6. Kontralatě

Na přídavné krokve připevníme kontralatě o průřezu 60×40 mm, sloužící k vymezení odvětrávací mezery mezi okapem a hřebenem.
7. Dokončení
Na kontralatě pokládáme latě nebo bednění pro střešní krytinu.
8. Poznámka
Prostupy střechou (komín, střešní okno, ventilace) musí být řádně utěsněny kolem parozábrany lepicí páskou a v místě hydroizolační vrstvy provedeny tak, aby nemohlo dojít k zatečení vody stékající po hydroizolační vrstvě. Střešní okno osazujeme na dřevěný rám na plnou výšku izolace nebo na střešní latě. Hydroizolační vrstva difuzně otevřená musí být řádně vyvedena nad rám okna tak, aby nedocházelo k zatékání.
 
Technické parametry

 Tloušťka izolace Airrock LD [mm]

  Vzdálenost krokví [m]

 Vzdálenost držáků [m]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

 Nejnižší vnitřní povrchová teplota [°C]

120 + 80

1,2

1,5

0,21

16,93

180 + 60

1,2

1,2

0,17

14,6

1,8

0,16

14,6

180 + 100

1,2

1,2

0,16

15,6

1,8

0,15

15,6

 
Pozn.: Výpočet proveden dle ČSN 73 0540: 2002 pro střechu se sklonem do 45 °.
 
Bachl tecta-PUR – obr. 7, 8
Složení:
●  parotěsná PE fólie BACHL tecta-fol tl. 0,25 mm;
●  okapový zarážecí hranol;
●  polyuretanová deska (např. s oboustrannou povrchovou hliníkovou vrstvou) opatřená na horní straně pojistnou ochrannou hydroizolační PE fólií se samolepicími přesahy;
●  kontralatě připevněné speciálními systémovými šrouby BACHL;

Obr. 7: Bachl tecta-PUR – detail u okapu při malém střešním přesahuObr. 8: Bachl tecta-PUR – skladba při montáži

 
1. Parotěsná fólie
K zajištění vzduchotěsnosti se na bednění pokládá parotěsná fólie. Vzduchotěsnost musí být zabezpečena zejména u navzájem napojených konstrukcí z různých materiálů v jejich spojích a stycích.
2. Okapový zarážecí hranol
S montáží desek se začíná u okapového zarážecího hranolu.
3. Polyuretanová deska
Na zarážecí hranol se založí první řada desek Bachl tecta-PUR. jejich standardní rozměr je 2500×1250 mm. Desky jsou po celém obvodu upraveny na pero a drážku a na horní straně jsou opatřeny ochrannou vrstvou se samolepicími přesahy v horizontálním i vertikálním směru. Desky první řady jsou orientovány perem směrem ke hřebenu střechy. Spodní přesah samolepicí fólie se nalepí přes okapový hranol. Další desky se pokládají vzájemně na vazbu, tak aby nevznikaly průběžné svislé spáry. Jednotlivé desky je nutné přitlačit těsně k sobě a je třeba dbát na to, aby samolepicí přesahy vrchní ochranné fólie byly na obou stranách celoplošně nalepeny na sousední desky.
4. Upevnění kontralatí
Po položení izolačních prvků tecta-PUR se namontují kontralatě. Přitom se kontralatě (4×6 nebo 4×8 cm) pro přenos zatížení nejprve přichytí šikmo vruty. Kontralatě slouží jako podklad pro střešní latě a vytvářejí současněpotřebný prostor k odvětrávání. Provádí-li se montáž desky tecta-PUR bez dřevěného bednění, je nutné montovat kontralatě a střešní laťování současně s izolačními prvky (k zajištění stability pracovní plochy).
Při přenosu zatížení na okapovou hranu se smykové síly ze střešní roviny přenášejí přes kontralatě do náležitě dimenzovaných okapových hranolů nebo zarážek. Upevnění se provádí podle typových zkoušek nebo podle kotevního plánu. Minimální hloubka šroubů v krokvích má být 8 cm. Při rovnoměrném přenosu zatížení speciálními upevňovacími prostředky jsou síly ze střešní roviny přeneseny přímo do krokví. Šrouby se montují pod úhlem 60 o, při spádu střechy pod 35 navíc doplňujícími šrouby pod úhlem 90 o ke střešní rovině, a tím jsou namáhány pouze na tah, a nikoli na ohyb.
5. Poznámka
Pro prostupy střechou a detaily (nároží, úžlabí atd.) jsou vypracována a popsána systémová provedení.
 
V nabídce je šest druhů desek, které se liší složením, a tudíž i vlastnostmi (např. oboustranně hliníková fólie + horní PE fólie, oboustranně hliníková fólie + na horní straně polymerbitumenový pás, oboustranně vrstva z minerálního rouna s vrchní difuzní fólií, na horní straně přidaná deska OSB atd.).

Technické parametry desky tecta PUR 024

 Tloušťka izolace [mm]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

80

0,262

100

0,215

120

0,182

140

0,158

160

0,140

180

0,125

 
TopTherm (Rigips) – obr. 9, 10
Složení:
●  parozábrana,
●  polystyrenové tepelněizolační desky (3 vrstvy),
●  pojistná hydroizolace,
●  spojovací materiál.

Obr. 9: TopTherm – detail ukončení střechy u okapu pro energeticky úsporné objekty – 45 cm izolaceObr. 10: TopTherm – skladba při montáži
 
Systém je určen pro energeticky úsporné domy, tzn. že navržená tloušťka izolace je 30–50 cm. Na bednění (záklop) se položí tenká vrstva izolantu, na něj parozábrana a na ni dvě vrstvy tepelné izolace. Pro běžné střechy se používá EPS 100 S (standardní rozměr 1000×500 mm). Tento typ má plošnou zatížitelnost 2000 kg/m2. Následuje pojistná hydroizolace, kontralatě, závěsné latě a skládaná krytina. Systém se kotví v ploše pomocí předmontovaných nerezových tyčí malého průměru. Šikmá složka zatížení od krytiny je přenášena do krokví svorníky v oblasti římsy a okapu. Jednoduchý svorníkový spoj je používán pro veškeré tloušťky tepelné izolace. Pro běžné střechy s délkou krokve do 10 m a běžné zatížení sněhem se používají 2 nebo 3 ks svorníků průměru 12 mm. Svorníkový spoj musí být navržen v konkrétním projektu pro konkrétní střechu (délka krokve, sníh, druh krytiny…). Minimální osová vzdálenost svorníků vyplývá z platné ČSN. Mezi svorníky a od namáhaného okraje je třeba dodržet min. vzdálenost rovnou 7krát průměr svorníku. Pro střešní krytiny jako asfaltové šindele nebo štípanou břidlici je možno místo závěsných latí aplikovat celoplošné bednění.
Konkrétnější technické informace se nám nepodařilo získat. 
 
THERMO – TETTO (Thermodach) – obr. 11, 12

Skladba střešního pláště:
●  pohledové bednění nebo rastr horizontálních prvků;
●  vzduchotěsná izolace;
●  polystyrenové tepelněizolační dílce THERMO – TETTO;
●  kontralatě 40×60 mm kotvené speciálními vruty;
●  závěsné latě nebo jiný podklad podle použité krytiny.
Obr. 11: Thermo – TETTO – detail ukončení střechy u okapuObr. 12: Thermo – TETTO – montážní schéma okapové hrany
 
Dílce jsou z tvrzeného hydrofobního polystyrenu se samozhášivou úpravou. Velkoformátové dílce Thermo – TETTO (1295×865 mm) se pokládají od připravené okapové hrany směrem nahoru a zprava doleva. Položené dílce se kotví speciálními vruty přes distanční latě (kontralatě). Na ně se pak připevní závěsné latě (nebo jiný podklad podle použité krytiny). Základové – distanční, latě se doporučuje předvrtávat a dbát na to, aby kotevní vruty vstupovaly do dílců v místě vyvýšených výstupků na dílcích. Vyloučí se tím zatečení kolem vrutu. Rozteče vrutů a jejich rozložení určuje statický výpočet.
Veškerá krytina (těžká i lehká) se pokládá v souladu se souvisejícími ČSN a EN, podle Pravidel pro navrhování a provádění střech, která zpracoval a vydal Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR a podle doporučení výrobce použité krytiny. 
Osazování střešních oken a ostatní prostupy střešním pláštěm vybaveným deskami THERMO – TETTO bezpodmínečně vyžadují odvést kondenzovanou nebo zateklou vodu ze systému kanálků od prostupu. Pokud je známé umístění oken (prostupu) při pokládce dílců TETTO, vloží se do nejbližší vodorovné spáry desek nad zamýšleným prostupem pruh kontaktní hydroizolační fólie široký asi 300 mm a delší asi o 400 mm než šířka prostupu. Přesahující část pruhu se orientuje proti spádu střechy a přiklopí se distančními latěmi, popřípadě se kotví k nejbližší vyšší závěsné lati. Při dodatečném osazování oken se nad horní rám, do šikmého zářezu zhotoveného v dílci TETTO, vloží a utěsní příslušně dlouhý odvodňovací plechový L-profil. 
Utěsnění střechy v ploše zajišťuje systém zámků a labyrintů THERMODACH. Přechody na svislé konstrukce, jako jsou štítové stěny, podélné stěny, prostupy apod., je nutné při pokládce THERMO – TETTO dobře, důsledně a pečlivě utěsnit. Dodatečné těsnění není spolehlivé! Stavební příprava vyžaduje dozdění štítů do úrovně horního líce krokví a rovněž před pozednicemi je třeba učinit opatření k plnohodnotnému napojení tepelné izolace svislé konstrukce na šikminu střechy. Bednění na krovu se těsní k takto upraveným svislým konstrukcím. K těsnění doporučujeme použít běžnou montážní PUR pěnu s aplikační pistolí, tzv. profi-pěnu.
Pro prostupy střechou, detaily a montáž střešních oken jsou vypracována a popsána systémová provedení.

Technické parametry

 Tloušťka prvku [mm]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

120

0,24

140

0,22

160

0,20

180

0,17

 
SYSTÉMY JEDNOVRSTVÉ
 
Isotec (Conti Praha) – obr. 13, 14
Složení:
●  prefabrikovaný nosný panel z polyuretanové pěny s uzavřenou strukturou pórů, na vnějším povrchu opatřený hliníkovou fólií a integrovanou střešní latí z ocelového plechu s úpravou povrchu Aluzink®;

●  ocelové pozinkované hřeby nebo hmoždinky s ocelovými vruty.
Obr. 13: Isotec – detail ukončení střechy u okapuObr. 14: Isotec – skladba při montáži
 

Technické parametry

 Tloušťka panelu [mm]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

T epelný odpor R [m²/K.W]

60

0,352

2,47

80

0,275

3,25

100

0,225

4,01

120

0,191

4,78

 

Panely se montují shora na konstrukci krovu (bez bednění a jiných pomocných konstrukcí) a tvoří kompaktní střešní plášť. Díky integrovaným kovovým střešním latím je namontovaná střecha pochozí – je nutné našlapovat na kovové latě. Střešní lať je perforovaná pro maximální odvětrání a odvodnění dutiny pod střešní krytinou. Je zároveň opatřena v horním líci perforací pro případné kotvení krytiny dodávanými kotvicími pásky.
Tloušťka panelu může být 60, 80, 100 a 120 mm, délka 3900 mm. Šířka panelu (tj. rozteč laťování) je variabilní dle typu použité krytiny. Panely ISOTEC® jsou opatřeny podélnými i příčnými zámky. Montáž začíná u okapové hrany upevněním dřevěného hranolu o rozměrech odpovídajících tloušťce panelu (60×80, 80×80, 100×100 nebo 120×120 mm).
Systém se montuje na dokončenou konstrukci krovu bez dalších pomocných či tepelněizolačních konstrukcí od římsy ke hřebeni. Do dřevěné nosné konstrukce se panely kotví ocelovými pozinkovanými hřeby, do betonové konstrukce hmoždinkami s ocelovými vruty. Spoje panelů jsou zabezpečeny bitumenovým tmelem a přelepují se samolepicí bitumenovou páskou. Po dokončení montáže je střecha vodotěsná.
Součástí dodávky je plastová větrací mřížka, která se bez šroubování osadí do otvorů v horním líci latě Isotecu. Tato mřížka slouží k přizvednutí první řady tašek na okapové římse, umožňuje nasávání vzduchu do prostoru pod krytinou a zároveň působí jako ochrana proti zalétávání ptáků.
Pro všechny prostupy a detaily (hřeben, úžlabí, nároží atd.) jsou vypracována a popsána systémová provedení.
 
Bauder PIR (Bauder) – obr. 15, 16
Složení:
●  vzduchotěsná vrstva na bednění nebo na krokvích;
●  tepelně izolační prvek z tvrdé polyuretanové pěny PIR kotvený systémovými vruty;
●  střešní krytina např. skládaná na laťoví.

Obr. 15: Bauder PIR – detail ukončení střechy u okapuObr. 16: Bauder PIR – skladba při montáži
  
Tepelnou izolaci v deskách o rozměru 1800×1200 mm opatřených na obvodu perem a drážkou Bauder PIR lze pokládat přímo na krokve nebo na bednění. Na okapovou hranu krokví se upevní dřevěný dorazový hranol. Je bez statické únosnosti. Výška dorazu odpovídá tloušťce tepelné izolace. Prvky se spojují na pero a drážku, což zajišťuje plnou stabilitu. Tepelná izolace z polyuretanové tvrdé pěny je na obou stranách kašírovaná hliníkovou vrstvou. Vrchní (vnější) strana je opatřena pojistnou hydroizolační vrstvou se samolepicím přesahem, tak aby eventuální vlhkost byla odvedena k okapu. V případě montáže přímo do krokve je jako vzduchotěsná vrstva použita PE fólie tl. 0,25 mm nebo 0,40 mm. Všechny spoje a prostupy se vzduchotěsně slepí. Pokud je použito bednění, použije se jako vzduchotěsná vrstva elastomerbitumenový pás, např. Bauder TOP TS 75 NSK nebo TOP TS 40 NSK. 
V případě použití systému Bauder PIR Kombi, kde spodní strana tepelné izolace je opatřena pohledovým prvkem, je vzduchotěsná vrstva součástí tohoto prvku. Aby nevznikaly tepelné mosty, je nutné dbát na dostatečné vzájemné zatlačení pera a drážky. Spáry eventuálně vzniklé při přizpůsobování izolačních prvků, při prostupech a napojeních je nutné vypěnit Bauder PIR pěnou a přelepit Bauder PIR PMK pruhy.
Pokládka Bauder PIR tepelné izolace probíhá v řadách paralelně k žlabu od spodu nahoru. Drážka ukazuje k hřebeni. Pero se u první řady odřízne. Horizontální přesah se položí přes okapnici. Druhá řada začíná zbytkovým kusem z první řady. Pokládka probíhá nezávisle na rozteči krokví. Prvky se pevně stlačují jak dolů, tak do strany.
Je účelné po pokládce 2–3 řad tepelné izolace položit kontralatě. Vlastní statické zajištění probíhá pomocí Bauder speciálních vrutů bez předvrtání, přičemž se vruty montují s pomocí dodané šablony pod úhlem (60 °) skrz kontralať a tepelnou izolaci přímo do krokví. Délka vrutů a rozteč jsou dány doporučením statiky.
Pro prostupy střechou a detaily (nároží, úžlabí atd.) jsou vypracována a popsána systémová provedení.
V nabídce je devět různých panelů, které se liší složením, a tudíž i vlastnostmi (na horní straně jako pojistná hydroizolační vrstva např. elastomerbitumenový pás, textilní pás, difuzně otevřený pás, deska OSB; dole pohledová deska, tepelné izolace z MV atd.).

Technické parametry desky Bauder PIR PLUS

 Tloušťka panelu [mm]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

80

0,28

100

0,23

120

0,19

140

0,16

160

0,14

180

0,12

 
THERMO – Plus (Thermodach) – obr. 17, 18
Skladba střešního pláště vně krovu:
●  pohledový záklop, který je možné zhotovit až následně;
●  laťování závěsnými latěmi pro těžkou krytinu;
●  pokládka dílců THERMO – Plus a krytiny (pro krytinu bobrovku dílce Klasik).

Obr. 17: Thermo – Plus – detail ukončení střechy u okapu s dřevěným klínemObr. 18: Thermo – Plus – skladba při montáži
 

Technické parametry

 Tloušťka prvku [mm]

 oučinitel prostupu tepla U [W/m².K]

Klasik, Plus 120

0,24

Klasik 140

0,22

Plus 160

0,19

Klasik 170

0,19

Plus 180

0,17

 
Desky jsou určeny pro přímou pokládku na běžné střešní latě (30×50 nebo 40×60 mm) šikmých střech. Jsou vyrobené z tvrzeného hydrofobního polystyrenu se samozhášivou úpravou. Speciálním tvarováním se rozumí soustava kanálků, žlábků, zámků a labyrintů, které slouží na jedné straně k uchycení desky na latě a k sobě navzájem a na druhé straně k odvodu event. vzniklého kondenzátu do střešního žlabu.

Rozteč latí může být od 320 do 415 mm. Pro bobrovku jsou k dispozici závěsy po 160 mm při laťování 320 mm, což umožňuje pokládku jak na tzv. rybí šupinu, tak i na „korunové krytí“.
Veškeré přechody na svislé konstrukce, jako jsou štítové stěny, prostupy, podélné stěny apod., je nutné při pokládce dobře, důsledně a pečlivě utěsnit. K těsnění doporučujeme použít běžnou montážní PUR pěnu.
Požadovaná stavební příprava spočívá v dozdění štítů do úrovně horního líce krokví a dorovnání tepelněizolační maltou. Rovněž stěnu před pozednicemi je třeba doplnit tepelněizolační dozdívkou, zakončenou šikmo v úrovni horního líce krokví. Dodatečné těsnění spodního líce dílce se svislou stěnou není spolehlivé!
Dílce je možné klást v horizontálních pruzích, stejně jako v pruzích ve spádu střechy. Krytina se pokládá v jednom pracovním kroku společně s kladením dílců, a to přímo na dílce. Pokud je nutné její kotvení (předepisují Pravidla pro navrhování a provádění střech), provádí se podle doporučení dodavatele – THERMO.
Pro prostupy střechou, detaily a montáž střešních oken jsou vypracována a popsána systémová provedení.
 
Linitherm (Linzmeier) – obr. 19, 20
Složení:
●  deska z polyuretanové tvrdé pěny (PIR);
●  speciální šrouby.
Obr. 19: Linitherm – detail ukončení střechy u okapuObr. 20: Linitherm – schéma

Technické parametry

 Tloušťka prvku [mm]

 Součinitel prostupu tepla U [W/m².K]

80

0,28

100

0,22

120

0,19

140

0,16

 

Izolační desky Linitherm PAL N+F je možné pokládat na bednění i přímo na krokve. Spojují se na pero a drážku po celém obvodu desky. Vodicí lišty přesahující o 6 cm další desku zajišťují parotěsnost spoje. Desky jsou oboustranně potaženy hliníkovou folií, která plní jak funkci parozábrany, tak i pojistné hydroizolace. Díky tomuto provedení lze desky v místech nároží a úžlabí otáčet a používat oboustranně, což znamená malý prořez a značné úspory materiálu. Tím se systém Linitherm zásadně liší od všech ostatních nadkrokevních systémů na bázi PUR. V místech nároží a úžlabí se poté vzniklé tupé spoje vyplňují montážní pěnou a přelepují speciálním pásem, dodávaným jako příslušenství. Rozměry desek jsou 3×1 m. Pro zajištění větrotěsnosti a vzduchotěsnosti se v místě okapové a štítové stěny pod krokvemi a po stranách krokví nanese předkomprimovaný těsnicí pásek.

Před pokládkou se u okapové hrany upevní dřevěný dorazový hranol, jehož výška odpovídá výšce tepelné izolace. Desky se po odříznutí perka a spodní vodicí lišty pokládají odspodu, rovnoběžně s okapem. Horní vodicí lišta přesahuje přes dřevěný dorazový hranol. Po položení 2–3 řad (podle sklonu střechy) následuje montáž kontralatí (průřez zpravidla 40×60 nebo 40×80 mm). Kontralatě se kvůli přenosu zatížení kotví speciálními šrouby pod úhlem 67 ° skrz izolaci do krokví. Délka vrutů a rozteč jsou dány doporučením statiky.
Pro kompletní montáž jakož i pro prostupy střechou a detaily (nároží, úžlabí atd.) jsou vypracována a popsána systémová provedení.
Systém Linitherm kromě toho dodává celou řadu dalších modifikovaných produktů, jako například desky se sádrokartonovou pohledovou úpravou, kašírovanou OSB deskou, minerální vlnou a jiné pro všechny typy střech.
ANTONÍN GOTTWALD
obr. a foto archiv výrobců