Aktuality, Průmysl a obchod

Natřenou věž radnice v Litovli hlídají před holuby atrapy havranů

Nově natřenou radniční věž v Litovli na Olomoucku hlídají před nálety holubů atrapy havranů instalované v jejích malých oknech. Díky napodobeninám havranů by bílá zeď této 65,4 metru vysoké dominanty města už neměla být znečištěna trusem od holubů, kteří hnízdí v okolí.

Dosavadní systém bodců instalovaných na radnici holuby nedokázal dostatečně odradit. ČTK to řekla Eva Kratochvílová z litovelské radnice.

Makety havranů byly instalovány v okénkách radniční věže, které směřují do Šerhovní uličky, kde holubi hnízdí. „Jejich úkolem je odradit holuby, aby zde přestali hnízdit a pomoci tak městu v boji s tímto obtížným ptactvem. Podle odborníků se holubi havranů bojí a navíc je okénko pro oba ptáky společně poměrně malé,“ uvedla Kratochvílová.

Makety havranů, kteří jsou v přírodě přirozenými nepříteli holubů, vykukují z oken radniční věže a jsou zajištěny proti vypadnutí drátky. Atrapy zmenšily volný prostor na římse pro případné přistání holubů.

Fasáda věže litovelské radnice byla opravena v létě. Její rekonstrukce stála zhruba 325 000 korun. Radniční věž je přístupná veřejnosti, lidé mohou vystoupat na její ochoz ve výšce 33,5 metru. Součástí výstupu je i prohlídka pokojíku hlásného. Věž stojí přímo na jednom z ramen řeky Moravy, která protéká pod centrálním náměstím.

zpráva ČTK

Natřenou věž radnice v Litovli hlídají před holuby atrapy havranů, foto www.litovel.eu