Technologie, Zajímavá stavba

Soudobá obnova původního stavení

Dům pro rodinu tesaře vznikl na místě roubenky ve skrytém údolí, v sousedství je jen několik chalup. Základní představou investorů a architekta Lukáše Svobody byla nenásilná obnova původního stavení s dodržením jeho charakteristických znaků: především umístění domu, jeho velikost a proporce, vnitřní uspořádání i materiálové řešení. Snahou bylo propojit konstrukční, technologické a estetické kvality tradičního a moderního stavitelství.

V době intenzivního rozvoje místního osídlení bylo údolí vymýcené a v okolních loukách působilo jako mírný žleb. Dnes je místo skryté mezi lesy, které cloní slunečním paprskům. Záměr vznikl po dlouhé diskuzi o celé stavbě, od rozhodnutí o demolici původního domu, přes jeho uspořádání a estetiku, až po detailní konstrukční řešení.

Základním obytným prostorem je světnice, do přízemí byla umístěna také solidní dílna a sociální zázemí. V podkroví se nacházejí pokojíky pro rodinu. Se smyslem pro tradiční řemeslo a s citem pro poslední detail interiéru stavbu provedli sami klienti.

Stavební řešení

Na soklu z pohledového betonu je osazena precizně zpracovaná dřevěná rámová konstrukce, izolovaná prodyšnými dřevovláknitými materiály. Sendvičové obvodové konstrukce autor projektu řešil zcela bez použití fólií a OSB desek. Skladby využívají přirozených vlastností kvalitních materiálů. Na dnešní dobu velké rozpony stropních trámů vycházejí z původního zcela funkčního řešení stavby.

Bezrámové zasklení v kombinaci s okny v původních proporcích pouští do světnice maximum dostupného světla a slunce. Fasády jsou obloženy více druhy dřevěného obkladu včetně šindele.

Základní představou byla nenásilná obnova původního stavení: dodrželo se umístění domu, jeho velikost a proporce, vnitřní uspořádání i materiálové řešeníZákladní představou byla nenásilná obnova původního stavení: dodrželo se umístění domu, jeho velikost a proporce, vnitřní uspořádání i materiálové řešeníZadní průčelí bylo realizováno zcela tradičním způsobemDetail tradiční technologie

Hovoříme s Lukášem Svobodou

Stavba je ve výsledku velmi příjemná, vaše rozhodnutí dodržet její umístění, proporce i materiálové řešení bylo šťastné. Vzhledem k tomu, že se budovala pro rodinu tesaře, od začátku jste jistě uvažovali o dřevostavbě. Ale i v tomto případě se nabízejí různé možnosti řešení – rozhodovali jste se mezi více variantami?

Cesta k výslednému řešení byla v tomto případě neobvykle přímá. Klienti měli jasnou představu o řešení domu i v profesní rovině, takže jsme se snadno shodli na dispozičním, materiálovém i konstrukčním řešení. Mělo vyhovět požadavkům možnosti stavby ve specifické lokalitě, dostupné ceně a také osobním preferencím a životnímu stylu. V zásadě jsme klienty jen podporovali v realizaci jejich představy o novém domově.

Dřevěná konstrukce stojí na pěkném soklu z pohledového betonu. I u tohoto zdánlivého detailu jste měli více možností, nabízí se například tradiční kámen. Jakým způsobem se využívá suterén domu?

Suterén je využíván hlavně jako dílna a sklad pro přípravu menších dřevěných konstrukcí pro další stavby, které klient realizuje. To bylo samozřejmě zásadní v otázce, zda suterén vůbec budovat. Využití pohledového betonu jsme všichni od počátku preferovali. Beton jako kvalitní trvanlivý materiál s bezvadnými vlastnostmi i estetikou nám zapadal do představy soudobé obnovy původního stavení. Cena zbudování velkého jednoduchého neizolovaného suterénu odpovídala ceně za běžnou základovou desku. Dům se tak „prodražil“ jen o cenu dřevěného stropu nad suterénem.

Interiér původní stavby byl díky malým oknům velmi tmavý. Požadavek klientů byl tedy jasný, přivést do obytného prostoru dostatek světla. Výsledné řešení je kombinací klasických otvíravých oken a pevného zasklení vsazeného přímo do obvodové sendvičové konstrukceInteriér podkrovíInteriér podkrovíInteriér podkroví

Použili jste dřevovláknité izolace. V jakých tloušťkách jsou uplatněny? Splňuje dům standardy nízkoenergetické stavby?

Energetická náročnost budovy je ve třídě A, vypočtená potřeba energie na vytápění je 27 kWh/m2a. Izolace stěn a stropu nad suterénem je silná celkem 300 mm, na střeše 320 mm. Kladli jsme ji do křížených dřevěných konstrukcí a roštů. Zvažovali jsme využití řízeného větrání, ale nakonec jsme zvolili přirozené větrání. Vzduch v místě stavby je úžasný a také jsme nechtěli v domě instalovat další technologii. Nebyl tedy nutný blowerdoor test k prokázání vzduchotěsnosti stavby. Vzhledem k využití difuzně otevřených konstrukcí jsme velkou pozornost věnovali důsledné návaznosti parobrzdných papírových „fólií“.

A jaký je zdroj tepla?

Od počátku jsme chtěli dům vytápět úsporně a nenáročně na obsluhu. Podlahové vytápění se nabízelo přinejmenším nad chladným suterénem, v podkroví jsou instalovány radiátory. Nízký teplotní spád podlahového systému i dlouhá otopná sezóna v místě stavby si vysloveně řekly o využití tepelného čerpadla (vzduch-voda). Ve světnici jsou již také instalována krbová kamna. Ta jsou i záložním topidlem pro případ výpadku elektřiny.

Řešení oken ve světnici je rozhodně zajímavé – jak jste k němu došli? Jsou v oknech izolační skla?

Řešení oken bylo vlastně zásadním předmětem diskuze o stavbě již od počátku. Interiér původní stavby byl díky malým oknům velmi tmavý. To by ještě posílilo umístění stavby ve stinném údolí. Požadavek klientů byl tedy jasný, přivést do obytného prostoru dostatek světla. Hledali jsme pak způsob, jak splnit požadavky na světlo i požadavky na „tradiční“ charakter stavby. Výsledné řešení je kombinací klasických otvíravých oken a pevného zasklení vsazeného přímo do obvodové sendvičové konstrukce. Rámy oken jsou vybavené drážkou navíc pro uložení pevného zasklení. Důležité bylo dodržení návaznosti všech vnitřních i vnějších systémových vrstev obvodových stěn nejen na okna, ale i skla.

Dřevěná konstrukce stavby stojí na základech z pohledového betonuDřevěná konstrukce stavby stojí na základech z pohledového betonuDetail uložení konstrukceDetail uložení konstrukce

Stavební řešení podkrovíStavební řešení podkroví

Ještě prosím pár slov k řešení střechy – v podkroví jsou ložnice, takže by tu nemělo být horko… Vybírali jste z více druhů střešní krytiny? Přemýšleli jste o solárním ohřevu vody?

Stín přilehlého lesa je v případě této stavby limitující i osvobozující zároveň – není třeba se obávat přehřívání interiéru, navíc komfortní tloušťky izolací krovu zajistí příjemnou teplotu v podkroví za každých podmínek. Každopádně bylo jasné, že šikmá střecha bude provětraná a výběr krytiny tak podléhal pouze požadavkům na tradiční vzhled, životnost a cenu. Použité jsou šablony Capacco. Solární ohřev vody ani využití fotovoltaické elektrárny zde nepřipadaly v úvahu kvůli velkému zastínění stavby okolními lesy. Stavba je navíc tradičně orientována štítem k jihu. Dům dělal radost nám i klientům už od studie, přes realizaci, i teď, během užívání. Věříme, že tento všestranně pozitivní příběh, je ve výsledku patrný.

Hana Vinšová

Související články:
Rekonstrukce statku v Sedlci u Mšena
Stavení dostalo šanci sloužit další století
Dřevostavba ve střeše má výhled do zahrady
Bydlení na faře se otevírá do zahrady