Články, Podlahy, Technologie

Spárování venkovní dlažby položené na rektifikačních terčích

Na trhu jsou keramické obkladové prvky, které lze stejně jako kámen nebo sklo podkládat tzv. na sucho na nastavitelné rektifikační terče (disky), umožňující pokládku na ne zcela rovný podklad. Ten je izolován proti zatékání vody nebo provedení výškového vyrovnání a vytvoření tzv. zdvojené podlahy. Zpravidla jde o venkovní terasy, které mají minimální sklon 1–2 %.

Tato pokládka je v praxi prováděna se spárami, kdy voda může volně protékat spárou bez toho, aby došlo k ohrožení podkladu. Tato technologie umožňuje rychlou pokládku. Někdy tyto spáry mají estetickou nevýhodu, spárou se dostávají do dutiny nečistoty, které je nezbytné čas od času odstranit tak, že se vyjmou příslušné desky. Tyto podlahy mají přednosti, protože odpadají časté problémy se životností teras prováděných tradiční technologií, tj. lepením. Velmi dobré zkušenosti jsou s taženými keramickými deskami (skupina AI dle ČSN EN 14411 ed. 2) – viz ilustrační foto. Svědčí o tom i rostoucí zájem o takto prováděné terasy.

Na loňské výstavě CERSAIE 2015 v Bologni na venkovní ploše vystavovala mladá rakouská firma Terra Level své produkty, za které obdržela ocenění za kvalitu od rakouského svazu obkladačů – Fliesenverband Österreich. Mezi jejich produkty byla zajímavá technologie spárování těchto podlah – teras.

Při pokládce dlažby z keramiky, skla nebo kamene na terče musí být dodržen odpovídající spád, který je proveden spádem podkladu a nastavením sklonu terčů. Proto se používají silnostěnné keramické obkladové prvky o minimální tloušťce 20 mm nebo kamenné desky, které jsou ještě silnější. Formáty pro takovou pokládku jsou rovněž velké a pohybují se zpravidla od délky hrany 300 mm až 600 nebo 800 mm.

Technologie spárování je až překvapivě jednoduchá, ale vyžaduje přesnost a kvalitu. Lze ji popsat následovně:

Nejprve je nutné příliš vysoké distanční výstupky na terčích snížit odříznutím tak, aby bylo možné provádět spáry ve větší délce a tím mít méně spojů. K odříznutí se používá pájka s 12V napájením s řezákem ve tvaru „U“ (obr. 1 a 2). Hrany desek se po odřezání plastových částí musí vyčistit vlhkou houbou.

Obr. 1: Řezák plastuObr. 2: Tvar řezacího nástroje

Pro ochranu okrajů spár desek se nalepí papírová krepová páska vždy přes dvě sousedící desky (obr. 3). Krepová páska se ocelovým nožem prořízne, kdy hrana desky slouží jako vodítko, aby se otevřela spára, která je mezi deskami min. 3 mm široká (obr. 4).

Obr. 3: Ochrana dlažby krepovou páskouObr. 4: Proříznutí krepové pásky

Do otevřené spáry se pomocí válečku vtlačí těsnicí polyuretanový provazec. Volba průměru těsnicího provazce závisí na šířce spáry a musí mít průměr min. o 1/4 až 1/2 větší, než je šířka spáry (obr. 5).

Obr. 5a: Aplikace pružného provazce do spáryObr. 5b: Aplikace pružného provazce do spáry

Okraje desek se natřou penetrací (Terra Level použila Otto Primer P8), která má za účel očištění a odmaštění ploch, kde dojde ke styku se silikonem. Pro tento účel se použije speciálně upravený nástroj s kartáčem, který se ponoří do primeru (obr. 6).

Obr. 6: Čištění spáryObr. 7: Schéma uložení pružného provazce a vrstvy silikonu

Následně dojde k vyspárování. Pro spárování byl použit kvalitní silikon Otto Seal S70/S80. Podmínkou pro venkovní aplikaci je použití kvalitní chemie a dodržení pokynů výrobců. Jedním z důležitých pokynů je správné provedení uložení těsnicího provazce. Pro aplikací pružného provazce a výpočtu vrstvy tmelu – silikonu je stanoveno následující pravidlo (obr. 7): 

Tmel hloubka (t) = 0,5 x šířka spáry (b)

Tloušťka těsnicí vrstvy (d) je rovna 2/3 šířky spáry (b).

Dodržení tohoto pravidla je dáno vlastnostmi silikonů. Ty jsou schopné snášet namáhání pouze ve dvou osách. Pružný provazec pak zajistí nejen těsnost spoje, ale podporu při namáhání ve třetí ose.

Spára je zcela funkční až po tzv. zesíťování akrylátu na vzduchu. Úplné zesíťování v celém profilu, tj. při tloušťce 7 mm, je dokončeno za příznivých klimatických podmínek po 6 až 8 dnech.

Hodně nepřesností bývá ve vlastním provedení tvaru spáry. Zde pro nás může být inspirativní část nové rakouské normy ÖNORM 3707, která vyšla v lednu 2015 k navrhování a provádění obkladů, kde se uvádějí příklady detailu spáry podle tvaru hrany desky (obr. 8).

Obr. 8: Tvar spáry podle typu hrany dlažby

I další firmy začínají řešit spárování dlažeb, které nejsou pevně spojené s podkladem. Se zajímavým řešením přišla firma Ardex s produktem firmy Gutjahr TeraMaxx DS s drenážními podložkami přerušujícími kapilární vzlínavost. Keramické dlaždice desky o tloušťce 20 mm jsou pokládány bodovou metodou pomocí drenážního betonu nebo drenážní malty na speciální podložku miskovitého tvaru, která stejně jako terče umožňuje pokládku i na nerovných izolacích. Spárování se v tomto případě provádí bez použití těsnicího provazce, jak ukazují obr. 9–12, které byly pořízeny na školení v Rakousku ve výrobním závodě. Podmínkou je použití kvalitní stavební chemie. Pro ulehčení práce je také vhodné použití papírové ochranné pásky tak, jak to bylo popsáno u technologie firmy Terra Level.

Obr. 9: Nanesení lepidla na rubovou stranu dlažby podle ÖNORM 3707Obr. 10: Vyrovnání spádu dlažby

Obr. 11: Spárování pružným tmelemObr. 12: Závěrečné čištění spáry

Závěrem ještě po ty, kteří nepotřebují mít dlažbu na terčích. Pokud je pokládka prováděna na podklad ze štěrku, pak k vymezení spár stačí křížky odpovídající šířce spáry – min. 4–5 mm. Spárování lze provést prachem ze štěrku, který po čase se vytvrdí. Nebo lze použít křemenný písek s malou zrnitostí.

EDUARD JUSTA
obr. archiv firmy Terra Level (1–7), foto autor (9–12)

PhDr. Eduard Justa (*1949)
studoval po střední průmyslové škole keramické strojní inženýrství, absolvoval Univerzitu Karlovu, Filozofickou fakultu, kde složil rigorózní zkoušku v r. 1986. Pracoval v Čsl. keramických závodech, Stavivech, ale i ve státní správě a vykonává průběžně poradenskou a znaleckou činnost v oblasti stavební keramiky a obkládání. V současné době pracuje na systému vzdělávání a zavedení mistrovských zkoušek a dalších projektech.