Fasádní pláště, Technologie

Sportovní hala má plastickou omítku

Česká architektura se zapsala do povědomí veřejnosti především v období po vzniku samostatného československého státu. V té době nově formovaná česká společnost chtěla světu dokázat, že si samostatnost zasloužila, a nechala vzniknout stavbám, které obdivujeme dodnes. A to nejen z pohledu technického řešení, ale i architektury fasád, jejichž součástí jsou precizní řemeslnické práce. Srovnáme-li zmíněné období se současností, je patrné, že dekorativním omítkám a strukturálním fasádám investoři příliš nepřejí. Důvodem bývá jejich pracnost a tím i vyšší cena. O to víc stojí za pozornost projekty, u kterých omítka, respektive fasáda, neplní jen technickou funkci, ale naopak vytváří určitý kontext. Příkladem je nová sportovní hala v Modřicích od Atelieru bod architekti.

Úkolem architektů bylo vyprojektovat sportovní halu, která má zároveň sloužit jako komunitní centrum obce. Hala navazuje na historický dům s populární restaurací. Centrem se měla stát sportovní plocha o velikosti 45 x 25 metrů, kterou bylo třeba rozdělit na tři samostatná hřiště. „Hmotu nové haly jsme tedy rozčlenili do tří objektů tak, abychom splnili zadání z pohledu vnitřního provozu areálu, a přitom jsme respektovali velikost sousedního domu,“ říká Jáchym Svoboda z Atelieru bod architekti a dodává: „Mnohem složitějším úkolem se nakonec ukázalo vymyslet logistiku vnitřního uspořádání, to znamená ,systém čistých a špinavých chodeb‘, aby nedocházelo k setkání lidí přicházejících z venku a návštěvníků připravených sportovat nebo využít bazén či posilovnu.“

Při vstupu je návštěvník z prostoru recepce logicky naváděn tam, kam potřebuje, přičemž z pohledu umístění hlavní sportovní plochy se nachází o patro výš. Podlaha haly je totiž pod úrovní terénu, tím se podařilo zachovat výškovou návaznost k sousednímu objektu. Součástí centra je bazén, taneční sál a také podzemní chodba, která je spojovacím prvkem k sousední škole, neboť areál slouží k tělesné výchově žáků základní školy. K hale patří i tři kurty a víceúčelové hřiště. Souběžně s její stavbou proběhla rekonstrukce sousedního historického domu, kde zůstala zachována tradiční restaurace, dvě horní patra nyní slouží pro ubytování.

Městská hala ModřiceMěstská hala Modřice

Fasáda pro kontext místa

„Hledali jsme nejvhodnější způsob, jak plochy pohledově sjednotit. Přestože se historický dům nenachází v památkově chráněné zóně, nechtěli jsme k němu přistavět pouze tupou plochu, což by bylo samozřejmě jednodušší a levnější. Přemýšleli jsme proto o detailu, který by byl patrný na první pohled a korespondoval by s fasádou původní stavby,“ vysvětluje Jáchym Svoboda a upřesňuje: „Dekorativní omítky nepoužíváme programově, ale pokud hledáme určitou souvislost, mají své opodstatnění. Když jsme měli schválený návrh, zvažovali jsme společně se stavební firmou řešení, jak jej provést. Volba nakonec padla na plastickou omítku Cemix.“

Navržený „zubatý profil“ prošel na základě praktických zkoušek v laboratořích společnosti LB CEMIX úpravami, než dostal finální tvar.

Příprava a zpracování omítky

Monolitická železobetonová konstrukce haly má stěny o tloušťce 200 až 300 mm, zastřešena je z části ocelovou a z části železobetonovou konstrukcí, doplněnou světlíky. Monolitická konstrukce byla navržena s vnějším tepelněizolačním kompozitním systémem ETICS Cemixtherm COMFORT EPS. Izolantem je v tomto případě expandovaný polystyren tloušťky 200 mm lepený na dokonale čistý, vyzrálý a pevný povrch Cemix 135 Lepicí a stěrkovou hmotou COMFORT. Tato hmota byla použita i při stěrkování povrchu (doplněná sklovláknitou tkaninou). Polystyren je kotven pomocí hmoždinek Fischer Ecotwist. Následovala aplikace penetrace Cemix Penetrace ASN, na kterou se nanášela finální omítka Cemix 043 bv Flexi štuk. Právě tato plastická omítka se stala hlavním motivem, který vytvořil důležitý kontext mezi novou a historickou stavbou.

Městská hala ModřiceMěstská hala ModřiceMěstská hala Modřice

Tvarování pomocí šablony

Před vlastní realizací plastické omítky byl na podklad osazen vodicí profil, po kterém se pohybovala speciálně vyrobená šablona z nerezového plechu. Nanesenou vrstvu omítky vytvarovala do požadované podoby. Postup prací byl veden shora směrem dolů. Důležitým detailem bylo průběžné napojení profilových zubů omítky u kolmých stěn objektu tak, aby se zachovaly průběžné linie. Na tvarovanou omítku byl použit Cemix Elastický nátěr v odstínu SE 55 (šedá).

Vynikající vlastnosti pláště budovy

Konstrukce fasády se zateplovacím systémem Cemixtherm COMFORT EPS splňuje všechny investorem požadované technické parametry. S použitým izolantem EPS (součinitel tepelné vodivosti lD = 0,039 W/m. K) vykazuje fasáda součinitel prostupu tepla U = 0,18 W/(m2. K), což je hodnota blížící se parametrům pasivního domu. Stavba se stala inspirací, jak je možné využít široký potenciál omítek Cemix, vytvořit charakterizující detail objektu a současně ukázat přednosti systémového řešení v souladu s efektivitou a ekonomikou stavby.

Tento objekt je pro Modřice významný, stal se důležitým a navštěvovaným komunitním centrem. Proto bylo naším cílem, aby konfrontace obou navazujících ploch nepůsobila rušivě. Světlé barvy vrchního nátěru jsou v souladu s okolím, současně také snižují tepelnou zátěž fasády, což se v budoucnu projeví delší životností systému ETICS.

podle podkladů společnosti LB Cemix

Související článek:
Významná stavba pro Modřice