Technologie, Zděné konstrukce

Tipy pro jednoduchý návrh a realizaci staveb z cihel Porotherm

Rčení „v jednoduchosti je krása“ platí i pro stavbu rodinných domů z cihel Porotherm. Já bych doplnil, že jednoduchostí můžeme rozumět i snadnost provádění, což znamená především ušetření peněz. Kdo by nechtěl mít stavbu jednoduchou, kvalitní a levnou. V tomto článku jsem pro vás vybral několik řešení a detailů, které by tato kritéria mohly splnit. Jednoduchá řešení v konečném důsledku usnadní provádění stavby a ušetří náklady při vlastní realizaci.

Rčení „v jednoduchosti je krása“ platí i pro stavbu rodinných domů z cihel Porotherm. Já bych doplnil, že jednoduchostí můžeme rozumět i snadnost provádění, což znamená především ušetření peněz. Kdo by nechtěl mít stavbu jednoduchou, kvalitní a levnou. V tomto článku jsem pro vás vybral několik řešení a detailů, které by tato kritéria mohly splnit. Jednoduchá řešení v konečném důsledku usnadní provádění stavby a ušetří náklady při vlastní realizaci.

Hodně možností – hodně starostí (při rozhodování)
Každý investor rodinného domu stojí před několika zásadními rozhodnutími. Jedním z nich je, jaký zvolit materiál pro hrubou stavbu. V současné době je nabídka velmi široká. Když pominu cenu, jsou nejčastějším kritériem při výběru materiálu pro hrubou stavu tepelněizolační vlastnosti. Ty často zastíní i jiné, neméně důležité vlastnosti, které ovlivňují celkový pocit při užívání objektu a tím i hodnotu celé stavby. Jsou to především tyto:

– statické parametry (jsou ovlivněny pevností zdicích prvků, způsobem spojení zdicích prvků, způsobem děrování zdicích prvků, šířkou zdiva, tuhostí konstrukce ve vodorovné rovině),
– akustické parametry (jsou ovlivněny plošnou hmotností stěn, konečnou povrchovou úpravou),
– tepelná stabilita místností (je ovlivněna plošnou hmotností okolních konstrukcí, akumulační schopností materiálu, množstvím prosklených ploch a jejich zastíněním),
– schopnost materiálu regulovat vnitřní vlhkost, tzn. zadržet a propouštět vodní páru zkondenzovanou v konstrukci (je ovlivněna strukturou materiálu a difuzním odporem celé konstrukce),
– požární odolnost (je ovlivněna hořlavostí jednotlivých částí konstrukce),
– doba životnosti (je ovlivněna životností jednotlivých komponentů konstrukce),
– minimální náklady na údržbu fasády (jsou ovlivněny volbou povrchové úpravy),
– ekologie při provozu objektu (je ovlivněna nejen provozními náklady, ale i množstvím použitých technologií, většinou čínských, a jejich životností).

Nenechte se při výběru materiálu pro váš dům ovlivnit pouze tepelnými parametry výrobků a „papírově“ nízkými náklady na provoz objektu, ale myslete na to, že dům budete užívat dlouhá léta a že například akustické parametry nebo to, jestli se v létě v domě „neuvaříte“, pro vás budou mít mnohem větší přínos než pár setinek rozdílu v hodnotě součinitele prostupu tepla. 

Jedním z mála materiálů, který dokáže uspokojit uživatele ve všech uvedených vlastnostech, je pálená cihla. Tento tradiční a osvědčený materiál patří dlouhodobě mezi favority stavebníků. Dnešní cihla již není pouhým kusem vypálené hlíny, ale promyšleným a neustále zdokonalovaným velkoformátovým blokem, který svou konstrukcí nabízí mimořádné užitné vlastnosti. 

Pokud se stavebník rozhodne pro výrobky z cihel, narazí na dvě skupiny zastánců konstrukcí pro obvodové zdivo. Jedni propagují sendvičovou konstrukci (složenou z nosné části a dodatečného vnějšího zateplení), druzí jednovrstvé zdivo (konstrukce z tepelněizolačních cihel a pouze vnitřní a vnější omítky). I u novostaveb se používá sendvičové zdivo, ačkoliv to z tepelnětechnického hlediska není nutné. Pojďme se ale podívat, jaké přednosti pro uživatele má jednovrstvé zdivo z cihelných bloků Porotherm, opatřené vnitřní a venkovní omítkou:

– mechanická odolnost (tvrdá fasáda není náchylná k mechanickému poškození, je možné na stěnu kotvit těžké předměty),
– možnost kreativního řešení fasády (na venkovní fasádu je možné lepit obkladové cihelné pásky nebo kamenný obklad),
– paropropustnost (použitím prodyšných omítek na keramickém střepu s otevřenou vnitřní strukturou docílíte rychlého odvodu vodní páry z konstrukce),
– nehořlavá konstrukce (co v žáru vzniká, žáru i odolá),
– vhodné i pro tmavé odstíny fasád (vysoká tepelná odolnost podkladní vrstvy umožňuje aplikovat na fasádu i tmavé odstíny barev),
– antimykotický efekt (díky tepelné setrvačnosti konstrukce a schopnosti silné vnější omítky regulovat zkondenzovanou vodní páru na fasádě nedochází tak často k růstu řas a plísní na venkovní fasádě),
– dlouhá životnost konstrukce (tvrdé omítky na cihelném zdivu nenapadá hmyz, hlodavci ani datlovití ptáci, odolají i vandalům),
– schopnost akumulace tepla od slunečního záření (v jarním a podzimním období na osluněných stranách dokáže nezateplená fasáda naakumulovat teplo a s časovým odstupem ho předat do interiéru, díky čemuž se zkracuje topná sezóna),
– výborné akustické parametry (jsou dány větší tloušťkou zdiva a oboustrannými omítkami).

Obr. 1: Rodinný dům z jednovrstvého zdiva PorothermObr. 2: Počátek půdorysného modulu

Každým rokem narůstající poptávka po výrobcích Porotherm pro jednovrstvé zdivo ukazuje, že cihelné jednovrstvé zdivo se stává trendem stavebníků při výběru materiálu pro stavbu rodinných domů. V současné době jsou v nabídce výrobky pro jednovrstvou obvodovou konstrukci z cihel Porotherm řady Energy+ (zahrnují cihelné bloky plněné minerální vatou Porotherm T Profi) a řady Comfort (zde jsou zahrnuty produkty Porotherm EKO+ Profi, tepelněizolační děrované cihly).

Pojďme podívat na několik možných řešení a detailů, které v konečném důsledku usnadní provádění stavby a ušetří náklady při vlastní realizaci.

1. Modulový systém Porotherm je 250 mm – od vnitřního rohu
Když začneme u projektu, je dobré, pokud je dům navržen v modulovém systému půdorysném i výškovém. Eliminuje se tím řezání jednotlivých cihelných bloků na stavbě. Půdorysný i výškový modul cihel Porotherm je 250 mm. Pro půdorysný modul je důležité vycházet od vnitřního rohu vnější stěny, tzn. délka zdiva od vnitřního rohu k ostění otvoru by měla být v násobku 250 mm. Stejně tak i šířky oken a meziokenních pilířů. Kolik jsem již viděl projektů, kdy šířka okna byla 1600 mm a meziokenní pilíř 600 mm. Zbytečně se tím prodražuje a prodlužuje výstavba z důvodu zbytečného řezání cihel  (obr. 2). I výškový modul zdiva doporučuji navrhovat v modulu 250 mm. Sice existují nízké cihly, ale pouze v šířkách zdiva 24 a 30 cm a nejsou k dispozici v broušené variantě. Pokud je výška zdiva v násobku 250 mm, ušetří se tím vícenáklady na řezání první, případně poslední řady cihel. 

Obr. 3: Sokl zdiva z cihel Porotherm 38 T ProfiObr. 4: Sokl zdiva z cihel Porotherm 38 a 44 T Profi

2. Druh obvodového zdiva – jaký zvolit materiál
Pokud by se člověk díval při výběru materiálu Porotherm pro obvodové zdivo na jednoduchost realizace a nízké náklady, tak by asi zvítězil cihelný blok Porotherm 38 T Profi plněný minerální vatou (U = 0,16 W/m2·K). Nerad bych tímto odsoudil jiné výrobky a tloušťky zdiva, ale proč je tomu tak, si ukážeme na následujících detailech stavby. Odpovídá tomu i prodejnost tohoto výrobku, který je společně s výrobkem Porotherm 44 T Profi (U = 0,14 W/m2·K) nejvyhledávanější variantou obvodového zdiva.

3. Založení zdiva na základové desce – nemusí to být složité
Už jsem viděl spoustu detailů – zapuštěný sokl zvenku, zapuštěný sokl z obou stran, kombinace různých materiálů atd. Z mého pohledu je nejjednodušší jedna tloušťka zdiva bez nutnosti svislé tepelné izolace základů. Odpůrci tepelných mostů budou hned namítat, že zdivo bude v patě domu „promrzat“, ale při dostatečné tloušťce tepelné izolace v podlaze (dnes již běžně nad 100 mm) a při použití cihel plněných minerální vatou bude požadovaná vnitřní povrchová teplota v interiéru splněna. Peníze za ušetřenou svislou tepelnou izolaci základů můžete investovat jinde. Pokud potřebujete použít uskočený sokl kvůli řešení povrchové úpravy, potom stačí minimální tloušťka přesahu zdiva i tepelného izolantu, překrývajícího svislou hydroizolaci. K dispozici jsou také speciální soklové cihly Porotherm S Profi (tl. 30 a 24 cm) a Porotherm TS Profi (tl. 30 a 38 cm). Ve spodní části jsou tyto cihelné tvarovky impregnovány, takže můžou během realizace stát ve vodě, a přesto bude zdivo stále suché. Ušetříte si tím případné starosti, co s navlhlou spodní řadou cihel při dokončování stavby (obr. 3, 4).

Obr. 5: Roh zdiva z cihel Porotherm 38 T ProfiObr. 6: Ostění zdiva z cihel Porotherm 38 T Profi

4. Vazba rohu zdiva bez nutnosti přemýšlet
Zde ve srovnání s jinými tloušťkami konstrukce jednoznačně vítězí zdivo šířky 380 mm, tedy výrobek Porotherm 38 T Profi. V rohové vazbě nepotřebujete žádné další doplňkové cihly ani dořezy, vystačíte si pouze se základními bloky, otočenými v rohu vždy o 90 °. Docílíte tím požadované převazby zdiva od vnitřního rohu 125 mm (obr. 5).

5. Ostění a parapet výplní otvorů aneb jak jednoduše napojit okno na stěnu
Krátce se vrátím k sendvičové obvodové konstrukci. Při tomto řešení vám každý tepelný technik radí, aby byl okenní rám „vystrčený“ až do úrovně tepelné izolace, tzn. na konzolách. Z tepelného hlediska je to určitě správné řešení, ale akusticky tento způsob napojení působí, jako kdybyste si nechali otevřené okno. Při napojení výplně otvorů je třeba brát zřetel na to, aby se kolem okenního rámu nadbytečně neochlazovalo zdivo, ale také je třeba zajistit (a na to už se často zapomíná) akustickou pohodu v interiéru a ochránit prostor před venkovním hlukem. Oba tyto požadavky výborně splňuje napojení oken na zdivo plněné minerální vatou Porotherm T Profi. Minerální vata v dutinách cihel eliminuje tepelný most okolo okenního rámu, takže je tento detail použitelný pro pasivní domy, a napojení okenního rámu na keramický střep vyplněný minerální vatou zajistí optimální řešení z hlediska akustiky (obr. 6).

6. Řešení překladů – nevítězí cena ani jednoduchost, ale funkčnost
Když píši tento článek, je venku slunečno, 35 °C ve stínu. Asi tušíte, kam tím mířím. Pro řešení překladů bych jednoznačně doporučil roletové a žaluziové překlady Porotherm Vario UNI. I když se tím stavba nezjednoduší a ani se nesníží pořizovací náklady, určitě toto řešení oceníte v budoucnu při užívání objektu. Použitím předokenních rolet nebo žaluzií v letním období zamezíte přehřívání vzduchu v interiéru. Ušetříte tím značnou část nákladů na klimatizaci. Naopak v zimě při stažených roletách ušetříte náklady na vytápění. Tím můžete kompenzovat vyšší pořizovací náklady na překlady a vlastní stínicí techniku (obr. 7).

Obr. 7: Překlad Vario UNI na zdivu z cihel Porotherm 38 T ProfiObr. 8: Strop Porotherm tloušťky 250 mm vhodný i pro vložení ocelových prvkůObr. 9: Strop Porotherm BN vhodný i pro stavbu svépomocí a rekonstrukce

7. Stropní konstrukce Porotherm – když jej systém opravdu systém
Tak jako u materiálů pro svislé konstrukce, i pro vodorovné nosné konstrukce (jednoduše stropy) existuje mnoho řešení. Dřevěné, panelové, skládané, monolitické. Někteří si dokonce staví domy bez stropů. Cihlový systém Porotherm pro stropní konstrukci z keramobetonových nosníků POT a keramických vložek MIAKO je na trhu ve dvou variantách – s nadbetonávkou (strop Porotherm) a bez nadbetonávky (strop Porotherm BN). Hlavní výhodou při použití systémového stropu Porotherm je, že máte vyřešenu většinu detailů napojení stropu na ostatní konstrukce. Kolikrát jsem již řešil z pozice technického poradce, že se investor rozhodl pro jinou stropní konstrukci a potom se na mne obracel s dotazy, jak vyřešit překlady, věnec pod stropem, ukončení stropu na zdivu, založení zdiva na stropu apod. Vyřešit jde skoro všechno, ale nesystémové řešení je vždy mnohem složitější a hlavně pracnější při realizaci. V důsledku toho mohou být konečné náklady na levnější stropní konstrukci vyšší, než se předpokládalo. 

Pro ruční montáž (svépomoc), rekonstrukce a menší rozpětí bych doporučil strop Porotherm BN. Pokud potřebujete zakomponovat do stropní konstrukce další nosné prvky, jako jsou např. průvlaky pod sloupky krovu nebo skryté průvlaky pro podepření stropních nosníků, potom bych doporučil strop Porotherm s nadbetonávkou. Pokud se jedná o tloušťku stropní konstrukce, je možné volit ze tří variant: 210, 250 a 290 mm. Tloušťka stropu 210 mm je určena především pro menší rozpětí zhruba do 5,0 m a pro jednodušší stropy s rovnoměrným zatížením. Tloušťka stropu 250 mm je nejpoužívanější, a to z několika důvodů. Strop této tloušťky je použitelný pro rozpětí zhruba do 6,0 m. Do této tloušťky se dají vložit skryté ocelové průvlaky a při použití roletových a žaluziových překladů Porotherm Vario UNI se do úrovně stropu vkládá z vnější strany překlad KP 7, který je uložen nad roletovou schránkou a má modulovou výšku také 250 mm. Tloušťka stropu 290 mm je určena především pro stropy s větším rozpětím, až do 8,0 m. 

Co se týče ekonomiky a snahy o levné stavění, je třeba si uvědomit, že větší rozpětí stropu znamená  výrazně vyšší náklady na výstavbu. Kolikrát lze jednoduše snížit náklady použitím střední nosné stěny místo nenosné příčky. To umožní použití kratších nosníků a tím pádem i snížení nákladů na stropní konstrukci (obr. 8, 9).

Tipy pro jednoduchý návrh a realizaci staveb z cihel Porotherm
– Jednoduchým tvarovým i konstrukčním návrhem stavby snížíte velkou část nákladů na realizaci.
– Respektováním půdorysného i výškového modulu zdiva při návrhu ovlivníte kvalitu, rychlost a jednoduchost při realizaci.
– Použití jednovrstvého cihelného zdiva Porotherm na vnější stěnu oceníte nejen při realizaci, ale především při užívání stavby.
– Sokl obvodového zdiva ze soklových cihel plněných minerální vatou Porotherm TS Profi zajistí suché zdivo během realizace i eliminaci tepelného mostu v patě zdiva bez nutnosti tepelné izolace základů.
– Použitím cihel Porotherm 38 T Profi plněných minerální vatou získáte jednoduché řešení rohové vazby zdiva a také větší vnitřní užitnou plochu místností oproti širšímu obvodovému zdivu, včetně sendvičových konstrukcí.
– Použitím cihel Porotherm T Profi plněných minerální vatou získáte jednoduché a spolehlivé řešení napojení výplní otvorů na obvodovou stěnu, bez nutnosti použití doplňkových cihel a dalších tepelných izolací.
– Použití roletových a žaluziových překladů Porotherm Vario UNI na osluněných stranách objektu oceníte nejen v horkých letních týdnech, ale i v zimě při tuhých mrazech.
– Použitím stropní konstrukce Porotherm volíte systémové řešení včetně detailů napojení stropu na navazující konstrukce.

O ceně a kvalitě stavby se rozhoduje již ve fázi návrhu. Pokud se rozhodnete pro jednoduché a osvědčené řešení, zvolíte tím i cenově výhodné řešení. Proto doporučuji zamyslet se při návrhu stavby nad tím, zda je možné ještě něco zjednodušit. K tomu by mohl posloužit i tento článek. Pokud zvolíte jednovrstvé zdivo Porotherm s osvědčenými detaily, můžete mít návrh stavby, ale i vlastní realizaci jednoduchou, kvalitní a cenově výhodnou.

TOMÁŠ CIMFL
foto archiv autora

Ing. Tomáš Cimfl (*1969)
absolvoval Stavební fakultu VUT v Brně. Od roku 1994 pracoval jako samostatný projektant pozemních staveb. Od roku 2005 pracuje ve firmě Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., jako technický poradce.