Technologie

Unikátní technologie v ČR: průmyslová hala bude dešťovou vodu ze střechy měnit na pitnou

Logistický areál u Ostředku na D1, který staví mezinárodní developerská skupina UDI Group, připravuje jako první v ČR technologii, která umí přečišťovat dešťovou vodu zachytávanou na střechách hal na pitnou. Voda, která by jinak bez užitku odtekla do dešťové kanalizace, nebo která se v jiných areálech používá výhradně na zálivku zeleně, by díky nové technologii měla být zadržena v retenční nádrži, přečištěna na kvalitu pitné vody a využívána pro potřeby zaměstnanců a provozů v areálu. Sdělila to ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

„Neobáváme se, že bychom neměli dostatek dešťové vody. I v suchých letech počítáme, že bychom měli v retenční nádrži sloužící výhradně pro jímání vody ze střechy největší z hal, zadržet dostatek vody pro potřeby tří čtvrtin areálu. Zbytek bude zásobován vodou z vrtů. Každoročně by systém mohl uspořit až 8700 m3 pitné vody,“ vysvětlila Fialková. „Právě moderní technologie a jejich využívání může velmi výrazně přispět k tomu, aby budovy včetně průmyslových areálů měly v budoucnu co možná nejmenší dopady na životní prostředí,“ dodala k unikátní technologii přečišťování dešťovky na pitnou vodu, kterou UDI Group ve svém areálu připravuje jako vůbec první v ČR, ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.

Do výstavby průmyslového areálu Sázava Logistics Park investuje UDI Group miliardu korun. Stavbu zahájila společnost letos na jaře, aktuálně je dokončena první z hal a staví se další dvě. Pronajato je 75 procent areálu. Stavba bude dokončena a plně uvedena do provozu na konci příštího roku.

Celý areál UDI Group Sázava Logistics Park je budován ve velmi vysokém environmentálním standardu. Cílí na certifikaci v systému BREEAM na úrovni Very Good. Na pozemku, který má 140 tisíc m2 bude zachován poměrně velký podíl zeleně, samotné haly z velikosti pozemku zaberou jen 50 tisíc m2. Na všech střechách budou instalované světlé fólie, které snižují ohřívání vzduchu nad halami a tím zamezují vzniku efektu tzv. tepelného ostrova. Velmi kvalitní tepelná izolace hal zajišťuje efektivní vytápění, energetický štítek počítá s kategorií B tedy velmi úsporná stavba. Kromě retence dešťové vody ze střechy největší z hal a jejího přečišťování na pitnou, bude dešťovka z ostatních střech a všech zpevněných povrchů sváděna do dalších dvou retenčních nádrží a po stabilizaci bude používána na závlahu zeleně v areálu. Celkem společnost na pozemku, který sloužil jako pole a na kterém nebyl jediný strom, vysadí více než stovku nových stromů. Samozřejmostí budou také různé čmelíny a broukoviště, které mají v areálu zajistit biodiverzitu.

Snímek z výstavbyVizualizace: průmyslová hala UDI Group bude dešťovou vodu ze střechy měnit na pitnou

Pokud se systém přečišťování dešťové vody osvědčí, počítá s ním společnost také na dalším svém průmyslovém areálu u dálnice D5 u Plzně. Tam zvažuje na střechách umístit také solární elektrárnu, která by kromě elektřiny pro areál byla schopná ve špičkách zásobovat i obě okolní obce nebo přilehlý průmyslový areál konkurence. Všechny tyto technologie mají poměrně rychlou návratnost vložené investice a výrazně zvýší hodnotu areálu. Nájemci průmyslových hal totiž dnes vysoký environmentální standard budov vyžadují. Kromě investic do samotných budov plánuje UDI Group u Přehýšova také vytvořit biokoridory v toku dvou okolních potoků, které jsou dnes zregulovány do nepřirozeného vydlážděného koryta. U Přehýšova tak vznikne v barvách UDI Group investicí 2,2 miliardy moderní, k životnímu prostředí velmi šetrný, průmyslový areál se 135 tisíci m2 skladovacích ploch ve třech halách.

Logistických hal je díky rozvoji online nakupování v Česku nedostatek

Sázava Logistics Park u Ostředku je jedním z mála nyní vznikajících parků na D1. „Velkou výhodou areálu je jeho umístění přímo na sjezdu z D1 jen 20 minut jízdy od Prahy. To je hlavní důvod, proč mají o pronájem zájem především logistické firmy,“ vysvětlila Fialková. Kamiony, které budou do areálu najíždět díky poloze hned u D1 nezatíží silnice nižších tříd. Průmyslové haly jsou podle statistik analytických firem nedostatkovým zbožím. Neobsazenost skladů je velmi nízká, na konci třetího čtvrtletí se dostala na průměrnou celostátní úroveň 2,5 procenta. V hlavním městě a jeho okolí se už pohybuje pod dvěma procenty. UDI Group investuje do logistických areálů nejen v ČR, ale také v zahraničí, například v Srbsku.

Tisková zpráva