Články, Dřevěné a montované konstrukce, Technologie

Vlooybergtoren – Schody do nebe

Nedaleko belgické Lovaně u městečka Tielt-Winge z krajiny vystupuje originální a nepřehlédnutelná vyhlídková věž, která zdánlivě popírá fyzikální zákony. Vyhlídka, schodiště vedoucí k nebi, stavba na pomezí architektury a landartu je dílem kanceláře Close to Bone a získala ocenění za nejlepší ocelovou konstrukci Beneluxu v roce 2014 udělované organizací Infosteel.

Stavba se nachází na vršku, kde stávala jednoduchá dřevěná, zhuba čtyřmetrová vyhlídková věž. Ta byla často terčem vandalů a nakonec ji zničil požár. Místní samospráva se rozhodla na jejím místě vybudovat novou odolnou rozhlednu, která by se stala novou dominantou kraje. Zadání bylo velmi jasné – stavba musí být kovová, nejméně 10 m vysoká a musí být odolná vůči vandalismu. 

Kancelář Close to Bone, která je autorem architektonického i technického řešení, místo konvenční konstrukce se spirálovým schodištěm navrhla jednoduchý a prostý tvar přímého schodiště bez zbytečných dekorativních prvků. Věž je 11,28 m vysoká (podlaha vyhlídkové plošiny je ve výšce 10,08 m, zábradlí má výšku 1,20 m) a její půdorysná délka je téměř 22 m. 

Obr. 1: Ocelová konstrukce, řez a půdorys

Obr. 2: Založení stavbyObr. 3: Model opláštění

Podle projektanta bylo navrhování této stavby „bojem s její vlastní vahou“. Konstrukce je založena na betonové základové desce s dvěma pilotami průměru 120 cm do hloubky 480 cm a šesti mikropilotami. Deska má rozměry 600×420 cm a tloušťku 120 cm.

Konstrukce je sestavena z devíti segmentů z galvanizované oceli a trik spočívá v tom, že jednotlivé segmenty jsou směrem k vrcholu subtilnější a lehčí – od profilů HEB 240 v základním segmentu po HEA 120 u vrcholu. Hmotnosti segmentů jsou v tabulce, celková hmotnost konstrukce nepřesahuje 14 tun. Jednotlivé díly byly vyrobeny jako prefabrikáty a jejich sesazení na místě zabralo pouhý půlden. Sjednocující opláštění z cortenového plechu tl. 3 mm vytváří dojem jednolité pravidelné hmoty. Corten byl zvolen, protože svou rezavou barvou odkazuje na červenohnědé pískovce regionu Hageland. 

Obr. 4: Základový segment osazený na základové desceObr. 5: Montáž vrcholového segmentu

Obr. 6–8: Dokončená konstrukceObr. 6–8: Dokončená konstrukceObr. 6–8: Dokončená konstrukce

K tomu, aby byla zaručena dostatečná pevnost konstrukce a zamezilo se průhybům, byly pro každý prvek pečlivě vypočítávány působící síly. Tyto výpočty vedly k stanovení finálního tvaru a rozměrů. Ocelové opláštění, které tvoří stěny, poskytuje konstrukci tuhost a pevnost, díky nimž se vyrovná se zatíženími, která na ni působí. Dva tlumiče vibrací redukují chvění konstrukce. Schodiště je opatřeno osvětlením, které je napájeno z fotovolaického panelu v sloupu vedle stavby.

Práce na projektování trvaly asi pět týdnů, stavba samotná pak 9 týdnů. Slavnostní otevření proběhlo 17. května 2015. Celkové náklady činily 113 859,89 €, tedy asi 3,075 mil. korun.

Tabulka: Hmotnost segmentů -konstrukce

Segment

Hmotnost [kg]

1 (základna)

2489

2

2004

3

1763

4

1523

5

1410

6

1337

7

1286

8

1092

9 (vrchol)

1005

Celkem

13 909

ONDŘEJ MIKA s využitím podkladů kanceláře Close to Bone
foto archiv Close to Bone