TZB

Bez správného větrání to nejde!

Kvalitní čerstvý vzduch je pro život nepostradatelný ať už na pracovišti nebo doma. Zabezpečit větrání v pravidelných intervalech ale není jednoduché. Správně by se mělo větrat každé dvě hodiny po dobu tří až pěti minut (i v noci!), ideálně dokořán otevřenými okny. Kdo tak ale doopravdy větrá?

Nikdo si nechce zbytečně přivádět chlad do teplých místností, a tak se hlavně v zimě a v noci větrá mnohem méně, než je potřebné. Výsledkem je zvyšování koncentrace škodlivin, relativní vlhkosti nebo dokonce i růst plísní a poškození konstrukcí. Právě kvůli tomu jsme se v Centru pasivního domu rozhodli ukázat majitelům bytů a domů, jak oni sami doma větrají. Mají možnost si zapůjčit měřicí přístroj a sami na sobě si vyzkoušet, jak jsou na tom a zda řízené větrání má, nebo nemá smysl. Na grafu jde vidět typický průběh koncentrace oxidu uhličitého v bytové jednotce bez řízeného větrání.

V pasivním domě dýcháte neustále čerstvý vzduch

Teplo, které se odvádí při větrání z domu, je škoda pouštět ven, když jej lze zpětně využít. V pasivním domě o něj nepřicházíme. Ztráty tepla větráním jsou tak velké, že bez rekuperace tepla by pasivní dům zdaleka nedosahoval potřebných parametrů a stěží i hodnot pro nízkoenergetický dům. Požadavkem je proto účinnost zpětného zisku tepla u větracích jednotek minimálně 75 %. Ty nejlepší jednotky na trhu však už dnes přesahují účinnost 90 %. Čerstvý vzduch se jednoduše ohřívá na téměř pokojovou teplotu a nevznikají tak nepříjemné teplotní rozdíly v místnostech.

Dvojnásobné i trojnásobné překročení doporučených hodnot koncentrace oxidu uhličitého v ložnicích ráno nejsou žádnou výjimkou. Běžným větráním okny nelze dlouhodobě udržet ani maximální povolenou hodnotu koncentrace oxidu uhličitého, která je stanovena i ve vy hlášce 286/2009 Sb.Vliv koncentrace oxidu uhličitého na člověka. Je dobré si uvědomit, že se vzrůstající koncentrací oxidu uhličitého narůstá koncentrace i jiných škodlivin v interiéruPro zabezpečení vynikající kvality vzduchu při dodržení tepelné pohody je nedílnou součástí pasivního domu větrací jednotka se zpětným ziskem neboli rekuperací tepla. Ta větrá přesně v potřebném množství, bez průvanu a hluku. Koncepce větrání v pasivním domě je jednoduchá – čerstvý ohřátý vzduch je přiváděn do pobytových místností, prochází přes chodby, které současně provětrává, a je odtahován z míst s produkcí pachů nebo vlhkosti, jako jsou kuchyň, WC nebo koupelna. Vzduch pak prochází rekuperačním výměníkem, čímž se zpátky do čerstvého vzduchu vrací cenné teplo (zdroj: Centrum pasivního domu)

V případě využití řízeného větrání sama vzduchotechnická jednotka hlídá za vás kvalitu vzduchu a udržuje ji pod doporučenou hodnotouSchéma vedení rozvodů pod stropem

7 výhod řízeného větrání s rekuperací tepla
▪ Odvod škodlivin a pachů.
▪ Neustále čerstvý vzduch bez překračování koncentrace CO2 1500 ppm.
▪ Kontinuální odvod vlhkosti – ochrana proti plísním.
▪ Vysoký komfort – teplý vzduch bez průvanu. 
▪  Filtrace – vzduch bez znečištění prachem, alt. i pyly.
▪ Bez hlukového zatížení – větrání se zavřenými okny.
▪ Úspora energie 75 % až 90 %

Vytvoření kvalitního vnitřního mikroklimatu je rozhodně oblast, kterou je nutné se podrobně zabývat. Pasivní domy mají výhodu oproti běžným domům díky vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem konstrukcí a účinnému řízenému větrání. Uživatelé pasivních domů si větrání často chválí jako nejlepší volbu v celém projektu. Celý systém pro rodinný dům může stát kolem 150 tisíc korun, pro bytový dům asi 50 tisíc korun na byt. Což není tak vysoká cena za zdravé a komfortní vnitřní prostředí, co myslíte?

Rozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu, případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu, může v interiéru vypadat velmi dobřeRozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu, případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu, může v interiéru vypadat velmi dobřeRozvody pro přívod a odtah jsou vedeny nejčastěji pod stropem v podhledu, případně v podlaze. Jediné, co je pak vidět, je vyústka nade dveřmi nebo v podlaze, které jsou v mnoha provedeních. I přiznané potrubí, například z pozinkovaného plechu nebo textilu, může v interiéru vypadat velmi dobře

Libor Hrubý, odborný poradce Centra pasivního domu